Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την αυτοκτονία της Σύλβια Πλαθ, η οποία όμως μοιάζει να μην απουσιάζει ποτέ για μεγάλα διαστήματα από την επικαιρότητα είτε επειδή την ανακαλύπτει άλλη μια γενιά σε τρυφερή ηλικία είτε επειδή επιπλέει κάποιο άγνωστο επεισόδιο της θυελλώδους και τραγικής σχέσης της με τον ποιητή Τεντ Χιουζ, είτε επειδή ανακαλύπτεται κάποιο αδημοσίευτο ποίημα ή διήγημά της.

 

Όπως αυτό που έγραψε όταν ήταν 20 χρονών ενώ φοιτούσε στο ιδιωτικό κολέγιο Smith της Μασαχουσέτης. Το διήγημα έχει τίτλο "Mary Ventura and the Ninth Kingdom" (Η Μαίρη Βεντούρα και η Ένατη Διάσταση) και θα εκδοθεί για πρώτη φορά στις αρχές του προσεχούς έτους ως μέρος μιας σειράς τίτλων που θα κυκλοφορήσουν από τον διάσημο εκδοτικό οίκο Faber τον Ιανουάριο με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων του στον χώρο του βιβλίου.

 

"Ο γυάλινος κώδων'" (The Bell Jar), όπως και η διάσημη νουβέλα της, λέγεται το σκίτσο της Σύλβια Πλαθ που μαζί με άλλα από την εποχή που φουτούσε στο Κολέγιο Smith, είχαν παρουσιαστεί πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο.
"Ο γυάλινος κώδων'" (The Bell Jar), όπως και η διάσημη νουβέλα της, λέγεται το σκίτσο της Σύλβια Πλαθ που μαζί με άλλα από την εποχή που φουτούσε στο Κολέγιο Smith, είχαν παρουσιαστεί πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο.
 

 

Στο διήγημα, που γράφτηκε από την Πλαθ τον Δεκέμβριο του 1952, περιγράφεται μια μοιραία διαδρομή τραίνου και πρωταγωνιστεί μια νεαρή γυναίκα η οποία οδηγείται από τους γονείς της σ΄ έναν Καθεδρικού τύπου σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια στο βαγόνι μιας αμαξοστοιχίας. Εκεί, η Μαίρη συναντά μια γυναίκα που γίνεται ο ξεναγός της σε μια διαδοχή από σκοτεινά τούνελ και μελαγχολικά τοπία.

 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά ακριβώς που εμφανίζεται το συγκεκριμένο διήγημα, το οποίο είχε τεθεί σε δημοπρασία υπό τη μορφή ενός χειρόγραφου 22 σελίδων με έξτρα δώρο για τον πλειοδότη μια επιστολή απόρριψης του από το περιοδικό Mademoiselle.

 

Τελικά πουλήθηκε αντί του ποσού των 800 δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams, ο οποίος παρουσίασε την ιστορία αυτή της μετέπειτα διάσημης συγγραφέως ως «ένα κατ' ομολογία της ίδιας πείραμα στο είδος της 'συμβολικής αλληγορίας' με θρησκευτική εικονογραφία σε κοσμικό πλαίσιο».

 

Με στοιχεία από την The Independent