78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών

78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών Facebook Twitter
1

Τσαρλς Μπουκόβσκι

Για τις γάτες

Μτφρ.: Γιώργος Λαμπράκος

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 136

Κείμενα του Τσαρλς Μπουκόβσκι αστεία, συγκινητικά, άλλοτε σκληρά και άλλοτε τρυφερά, για τις γάτες, που το διεισδυτικό τους βλέμμα τον μάγευε, που τις θαύμαζε και στην αντίληψή τους υποκλινόταν. Μια τραχιά, μα τρυφερή και αστεία ματιά στη σχέση των ανθρώπων με τις γάτες από έναν από τους πιο αγαπημένους και οριακούς συγγραφείς του κόσμου.

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Η ρώσικη ψυχή

Μτφρ.: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 288

Ανατριχιαστικά προφητικό ως προς τα παγκόσμια ζητήματα του 21ου αιώνα, το Ημερολόγιο υπήρξε το δημιουργικό εργαστήρι του Ντοστογέφσκι, το έργο στο οποίο ασχολήθηκε ουσιαστικά με τον ορισμό της άπιαστης ρωσικής ψυχής. Άρχισε ως στήλη στο περιοδικό «Πολίτης» το 1873 και εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό δημοσιογραφικό εγχείρημα που ενσωμάτωνε τέχνη και πολιτική, πρoσωπική εξομολόγηση, κριτική και διήγημα.

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Casa Μπιάφρα

Εκδόσεις Πατάκη

Aντιήρωες που κινούνται ανάμεσα στις Συμπληγάδες του Ψυχρού Πολέμου, στη φτώχεια, στον πλούτο, στη βιομηχανοποίηση, στις ανταύγειες του Εμφυλίου, στις παλιές αντιλήψεις, στις νέες αναζητήσεις και στους σπασμούς της κρίσιμης μετάβασης, πασχίζοντας με το πείσμα και την απάτη, την περηφάνια και τον συμβιβασμό, την τόλμη και την απόκρυψη να βρουν μια διέξοδο.

Αλάα Αλ-Ασουάνι

Ανεκπλήρωτη δημοκρατία

Mτφρ.: Γιάννης Στρίγγος

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 528

Τα πρόσωπα που συνθέτουν τη µεγάλη τοιχογραφία του νέου µυθιστορήµατος του Αλ-Ασουάνι ενσαρκώνουν τις διαφορετικές όψεις αυτής της επανάστασης που σηµάδεψε την Αίγυπτο. Η κοφτερή του αφήγηση ξεσκεπάζει την ανείπωτη θηριωδία και τις απάνθρωπες πρακτικές µιας «δήθεν δηµοκρατίας», που καταπατά µε τον χειρότερο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την ίδια την αξία της ζωής.

Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 – Προλεγόμενα μιας Μεγάλης Επανάστασης

Ανθολόγηση κειμένων: Κώστας Σταμάτης

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 216

Στο Λογοτεχνικό Ηµερολόγιο 2020 κορυφαίοι δηµιουργοί της τέχνης του λόγου αφηγούνται πώς γράφτηκε αυτό το µακραίωνο απελευθερωτικό προοίµιο που τελικά εξασφάλισε µε το σπαθί του 1821 το πολυαίµατο δικαίωµα της ελευθερίας του ελληνικού λαού.

Τoni Μorrison

Αγαπημένη

Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 432

Ατενίζοντας ατρόμητα την άβυσσο της σκλαβιάς, το κλασικό αυτό μυθιστόρημα μεταμορφώνει την Ιστορία σε μια αφήγηση υποβλητική σαν έπος. Ποιητικό και σκληρό, τεντωμένο σαν σχοινί, το μυθιστόρημα εξερευνά το ανεξίτηλο τραύμα της δουλείας με τρόπο καθηλωτικό. Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της νομπελίστριας Τόνι Μόρισον, της πιο τολμηρής γυναικείας φωνής στην αμερικανική πεζογραφία.

Marta Breen

Γυναίκες στη μάχη

Μτφρ.: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 128

Αυτή η εικονογραφημένη ιστορία του γυναικείου κινήματος –από τον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου μέχρι τον αγώνα για το δικαίωμα στην έκτρωση, στη μάθηση, στον γάμο των ομοφυλοφίλων, και από την Αμερική του 19ου αιώνα μέχρι το Πακιστάν του 21ου– μας καλεί να ανακαλύψουμε τους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες για να κατακτήσουν όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα.

Συλλογικό

Η ψυχολογία του μ@λ@κ@

Μτφρ.: Γιώργος Καράμπελας

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 304

Αυτό το βιβλίο βασίζεται στην ιδέα πως ό,τι κατανοούμε καλύτερα, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και καλύτερα, ακόμα κι αν είμαστε χαμένοι από χέρι. Ψυχολόγοι απ' όλο τον κόσμο, αλλά και φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, συγγραφείς, επιστήμονες, νομικοί, μας προσφέρουν με γενναιοδωρία τη δική τους άποψη περί ανθρώπινης μ@λ@κίας. Σε παγκόσμια πρώτη. Οπότε, διαβάστε το!

Wolfgang Streeck

Πώς θα τελειώσει ο καπιταλισμός;

Μτφρ.: Γιάννης Πεδιώτης

Εκδόσεις Πλέθρον

Σελ.: 304

Ο Wolfgang Streeck υποστηρίζει ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να αλλάξει. O γάμος δημοκρατίας και καπιταλισμού φτάνει στο τέλος του. O κόσμος μας έχει γίνει ένας κόσμος που χαρακτηρίζεται από μειούμενους ρυθμούς ανάπτυξης, κυριαρχία των ολιγαρχών, συρρικνούμενη δημόσια σφαίρα, θεσμική διαφθορά και διεθνή αναρχία. Όμως δεν υπάρχει καμία θεραπεία γι' αυτές τις παθογένειες.

78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών Facebook Twitter

Tζούλια Kάμερον

Ο δρόμος του καλλιτέχνη

Μτφρ.: Αναστασία Πάγια

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 312

Ο Δρόμος του καλλιτέχνη ρίχνει φως στα μυστικά της δημιουργικής διαδικασίας και σου δείχνει πώς να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Με την καθοδήγησή του θα μάθεις επίσης να δαμάζεις τον εσωτερικό κριτή σου και να διαλύεις τις αμφιβολίες σχετικά με τον χρόνο, τα χρήματα και την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να κυνηγήσεις το όνειρό σου.


Adam Grant

Δώσε και θα πάρεις

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 400

Ο βραβευμένος ερευνητής και καθηγητής Adam Grant εξετάζει τις κρυφές δυνάμεις που καθορίζουν γιατί κάποιοι ανεβαίνουν τη σκάλα της επιτυχίας, ενώ άλλοι βρίσκονται καθηλωμένοι χαμηλά. Μέσα από πραγματικές ιστορίες, αποκωδικοποιεί το μεγάλο μυστικό: όσοι δίνουν χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα καταφέρνουν να κατακτούν τη μία κορυφή μετά την άλλη!


Cheryl Strayed

Nα είσαι γενναία

Μτφρ.: Βασίλης Βαρδάκας

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 152

Το βιβλίο αυτό, ένα μικρό εγχειρίδιο της ψυχής, συγκεντρώνει περισσότερα από 100 αποφθέγματα και σκέψεις της Στρέιντ που μας ωθούν να ανακαλύψουμε τα ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης, συμπόνιας, συγχώρεσης και αντοχής που έχουμε όλοι μέσα μας.


Göran Therborn

Τι κάνει η κυρίαρχη τάξη όταν κυβερνά;

Μτφρ.: Ροζαλί Σινοπούλου

Εκδόσεις Πλέθρον

Σελ.: 384

«Κατά μια έννοια, η παρούσα εργασία είναι ως επί το πλείστον μία μεθοδολογική μελέτη, της οποίας σκοπός ήταν να παρουσιάσει ένα μέσο ανάλυσης της ταξικής κυριαρχίας και της ταξικής πολιτικής εξουσίας. Προσπαθήσαμε να διευκρινίσουμε τη ριζικά διαφορετική αναλυτική προβληματική του ιστορικού υλισμού, σε σύγκριση με άλλες προσεγγίσεις του ζητήματος της πολιτικής εξουσίας. [...]»

Mαριλενα Bαϊνανίδη

Think Pig 2: Ένας οδηγός για να μείνεις μόνος

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 152

Σε αυτόν τον κόσμο όπου όλοι είναι ίδιοι πιστεύοντας ότι είναι ξεχωριστοί και που ξεχνάνε ότι όλοι θα πεθάνουμε, οι Think Pig ανοίγουν γραφείο συνοικεσίων.


Jean-François Lyotard

Το απάνθρωπο

Μτφρ.: Βασίλης Πατσογιάννης

Εκδόσεις Πλέθρον

Σελ.: 298

Οι σχέσεις νεωτερικότητα-μεταμοντέρνο, σώμα-τεχνοεπιστήμες και νοημοσύνη, καντιανό υψηλό-αβανγκάρντ, το γούστο στη μαζικοεπικοινωνιακή δημοκρατία, η φωτογραφία στη φάση της τεχνικής της τελειοποίησης, απασχολούν τον συγγραφέα που αναρωτιέται τι είναι τελικά το «απάνθρωπο»: γεννιόμαστε απάνθρωποι και ανθρωποποιούμαστε από τους κοινωνικούς θεσμούς ή αυτοί μας στερούν την ανθρωπιά μιας ατιθάσευτης παιδικότητας, στην οποία είμαστε διηνεκώς χρεώστες;


Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος

Ανθολόγιο Ελληνικής Τυπογραφίας

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 594

Αυτή η πανοραμική επισκόπηση της ελληνικής τυπογραφίας στη διάρκεια έξι αιώνων απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό και φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη κατανόηση της αισθητικής της ελληνικής τυπογραφίας του χθες, που θα βοηθήσει τον αναγνώστη να αξιολογεί τις επιλογές του σήμερα.

Rob Houston

Απίστευτος Κόσμος!

Mτφρ.: Αλεξάνδρα Γουργιώτη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 192

Από το ζωικό βασίλειο και το ανθρώπινο σώμα μέχρι τα ανθρώπινα οικοδομήματα και το μακρινό Διάστημα, αυτό το μοναδικό βιβλίο, συνδυάζοντας τις πιο πρόσφατες τεχνικές απεικόνισης μέσω υπολογιστή με εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό και εκπληκτικές, ακριβείς πληροφορίες για τα πάντα, θα γοητεύσει κάθε αναγνώστη με την εκθαμβωτική εικονογράφηση και τις πλούσιες πληροφορίες του.


Leonard Mlodinow

Κάτω από το κατώφλι: Το νέο ασυνείδητο και τι μας διδάσκει

Μτφρ.: Έλσα Βιδάλη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Από τις νευρολογικές έρευνες των τριών τελευταίων δεκαετιών έχει γίνει σταδιακά προφανές ότι ο τρόπος που βιώνουμε τον κόσμο καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό όχι από τις συνειδητές διεργασίες του νου αλλά από τις ασυνείδητες. Εδώ, o Λέοναρντ Μλοντίνοφ καταδεικνύει τις πολλές ασυνείδητες πτυχές των παρανοήσεών μας και εξηγεί πώς δημιουργούνται οι ανακριβείς αναμνήσεις για σημαντικά γεγονότα της ζωής μας.

78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών Facebook Twitter

Fabio Stassi

Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή

Μτφρ.: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 288

Μετά τη Χαμένη Αναγνώστρια, ο Fabio Stassi επανέρχεται με τη δεύτερη ιστορία του βιβλιοθεραπευτή Βίντσε Κόρσο. Στις απολαυστικές σελίδες του ο συγγραφέας αναμειγνύει τη νουάρ αφήγηση με την υψηλή λογοτεχνία, προσφέροντας στους αναγνώστες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ένα μυθιστόρημα που λειτουργεί ως ένας πολύτιμος λογοτεχνικός θησαυρός.


Tara Westover

Mορφωμένη

Μτφρ.: Μαρία Φακίνου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 520

«Θα μπορούσε κανείς να την πει με πολλά ονόματα αυτή την ατομικότητα. Μετασχηματισμό. Μεταμόρφωση. Αναλήθεια. Προδοσία. Εγώ την ονομάζω μόρφωση». Η Γουέστοβερ δημιούργησε μια παγκόσμια και εμπνευσμένη ιστορία –τη δική της ιστορία– για τη μόρφωση και τη δύναμή της να δίνει νέα ματιά και προοπτικές στη ζωή μας, γεμίζοντάς μας με θέληση για διαρκή εξέλιξη.


Bασίλης Παπαδόπουλος

Διπλωματία και Ποίηση, η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 448

Μια ιδιαίτερη προσωπογραφία του Γιώργου Σεφέρη που παρουσιάζει τις δύο ιδιότητές του, δηλαδή του ποιητή και του διπλωμάτη, που εμπλέκονταν συνειδητά ή ασυνείδητα σε μια συνθετική αλληλεπίδραση. Ο πρέσβης και συγγραφέας Βασίλης Παπαδόπουλος παρουσιάζει τον ποιητή από μια πρωτότυπη σκοπιά, δίνοντας έμφαση στον διπλωμάτη Σεφέρη και στον τρόπο που η καριέρα του επηρέασε τη λογοτεχνική του δημιουργία.


Τhomas Ηarris

Kάρι Μόρα

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 336

O δημιουργός του Χάνιμπαλ Λέκτερ επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα βίαιο και βάναυσο, μια καθηλωτική ιστορία με γοργή εξέλιξη που θα ενθουσιάσει τους θαυμαστές του διάσημου συγγραφέα, ο οποίος μας προσφέρει μια αφήγηση ωμή και αληθινή, που αναστατώνει και προβληματίζει. Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς.


Wilbur Smith

Κραυγή Πολέμου

Μτφρ.: Νίκος Ιβραηνίας

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 536

O Γουίλμπουρ Σμιθ, με το νέο του βιβλίο, επανέρχεται θριαμβευτικά στην αγαπημένη σειρά της φημισμένης οικογένειας Κόρτνεϊ για να μας παρουσιάσει το γενναιότερο νέο μέλος της, τη Σάφρον Κόρτνεϊ. Mια καταιγιστική περιπέτεια που ξεκινάει από την Αφρική και καλύπτει το διάστημα από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου μέχρι τις σκοτεινές μέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Tρόι Kάμινγκς

Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;

Μτφρ.: Χρυσάνθη Καραΐσκου

Eκδόσεις Διάπλαση

Σελ.: 40

Ένα βιβλίο που μιλάει απευθείας στην καρδιά κάθε φιλόζωου και ευαισθητοποιεί τους μικρούς αναγνώστες στο θέμα των αδέσποτων και εγκαταλειμμένων ζώων. Μια αστεία και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία που θα σας κάνει να θέλετε να πάρετε αγκαλιά το πρώτο μαλλιαρό ζωάκι που θα βρεθεί μπροστά σας.


Bernard Villiot

Μεφίστο

Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις στερέωμα

Σελ.: 32

Η ιστορία του γάτου Μεφίστο μιλάει στα παιδιά με συγκινητικό και απλό τρόπο για την αξία του διαφορετικού και για τη σημασία της ανεκτικότητας. Είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στην ελευθερία του ατόμου που αδιαφορεί για την εφήμερη δόξα, αν είναι να διατηρήσει την αυτονομία του.


Zιλ Mπομ

Παλμίρ

Μτφρ.: Αλέξανδρος Πανούσης

Eκδόσεις Διάπλαση

Σελ.: 44

Το δρακάκι Παλμίρ, ο ήρωας της ιστορίας μας, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο του, αφήνοντας πίσω του τα πάντα, παίρνοντας μαζί μόνο μια άδεια βαλίτσα. Μια τρυφερή προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης, της προσαρμογής και της αποδοχής, που πλαισιώνει με εξαιρετική ευαισθησία η θαυμάσια, λιτή εικονογράφηση της Αμαντίν Πιου.


Mιχάλης Πιτένης

Μετέωρη γυναίκα

Eκδόσεις Διάπλαση

Σελ.: 312

Ένα μυθιστόρημα για την ενηλικίωση μιας σύγχρονης γυναίκας που από την εφηβεία της κιόλας αναγκάζεται να κουβαλάει και να συμβιώνει με τις πράξεις των άλλων, θύμα ξένων επιλογών και συμπεριφορών. Μέχρι που αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Και τότε θα διαπιστώσει πόσο εύκολο είναι να πατήσεις ακόμα και τη σκανδάλη ενός όπλου...

78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών Facebook Twitter


Ντέιζι Τζόνσον

Κάτω από την επιφάνεια

Μτφρ.: Μαρία Βαρδοπούλου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 304

Η Ντέιζι Τζόνσον ανασκευάζει τον μύθο του Οιδίποδα, τοποθετώντας την ιστορία της σε ένα άγνωστο περιβάλλον της σύγχρονης Αγγλίας. Το Κάτω από την επιφάνεια είναι ένα μυθιστόρημα για την οικογένεια, την ταυτότητα, την αγάπη και το πεπρωμένο, ένα βιβλίο που αναστατώνει και συγκινεί.


Stephen King

Το Ινστιτούτο

Μτφρ.: Έφη Τσιρώνη

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 632

Ανείπωτα τρομακτικό, όσο και η Πύρινη Οργή, αλλά με τη δύναμη της παιδικής ματιάς του Αυτό, το Ινστιτούτο είναι μια τραγική και συγκλονιστική ιστορία όπου το Καλό αντιμάχεται το Κακό σ' έναν κόσμο όπου οι καλοί δεν νικούν πάντα.


Graham Moore

Οι τελευταίες μέρες της νύχτας

Μτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 512

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εξιστορεί τη μετάβαση των ΗΠΑ στην εποχή του ηλεκτρισμού στα τέλη του 19ου αιώνα. Κομβικές μορφές αυτής της μετάβασης υπήρξαν τρεις διάσημοι εφευρέτες: ο χαρισματικός, αλλά κυνικός Τόμας Έντισον, ο Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο ευρηματικός και τελειομανής θιασώτης του εναλλασσόμενου ρεύματος, και ο Νίκολα Τέσλα, ο εκκεντρικός επιστήμονας από τη Σερβία.


Kate Quinn

Η κυνηγός του Χίτλερ

Μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 750

Η Νίνα Μάρκοβα γίνεται μέλος της μυστικής γυναικείας οργάνωσης που βομβαρδίζει αποκλειστικά τη νύχτα, προκαλώντας χάος στο ανατολικό μέτωπο του Χίτλερ. Ο Βρετανός ανταποκριτής Ίαν Γκράχαμ αποφασίζει να κυνηγήσει ναζί. Συναντά τη Νίνα, τη μοναδική που έχει ξεφύγει από την περιβόητη ναζί δολοφόνο, την «Κυνηγό». Θα μοιραστούν ένα κοινό μυστικό που θα τους δυσκολέψει στον εντοπισμό της Κυνηγού.


Adam Kay

Αυτό θα πονέσει

Μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 280

Ένας διάσημος Βρετανός κωμικός που υπήρξε εκπαιδευόμενος γιατρός παραδίδει το προσωπικό του ημερολόγιο της συγκεκριμένης περιόδου, το οποίο είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ, αν και συχνά αναφέρεται σε καταστάσεις που δεν είναι καθόλου αστείες.


Frank Goldammer

Το τέρας

Μτφρ.: Γιώτα Λαγουδάκου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 376

Τον τελευταίο χειμώνα του πολέμου στη Δρέσδη ο επιθεωρητής Μαξ Χέλερ προσπαθεί να εξιχνιάσει ένα έγκλημα, του οποίου δράστης είναι το «Τέρας», αλλά βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όταν τον Φεβρουάριο του 1945 η πόλη ισοπεδώνεται από έναν βομβαρδισμό, νέα στοιχεία έρχονται στο φως κι έτσι Χέλερ ξεκινά μια επικίνδυνη αναζήτηση για να ξεσκεπάσει το «Τέρας».


Δρ Νάνσυ Μαλλέρου

Καλύτερα... Γίνεται

Eκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 264

Σε αυτό το ημερολόγιο life coaching υπάρχουν ασκήσεις και δράσεις που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Μαζί με τις ασκήσεις, καλούμαστε να αναζητήσουμε τις εμπνευσμένες φράσεις κάθε εβδομάδας και τις ειδικές μέρες κάθε μήνα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας μέσα από έναν διαφορετικό, πιο θετικό τρόπο σκέψης.


Δρ Rangan Chatterjee

Οι 4 πυλώνες της ευζωίας

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 271

Ακολουθώντας τις αρχές του επαναστατικού προγράμματος που προτείνει ο δρ Ράνγκαν Τσάτερτζι σε αυτό το βιβλίο θα βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, θα αποκτήσουμε και θα διατηρήσουμε την καλή φυσική μας κατάσταση και θα απολαύσουμε μια εξαιρετική ποιότητας υγείας και ζωής.


Σαρίτα Χαΐμ

Η αδελφή μου

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 448

Μια πυρκαγιά που παραλίγο να σκοτώσει την επτάχρονη Μάρθα βγάζει ανεξήγητα από τη ζωή της την αδελφή της, Κατερίνα. Χρόνια μετά, ένα μήνυμα έρχεται να ταράξει τη ζωή της Μάρθας, που μένει μόνιμα στο Τορόντο. Η συνάντηση ωθεί τις δύο γυναίκες να δουν την αλήθεια και να αποτινάξουν από πάνω τους το βάρος μιας ατελούς ταυτότητας.


Πιερ Λεμέτρ

Τα χρώματα της πυρκαγιάς

Μτφρ.: Έφη Κορομηλά

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 632

O τραπεζίτης Μαρσέλ Περικούρ πεθαίνει επτά χρόνια μετά την αυτοκτονία του γιου του. Η κόρη του, Μαντλέν, αναλαμβάνει την αυτοκρατορία του πατέρα της σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν κανένα δικαίωμα. Η μοίρα, όμως, έχει άλλα σχέδια. Μια αναπάντεχη χειρονομία θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τη δική της και του γιου της.

78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών Facebook Twitter

Υrsa Sigurdardottir

Λύτρωση

Mτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 440

Ένα έγκλημα που γίνεται γνωστό μέσω Snapchat. Ο επιθεωρητής Χούλνταρ εμπλέκεται στην έρευνα, στην οποία ζητά τη συνδρομή της παιδοψυχολόγου Φρέιγια. Ενώ η έρευνα μοιάζει να έχει πιάσει πάτο, ο Χούλνταρ και η Φρέιγια συμφωνούν σε δύο σημεία: ότι η αλήθεια δεν είναι καθόλου απλή και ότι ο δολοφόνος δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του.


Άλκη Ζέη

Ένα παιδί από το πουθενά

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 176

Η Άλκη Ζέη γράφει µε τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται στα απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;


Αndré Αciman

Έλα να με βρεις

Mτφρ.: Νίκος Α. Μάντης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 312

Ξαναερωτευτείτε τον Έλιο και τον Όλιβερ, τους πρωταγωνιστές της πιο αγαπημένης σύγχρονης ιστορίας αγάπης, του εμβληματικού μυθιστορήματος Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου. Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τις πολλές και διαφορετικές όψεις του έρωτα, που προσπαθεί να δώσει απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα: «Πεθαίνει ποτέ η αληθινή αγάπη;».


Νίκος Βατόπουλος

Όπου και να ταξιδέψω...

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 352

Ο Νίκος Βατόπουλος επιχειρεί μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα μέσα από το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα, εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα 24 πόλεων σε κτίρια και σε διαδρομές. Οι πόλεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι οι εξής: Άμφισσα, Άρτα, Βόλος, Δράμα, Ερμούπολη, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κατερίνη, Κομοτηνή κ.ά.


Valeria Luiselli

Το αρχείο των χαμένων παιδιών

Mτφρ.: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 504

Ειπωμένο από διάφορες καθηλωτικές φωνές, αναμειγνύοντας κείμενα, ήχους και εικόνες, το Αρχείο των χαµένων παιδιών είναι ένα αξιοθαύμαστο λογοτεχνικό επίτευγμα. Είναι επίσης μια πολύ συγκινητική ιστορία για το πώς καταγράφουμε τις εμπειρίες μας και πώς θυμόμαστε αυτά που μετράνε περισσότερο, αλλά και για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη δικαιοσύνη και την ισότητα στις μέρες μας.


Nαταλί Λεκάγι & Κλερ Λε Μεγ

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα

Μτφρ.: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 44

Φέτος τα παιδιά θα μάθουν να περιμένουν τα Χριστούγεννα με περισσότερη υπομονή, μέσα από μια νέα εικονογραφημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία! Μια διαδραστική έκδοση που συνδυάζει το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης με τη μυθοπλασία. Από την 1η έως τις 25 Δεκεμβρίου ανακάλυψε 25 θησαυρούς που συμβολίζουν τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του χειμώνα.


Εlizabeth Strout

Το όνομά μου είναι Λούσυ Μπράουν

Μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 192

Ένα σπουδαίο σύγχρονο μυθιστόρημα για τη μοναξιά, την επιθυμία και την αγάπη, που χαρακτηρίστηκε αριστούργημα από τη λογοτεχνική κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια η Strout έχει δηλώσει για το έργο της: «Ως συγγραφέας, δεν ενδιαφέρομαι για το Καλό ή το Κακό αλλά για τη σκοτεινιά της ανθρώπινης εμπειρίας και τις σταθερές ατέλειες της ζωής μας».


Georges Simenon

Ο Μαιγκρέ στήνει παγίδα

Μτφρ.: Aργυρώ Μακάρωφ

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 224

Μία από τις συγκλονιστικότερες και πιο λεπτές περιγραφές της συμπεριφοράς ενός σίριαλ κίλερ στο Παρίσι του 1955. Πέντε νέες γυναίκες δολοφονούνται σε ένα εξάμηνος. Πραγματικός εφιάλτης για τον επιθεωρητή Μαιγκρέ και τους συνεργάτες του στο Εγκληματολογικό. Και ο κόσμος ζει μέσα στον τρόμο, ανήσυχος με τα δημοσιεύματα και τις εικασίες του Τύπου.

James Baldwin

Το κουαρτέτο του Χάρλεμ

Mτφρ.: Χρήστος Οικονόμου

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 768

O Μπόλντουιν χρησιμοποιεί ως φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που συντάραξε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του '60, για να αφηγηθεί ένα επικό άσμα αγάπης, πάθους, πένθους και οργής, όπου η δυναμική των φυλετικών και σεξουαλικών σχέσεων καθορίζει σε καταλυτικό βαθμό τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος.

78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών Facebook Twitter


Aνδρέας Mήτσου

Η αστυνόμος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 256

Η αστυνόμος Λένα Στρατήγη δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από τη ζωή της. Για να την αλλάξει, παρέχει υλικό από διάφορα εγκλήματα στον συγγραφέα πατέρα τη. Πιστεύει πως έτσι αλλάζει την πραγματικότητά της. Δεν έχει υπολογίσει όμως το ενδεχόμενο ο πατέρας της να την παρασύρει στην παγίδα που του έχει στήσει. Ούτε και τη σκληρή τιμωρία που θα υποστούν και οι δύο.


Jaume Cabré

Η σκιά του ευνούχου

Μτφρ.: Ευρυβιάδης Σοφός

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 528

Έργο μελαγχολικής ομορφιάς, χρονικό του τέλους του φρανκισμού, οικογενειακή σάγκα, στοχασμός για την τέχνη, η Σκιά του ευνούχου είναι γραμμένη με μοναδική δεξιοτεχνία. Προαναγγέλλονται εδώ τα θέματα που θα εξερευνήσει ο Καμπρέ στα επόμενα έργα του: το ζήτημα του Kακού, η εξιλέωση, το βάρος του παρελθόντος, η σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.


John Grisham

Η ετυμηγορία

Μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής

Eκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 778

Με ένα εκπληκτικό καστ χαρακτήρων, μια πλοκή γεμάτη ανατροπές και ενέργεια και απολαυστικούς και έξυπνους διαλόγους στις αίθουσες των δικαστηρίων, ο Τζον Γκρίσαμ συνθέτει ένα μυθιστόρημα που δικαιώνει τη φήμη που απέκτησε λίγο αργότερα ως Νο 1 συγγραφέας του δικαστικού θρίλερ.


Juan Francisco Ferrandiz

Kαταραμένη Γη

Μτφρ.: Στράτος Ιωαννίδης

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 702

Ένα εμπνευσμένο μυθιστόρημα, όπου η συνωμοσίες, οι προδοσίες και τα αιματηρά παιχνίδια για την εξουσία διαπλέκονται με τον έρωτα και τις φιλοδοξίες, τα ιστορικά πρόσωπα συναντούν τους φανταστικούς χαρακτήρες, όπως ο επίσκοπος Φρόδοϊ, ενώ η δύναμη της πλοκής συναγωνίζεται την ένταση και την αγωνία, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.


Stuart Mcbride

Νεκρή Σάρκα

Μτφρ.: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Eκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 548

Συνθέτοντας μια ιστορία γεμάτη έντονες αντιθέσεις και ανατροπές μέσα σε ένα σκοτεινό σκηνικό, ο συγγραφέας ξέρει πώς να κρατάει σε αγωνία τον αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.


Brian Boxer Wachler

Αντιληπτική Νοημοσύνη

Μτφρ.: Κώστας Λάνταβος - Κλαίρη Μπακούρα

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 416

Εξερευνώντας την ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύει και να κατανοεί, ο δρ Brian Boxer Wachler περιγράφει πώς η αντίληψή μας μπορεί να είναι άλλες φορές κοντά στην πραγματικότητα και άλλες πιο κοντά στην ψευδαίσθηση ή στην αυταπάτη. Το πώς διακρίνουμε την κάθε περίπτωση είναι η βάση για τη βελτίωση της αντιληπτικής νοημοσύνης.


Π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Εμπιστοσύνη

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 128

Ο Θεός απλώνει τα σχέδιά του και μας καλεί να πρωταγωνιστήσουμε στη ζωή μας. Ό,τι δεν κατάφερα στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μου το προσφέρει το μέλλον. Άλλωστε, η χαρά δεν κρύβεται στην απουσία προβλημάτων αλλά στη μεταμόρφωσή τους.


Έφη Ζέρβα

Στο ντιβάνι της κρίσης

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 176

Έξι ψυχίατροι και ψυχολόγοι, ένας ιερέας-ψυχίατρος και ένας ιστορικός απαντούν στα ερωτήματα αυτά, και σε άλλα πολλά, αναπτύσσουν τις απόψεις τους και φέρνουν μαζί τους τις μουσικές τους. Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης».


Κυριάκος Ζέπος

Περί αρωμάτων και της δημιουργίας τους

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 416

Το άρωμα. Αόρατη δύναμη στη σημερινή εποχή των εικόνων, με μεγάλη επίδραση στα συναισθήματα και στις μνήμες μας. Ιστορική αναφορά στα αρώματα καθώς και στη διαχρονική σημασία τους στη ζωή μας. Η αρχιτεκτονική και τα δομικά τους στοιχεία. Το βιβλίο αποτελεί ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα και ένα ταξίδι γνώσης στην αποκάλυψη ενός καλά φυλασσόμενου μυστικού αρωματικού κόσμου.


Στάθης Καπογιαννόπουλος

Γαστρονομία και έρωτας - Ένστικτα, επιθυμίες, πάθη

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 256

To βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία, την εξέλιξη αλλά και τον συσχετισμό της γαστρονομίας με τον έρωτα, αξιολογώντας παράλληλα ποικίλους χώρους εστίασης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και καταγράφοντας για πρώτη φορά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας αλλά και κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται με τη σύγχρονη γαστρονομία.

78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών Facebook Twitter

Χρήστος Δασκαλάκης

Γονεοτροφείο

Εκδόσεις Άγκυρα

Ο Χρήστος Δασκαλάκης, ο συγγραφέας του best seller Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι, επιστρέφει και μοιράζεται μαζί μας μια ανατρεπτική ιστορία για τη δύναμη της οικογένειας, της αγάπης, της αποδοχής και της ασφάλειας. Ένα ενήλικο παραμύθι για παιδιά και ένα παιδικό παραμύθι για ενήλικες. Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ, τρυφερότητα και αισιοδοξία.


Πάνος Αμυράς

Τα λύτρα

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 432

Ο Πάνος Αμυράς επιστρέφει με την ιστορία του υπαστυνόμου Νίκου Αγραφιώτη και μας δίνει ακόμη μία φορά τις άγνωστες πτυχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνδυάζοντας τα μυθοπλαστικά στοιχεία με πραγματικά γεγονότα που συντάραξαν την Αθήνα και συνθέτουν τη μοναδική ατμόσφαιρα της εποχής.


Αmor Τowles

Καλή κοινωνία

Μτφρ.: Ρηγούλα Γεωργιάδου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 488

Ο συγγραφέας ανασυνθέτει με εξαιρετικό τρόπο την ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης της εποχής, στήνοντας με μαεστρία και λεπτό χιούμορ το σκηνικό της πλοκής σε όλους τους χώρους, σε μπαρ, εστιατόρια, μουσικές σκηνές, εξοχικά, αλλά και σε εκδόσεις και περιοδικά. Ταυτόχρονα, αναδίδεται με μια γλυκόπικρη τρυφερότητα η νοσταλγία του έρωτα και της νεότητας.


Steve Cavanagh

13

Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 584

Ο φόνος δεν ήταν το δύσκολο κομμάτι. Ήταν απλώς η αρχή του παιχνιδιού. Υπάρχει κάποιος που θα σκότωνε για την καλύτερη θέση στην αίθουσα. Ένα δικαστικό θρίλερ με ανατριχιαστική πλοκή και έντονο σασπένς που έχει γίνει ήδη best seller σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενθουσιάζοντας τόσο τους αναγνώστες όσο και τους κριτικούς και τους συγγραφείς.


Stina Jackson

Ασημένιος δρόμος

Μτφρ.: Βαγγέλης Γιαννίσης

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 344

Εδώ και τρία χρόνια, κάθε βράδυ ο Λελ διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο 95, όπου εξαφανίστηκε η κόρη του. Στο χωριό εμφανίζονται δύο νεαρές κοπέλες στην ίδια ηλικία με εκείνη. Η λύση του μυστηρίου και η λύτρωση ίσως είναι κοντά...


Nτον Nτελίλλο

Zero K

Μτφρ.: Λαμπρινή Κουζέλη

Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Σελ.: 310

Παράξενες γλώσσες, πανάρχαιες θρησκείες και σύγχρονες ανακαλύψεις, η τέχνη της περφόρμανς και ο κινηματογράφος, οικολογικές απειλές, η φρίκη της τρομοκρατίας και τα δεινά της ανθρωπότητας εμπνέουν μια καθηλωτική αφήγηση με φόντο τη σπάνια σχέση αφοσίωσης ενός άντρα προς μια γυναίκα και τη δύσκολη σχέση ενός γιου με τον πατέρα του.


Aλληλογραφία δύο ερωτευμένων

Επιμέλεια: Λίζυ Τσιριμώκου

Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Σελ.: 91

Δεν θεωρώ ότι ο βίος ξεκλειδώνει το έργο (...) Τούτη η μικρή συζυγική-οικογενειακή επιστολογραφία του Καραγάτση (γράμματα χαριτωμένα, ευτράπελα, γουστόζικα, μα και απελπισμένα, σκοτεινά και μελαγχολικά) μας ανοίγει ένα παραθυράκι στη θέα της εργοβιογραφίας του, απ' όπου μπορούμε να δούμε εποπτικότερα και καλειδοσκοπικά το σύνολο των κειμένων του.


Eντουάρ Λουί

Ιστορία της βίας

Μτφρ.: Στέλα Ζουμπουλάκη

Εκδόσεις Αντίποδες

Σελ.: 212

Το δεύτερο μυθιστόρημα του Εντουάρ Λουί διαδραματίζεται με επίκεντρο ένα γεγονός που συμβαίνει τις πρώτες ώρες της 25ης Δεκεμβρίου. Ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής, που μας διηγείται την ιστορία εκ των υστέρων, με ένα εκπληκτικό προφορικό ύφος, είναι ο ίδιος με το πρώτο μυθιστόρημα του Λουί, που υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένο και στην Ελλάδα.


Γκαϊτό Γκαζντάνοφ

Μια βραδιά με την Κλαιρ

Μτφρ.: Ελένη Μπακοπούλου

Εκδόσεις Αντίποδες

Σελ.: 195

Στο πρώτο αυτό βιβλίο του, όπου είναι έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, ο Γκαϊτό Γκαζντάνοφ ανασυνθέτει ολόκληρη την εποχή της Ρωσικής Επανάστασης από τη σκοπιά ενός ήρωα που μοιάζει αποστασιοποιημένος, αποδεικνύεται όμως στοχαστικός και ευαίσθητος παρατηρητής των γεγονότων και των ανθρώπων.

78 βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τα δώρα των γιορτών Facebook Twitter


Guillaume Musso

Το κορίτσι και η νύχτα

Μτφρ.: Παρασκευή Γεροκώστα
Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 368

1992. H Βίνκα εξαφανίζεται μαζί με τον καθηγητή φιλοσοφίας. Δεν θα τους ξαναδεί ποτέ κανείς. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, οι τρεις καλύτεροί τους φίλοι θα επισκεφτούν το παλιό τους σχολείο για μια τελευταία φορά... Υπάρχει ένα πτώμα θαμμένο σε αυτό το και οι τρεις τους το γνωρίζουν καλύτερα από όλους.

Simon Jenkins

Μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης

Μτφρ.: Δημήτρης Σταυρόπουλος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 400

Ο Τζένκινς αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης της Ευρώπης από ένα πεδίο μάχης πολεμοχαρών φυλών σε έναν χώρο ειρήνης, πλούτου και ελευθερίας – μια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, περνάει από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και τη Γαλλική Επανάσταση, φτάνει στους δύο παγκόσμιους πολέμους και καταλήγει στο σήμερα.


Eliyahu M. Goldratt

O στόχος

Μτφρ.: Χρήστος Μπαρουξής

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 432

Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, μέσα από το οποίο ο Γκόλντρατ, ο «γκουρού των επιχειρήσεων», αναλύει με απλό τρόπο τη θεωρία του και μπορεί να σας μάθει να θέτετε στόχους συνεχούς βελτίωσης, κατανοώντας σε βάθος τα όρια του περιβάλλοντός σας. Είναι το βιβλίο που πρέπει να συστήσετε στους συναδέλφους σας και στους προϊσταμένους σας!


Bίκι Bριντ

Ζήσε με λιγότερα, ζήσε καλύτερα

Μτφρ.: Έρρικα Πάλλη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 160

Γεμάτο πρακτικές συμβουλές και ιδέες, το μικρό αυτό βιβλίο θα σε οδηγήσει σε έναν απλούστερο τρόπο ζωής, ώστε να αγχώνεσαι λιγότερο, να μειώσεις τον χρόνο που περνάς μπροστά σε μια οθόνη, να πετάξεις ό,τι σου είναι άχρηστο, να ψωνίζεις μόνο ό,τι σου χρειάζεται, να εκμεταλλευτείς τον χρόνο που αφιερώνεις στον εαυτό σου.

Aντριου Σων Γκρίερ

Πλην

Μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 318

Ο Άρθουρ Πλην είναι ένας αποτυχημένος συγγραφέας. Λίγο πριν κλείσει τα πενήντα, φτάνει με το ταχυδρομείο μια πρόσκληση σε γάμο: ο πρώην του παντρεύεται – και θα κάνει τα πάντα για να τον αποφύγει. Μια πνευματώδης κωμωδία γεμάτη παρεξηγήσεις, σπαρταριστές εκπλήξεις και απρόσμενους στοχασμούς για την κοινή ανθρώπινη μοίρα μας.


Αν Κάρσον

Έρως ο γλυκόπικρος

Μτφρ.: Ανδρονίκη Μελετλίδου

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 230

Σ' έναν αληθινά σπάνιο συνδυασμό φιλολογικής εμβρίθειας, φιλοσοφικής οξυδέρκειας και ποιητικής ευαισθησίας, η Κάρσον ξεκινά από τη λυρική ποίηση για να καταλήξει, περνώντας από την τραγωδία και το αρχαίο μυθιστόρημα, στον Πλάτωνα, όπου ο έρωτας φανερώνεται ως «η θεμελιώδης δομή της ανθρώπινης σκέψης».


Ρatrick Ηamilton

Πλατεία Χανγκόβερ

Mτφρ.: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις στερέωμα

Σελ.: 432

Μαύρη κωμωδία και ταυτόχρονα μητροπολιτικό δράμα, η Πλατεία Χανγκόβερ είναι το αριστούργημα του συγγραφέα, που ανασυνθέτει τον εξαθλιωμένο, πνιγμένο στην ομίχλη κόσμο των μπαρ, των φτηνών ξενοδοχείων και των μέθυσων φιλοσόφων, απαθανατίζοντας το ήθος μιας ολόκληρης γενιάς και συλλαμβάνοντας τα προμηνύματα της καταστροφής που βάραιναν πάνω στη λονδρέζικη ζωή λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.


Τάκης Καμπύλης

Γίγαντες και φασόλια

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 704

Η μνήμη, η βία, η ιστορική αλήθεια, η παρακμή, η ήττα των λέξεων, η υπερκατανάλωση αγώνων και αγωνιστών αλλά και οι στρεβλώσεις των ιδεολογιών της αλλαγής είναι μερικές από τις αναζητήσεις αυτού του μυθιστορήματος. Κυρίως, όμως, είναι η αναζήτηση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στους γίγαντες και στα φασόλια...

Thomas Hardy

O δήμαρχος του Κάστερμπριτζ

Μτφρ.: Τόνια Κοβαλένκο

Eκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 600

Η ιστορία ενός ανθρώπου που χρειάζεται την επαφή με τους άλλους, αλλά παραμένει μόνος γιατί δεν μπορεί να αντέξει τους περιορισμούς που αυτή επιβάλλει. Μια «μελέτη του χαρακτήρα και των πράξεων του ανθρώπου», όπως χαρακτηρίζει το μυθιστόρημα ο ίδιος ο συγγραφέας. Το πιο «ελληνικό» έργο του Χάρντι, όπως τονίζει στον πρόλογό του ο Dale Kramer, μια και «ο ήρωάς του αντιστοιχίζεται με τον Οιδίποδα, τον Κρέοντα, τον Αγαμέμνονα και τον Προμηθέα».

Rachel Cusk

Κύδος

Μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου

Eκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 245

Η κορύφωση, το τρίτο και τελευταίο μυθιστόρημα, της περίφημης τριλογίας της Ρέιτσελ Κασκ που ενθουσίασε κριτικούς και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Σε έναν κόσμο ρευστό, όπου προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές βεβαιότητες συνθλίβονται, μια γυναίκα μεταμορφώνει το τραύμα σε αφετηρία για μια νέα ζωή.

 

Djuna Barnes

Νυχτοδάσος

Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου

Eκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 277

Το λογοτεχνικό ορόσημο της φεμινιστικής και λεσβιακής λογοτεχνίας. H ιστορία πάθους που θαύμασαν ο Joyce, ο Faulkner, ο Dylan Thomas, ο Ford Madox Ford. Από τα σπουδαιότερα βιβλία του 20ού αιώνα, κατά τον William Burroughs, που καθιέρωσε την Τζούνα Μπαρνς (1892-1982) ως «Αμερικανίδα Βιρτζίνια Γουλφ». 

500 ποιήματα από την Παλατινή Ανθολογία

Μτφρ.: Ανδρέας Λεντάκης

Eκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 484

Ελληνική ποίηση 17 αιώνων. Πεντακόσια ποιήματα γραμμένα από τον 7ο π.Χ αιώνα έως το 950 μ.Χ στην πλέον καταξιωμένη έκδοση της Παλατινής Ανθολογίας. Ποιήματα ερωτικά, επιτάφια, σατυρικά, σκωπτικά, αναθηματικά, η Παλατινή ή Ελληνική Ανθολογία είναι το «εκπληκτικό θαύμα... που φωτίζει την ελληνική μοίρα μας από τα προομηρικά ως τα μέσα βυζαντινά χρόνια» κατά τον Άρη Δικταίο. Βασίζεται σε συλλογή την οποία συνέταξε στις αρχές του 10ου αιώνα ο Βυζαντινός κληρικός και λόγιος Κωνσταντίνος Κεφαλάς από αρχαίες συλλογές επιγραμμάτων και πήρε το όνομά της από την Παλατινή Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης, όπου ανακαλύφθηκε το 1606.

Τάχα Χουσεΐν

Η προσευχή του αηδονιού

Μτφρ.: Πέρσα Κουμούτση

Eκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 207

«Μια εξαιρετικά γοητευτική ιστορία για την αγάπη και τη συγχώρεση, με προεκτάσεις που αγγίζουν πολλά ηθικά ζητήματα: την αφοσίωση, το αίσθημα της επιβίωσης, το κεφαλαιώδες ζήτημα της δικαιοσύνης, καθώς και εκείνο της χειραφέτησης των γυναικών», όπως γράφει στον πρόλογό της η μεταφράστρια του Πέρσα Κουμούτση, και παράλληλα «μια ιστορία για την κοινωνική διαστρωμάτωση της Αιγύπτου». 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LifO

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ