10 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα

10 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα Facebook Twitter
0

1.

Ray Celestin

O θρήνος του γκάνγκστερ

μτφρ. Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου

Συνεχίζοντας στο ύφος που μας έχει συνηθίσει, ο Celestin επανέρχεται με το τρίτο μέρος μιας τετραλογία που παρακολουθεί την παράλληλη πορεία της τζαζ και του υποκόσμου περί τα μέσα του 20ού αιώνα. Αυτήν τη φορά τοποθετεί την πλοκή στη φωτεινή και ταυτόχρονα πολυτάραχη φθινοπωρινή Νέα Υόρκη του 1947, σε μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας της. Με την αστυνομική πλοκή να κινείται με ευελιξία από τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα μπίμποπ κλαμπ μέχρι τις πολυσύχναστες προβλήτες του Μπρούκλιν, δείχνοντας τον Λούις Άρμστρονγκ να προσπαθεί να σώσει την καριέρα του και τη μαφία να φτάνει στο απόγειό της, ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει στο αναγνωστικό κοινό ακόμα ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.

2.

Fitzek-Tsokos

Μαθήματα νεκροψίας

μτφρ. Χρυσούλα Μπανιά

Ο Sebastian Fitzek είναι ήδη γνωστός από τα βιβλία του «Το Πείραμα», «Ο Τρόφιμος», «Η θέση 7Α», «Το Δέμα», ψυχολογικά θρίλερ που έχουν μπει ήδη στις λίστες των ευπώλητων παγκοσμίως. Ο Michael Tsokos ήταν ως τώρα γνωστός για το έργο του ως ιατροδικαστή. Η συνεργασία των δύο, λοιπόν, αποτελεί από μόνη της εγγύηση για το συγγραφικό αποτέλεσμα με τον τίτλο «Μαθήματα Νεκροψίας». Ένας ιατροδικαστής προσπαθεί να εντοπίσει τον ψυχοπαθή απαγωγέα της κόρης του, ακολουθώντας τα στοιχεία που του αφήνει στα πτώματα των θυμάτων του. Όταν όμως το επόμενο πτώμα εντοπίζεται σε ένα αποκλεισμένο νησί, θα πρέπει να δώσει τηλεφωνικά οδηγίες για τη νεκροψία σε μια ανυποψίαστη σχεδιάστρια κόμικ.


3.

Mo Hayder

Ο λύκος

μτφρ. Σοφία Τάπα

Οι «Times» και η «Guardian» έχουν κατατάξει τα έργα της στην κατηγορία του «σοκαριστικού θρίλερ» και σίγουρα η θητεία της ως ερευνήτριας σε αστυνομικά τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας και οι προσωπικές συνεντεύξεις που έχει πάρει από εγκληματίες και πόρνες έχουν παίξει τον ρόλο τους. Με τη συνήθη της ευρηματικότητα και σταθερό ήρωα τον επιθεωρητή Κάφερι, στον «Λύκο» δημιουργεί δύο πλοκές που εκκινούν από την οικογένεια. Ο επιθεωρητής καλείται να εντοπίσει τον κάτοχο ενός σκυλιού με αντάλλαγμα πληροφορίες για τον αδελφό του, που απήχθη όταν ήταν μικρός, ενώ κάπου κοντά δυο άντρες κρατούν ομήρους τα μέλη μιας οικογένειας και η συμπεριφορά τους δείχνει ότι πρόκειται για προσωπική βεντέτα.

4.

Anthony Horowitz

Η ποινή είναι θάνατος

μτφρ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Έχοντας αναλάβει να γράψει δύο ιστορίες με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, κατόπιν ανάθεσης από το Ίδρυμα Arthur Conan Doyle, ο Horowitz μεταφέρει στα βιβλία του την αίσθηση και την τεχνική του καλού βρετανικού μυθιστορήματος, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα εκείνα που τον καθιστούν έναν από τους best-seller συγγραφείς αστυνομικών. Το αστυνομικό δίδυμο Χόθορν - Άντονι, στα βήματα των Χολμς - Γουάτσον, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός δικηγόρου διαζυγίων, η οποία αποδεικνύεται πολύ περίπλοκη, καθώς το θύμα είχε πολλούς εχθρούς αφενός και αφετέρου ο ίδιος ο Χόθορν έχει μυστικά που δεν θέλει να αποκαλύψει.

5.

Andrew Roberts

Ηγεσία πολέμου, Μαθήματα από ηγέτες που έγραψαν ιστορία

μτφρ. Αλέκος Αντωνίου

Με ζωντάνια και διεισδυτική ματιά, και κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, ο Andrew Roberts παρουσιάζει μια φρέσκια και βαθιά διορατική προσέγγιση εννέα καθοριστικών προσωπικοτήτων της σύγχρονης Ιστορίας (Ναπολέων Βοναπάρτης, Οράτιος Νέλσον, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Αδόλφος Χίτλερ, Ιωσήφ Στάλιν, Τζορτζ Μάρσαλ, Σαρλ ντε Γκολ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και Μάργκαρετ Θάτσερ) που προσέγγισαν τον πόλεμο με διαφορετικές τακτικές και όπλα, αλλά με κοινό στόχο την επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Η συγκριτική τους μελέτη εμπνέει και ταυτόχρονα προειδοποιεί, προσφέροντας σημαντικά μαθήματα ηγεσίας σε καιρούς διαμάχης, ανησυχίας και διαφωνιών.

6.

Αλκυόνη Παπαδάκη

Κόντρα στο κύμα

Η Αλκυόνη Παπαδάκη, με το πολύ προσωπικό, λυρικό αλλά και αντισυμβατικό ύφος της, κέρδισε, άμα τη εμφανίσει, ένα κοινό που την ακολουθεί πιστά μέσα στα χρόνια. Πολυγραφότατη, ευρηματική, ταλαντούχα, με μια πορεία σεμνή και αθόρυβη: είναι ακριβώς αυτές οι αρετές που δίνουν στα γραπτά της μια αμεσότητα και ένα επίπεδο επικοινωνίας που οι αναγνώστες της αναζητούν και τιμούν πάντα. Στο «Κόντρα στο κύμα» τους καλεί να ξαναθυμηθούν συναισθήματα και «εικόνες του εαυτού σου, πότε να χορεύει ανέμελα μέσα στις κόκκινες παπαρούνες και πότε να σέρνεται με σκισμένα ρούχα, ξυπόλυτος και πληγιασμένος, στα λασπόνερα».

7.

Katrine Engberg

H Ένοικος

μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης

Συνεχίζοντας την παράδοση που έχει αρχίσει να καλλιεργείται στις σκανδιναβικές χώρες, η Katrine Engberg, με τον «Ένοικο», έκανε ένα ντεμπούτο αντάξιο του έργου των συναδέλφων της. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλα, εξίσου καλά, διεθνώς αναγνωρισμένα πια μυθιστορήματα.. Στον «Ένοικο» οι ντετέκτιβ Βέρνερ και Κέρνερ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοπεγχάγης αναλαμβάνουν την άγρια δολοφονία μιας νεαρής, της οποίας η σπιτονοικοκυρά φαίνεται να συνδέεται με την υπόθεση, καθώς πρόκειται για μια εκκεντρική συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και η κατάσταση θυμίζει ύποπτα την ιστορία του νέου της, ημιτελούς βιβλίου. Η σύνδεση ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται απειλητική και επικίνδυνη.

8.

Dan Carlin

Το τέλος είναι πάντα κοντά

μτφρ. Παναγιώτης Δρεπανιώτης

Ο Dan Carlin, παίρνοντας αφορμή από μερικές από τις χειρότερες φάσεις της ανθρώπινης Ιστορίας, π.χ. έναν παγκόσμιο πόλεμο και αμέσως μετά μια πανδημία, θέτει ερωτήματα συνδέοντας ιστορικά δεδομένα και αλλόκοτα στοιχεία, το παρελθόν και το μέλλον με συναρπαστικό τρόπο, για να μας δείξει πώς να μαθαίνουμε από το πρώτο και να χειριζόμαστε καλύτερα το δεύτερο. Ταυτόχρονα, μας καλεί να αναλογιστούμε το πιο σημαντικό ζήτημα που υπάρχει, την επιβίωση του ανθρώπου, υπενθυμίζοντάς μας πόσο εύκολα χάνονται όσα θεωρούμε δεδομένα.

9.

Παπαδήμας-Σπηλιώτης

Grow - Ιστορίες management και ηγεσίας

Ένα βιβλίο που για πρώτη φορά συγκεντρώνει ανθρώπους σε καίριες θέσεις ευθύνης από τον χώρο κορυφαίων επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, του στρατού και της Εκκλησίας, οι οποίοι, μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, μιλάνε για την ηγεσία, το management και την αντιμετώπιση κρίσεων, μοιράζοντας απλόχερα τη γνώση και τη φιλοσοφία τους πάνω σε αυτά τα θέματα. Ένα βιβλίο-φαινόμενο που θα αλλάξει σε κάποιους τον τρόπο που σκέφτονται. Τα έσοδα των συγγραφέων και των συμμετεχόντων θα διατεθούν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις: Το Χαμόγελο του Παιδιού, Παιδικά Χωριά SOS, Κιβωτός του Κόσμου και Άλμα Ζωής.

10.

Rosalba Troiano

20 σπουδαίοι πράσινοι ήρωες σώζουν τον πλανήτη

μτφρ. Ευγενία Κολυδά

Μια έκδοση που απευθύνεται στα παιδιά μιλώντας κυριολεκτικά στη γλώσσα τους, μια και οι ήρωές της είναι κι αυτοί παιδιά, ή νεαρής ηλικίας σύγχρονοι, πραγματικοί ήρωες. Από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο ως την Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι μικροί αναγνώστες διαβάζουν για ιστορίες παιδιών με θέληση και απίστευτη δύναμη ψυχής, των οποίων οι πράξεις έγιναν το παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πώς έγιναν ήρωες όμως; Πολύ απλά, αφιερώνοντας τη ζωή τους σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη διάσωση του πλανήτη. Διαβάζοντας γι' αυτές, κάνουμε ένα μικρό βήμα προς έναν καλύτερο κόσμο.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ