To Booksecrets είναι ένα app που, αν είσαι βιβλιόφιλος, θα λατρέψεις!

To Booksecrets είναι ένα app που, αν είσαι βιβλιόφιλος, θα λατρέψεις! Facebook Twitter
Πίσω από την Booksecrets βρίσκονται δύο νέοι ενδιαφέροντες και δημιουργικοί άνθρωποι: Ο Φάνης Χαραλάμπους και ο Νίκος Αργύρης. Φώτο: Πάρις Τατιβιάν / LIFO
0

Αφηγήσεις, σχόλια, προσωπικά κείμενα, τραγούδια, φωτογραφίες, βίντεο, μια κριτική, ένα αδημοσίευτο κεφάλαιο, μια ταινία, μια πηγή έμπνευσης συναποτελούν τα κρυμμένα μυστικά της νέας βιβλιοφιλικής εφαρμογής, «Booksecrets». Πρόκειται για την νέα startup στο χώρο του βιβλίου που έρχεται να προσφέρει πρωτότυπες και έξυπνες αναγνωστικές συνήθειες. Είναι μια ιδέα του Φάνη Χαραλάμπους που έγινε πράξη με την βοήθεια του Νίκου Αργύρη. Τους συναντώ στα γραφεία των Εκδόσεων Ίκαρος. Μιλάμε για την πρώτη διάκριση της Βooksecrets η οποία συμμετείχε στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας NBG Business Seeds λαμβάνοντας το 5ο Βραβείο ανάμεσα σε 437 συμμετοχές.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Φάνης σκέφθηκε να εκδώσει ένα παιδικό βιβλίο. «Η αλήθεια είναι ότι βίωσα την πατρότητα λίγο έντονα για αυτό και η βασική επιρροή μου ήταν τα παιδιά μου. Το 2013 σκεπτόμενος ότι θα είχε ενδιαφέρον τα βιβλία να αλληλεπιδρούν με τον ψηφιακό κόσμο των κινητών τηλεφώνων έγραψα το πρώτο παιδικό βιβλίο μου, επηρεασμένος από μια βόλτα που είχα κάνει με τον γιο μου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Τότε είναι που μου μπήκε η ιδέα, ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο όσοι είχαν διαβάσει το βιβλίο να μπορούν να παίρνουν και κάποια δώρα», λέει.

To Booksecrets είναι ένα app που, αν είσαι βιβλιόφιλος, θα λατρέψεις! Facebook Twitter
Το μόνο που χρειάζεται ο αναγνώστης είναι να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και σε λίγα λεπτά θα περιηγηθεί σε αγαπημένα βιβλία αλλά κυρίως στα μυστικά που τα συνοδεύουν.

Τι είναι όμως η Booksecrets; Πρόκειται για μια εφαρμογή που σκοπό έχει να ζωντανέψει τα βιβλία, να τα κάνει να μιλήσουν με ένα διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην τελειώνουν στην τελευταία τους σελίδα. Μόλις κατεβάσεις την εφαρμογή στο κινητό σου έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις τον δικό σου λογαριασμό και στην συνέχεια να ανακαλύψεις το μυστικό περιεχόμενο που κρύβει το κάθε βιβλίο. Μπορεί να είναι μια σπάνια συνέντευξη του συγγραφέα, ένα επιπλέον κεφάλαιο ή ένα συνοδευτικό προσωπικό κείμενο για την πηγή έμπνευσης του. Ο αναγνώστης μπορεί να βαθμολογήσει τα μυστικά που του άρεσαν ενώ μπορεί να διαμορφώσει την δική του προσωπική βιβλιοθήκη. Για παράδειγμα αν ανατρέξεις στο υπέροχο βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ «Τα Σταφύλια της Οργής», θα διαπιστώσεις ότι το μυστικό που κρύβει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η κινηματογραφική μεταφορά του. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη το «Βιβλίο της Βροχής», όπου υπάρχει η δυνατότητα στον αναγνώστη καθώς διαβάζει να ακούει τους ήχους της βροχής ώστε να ταξιδεύει ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του βιβλίου. Για να μην αποκαλύψουμε άλλα μυστικά, βασικός στόχος της Booksecrets, όπως μου λένε ο Φάνης και ο Νίκος είναι να ενυπάρχει το στοιχείο της έκπληξης στην περιήγηση του αναγνώστη και να μπορεί να εισέρχεται σε ένα κόσμο συναισθημάτων και ζωντανών σκέψεων.

Πίσω από την Booksecrets βρίσκονται δύο νέοι ενδιαφέροντες και δημιουργικοί άνθρωποι. Ο Φάνης Χαραλάμπους σπούδασε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ξεκίνησε να εργάζεται από πολλή μικρή ηλικία. Οι δουλειές που έκανε δεν είχαν καμία σχέση με το βιβλίο, πενταετής στο στρατό, θητεία στο αεροδρόμιο και στον τομέα του ελέγχου αποσκευών μέχρι προϊστάμενος σε καζίνο, αναζητούσε όμως πάντα έξυπνες ιδέες, προσπαθώντας να τις κάνει πράξη. Ο Νίκος Αργύρης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, επέλεξε την Μεγάλη Βρετανία για την συνέχιση των σπουδών, παίρνοντας πτυχίο Ψυχολογίας από το University of London και μεταπτυχιακό Creative and Media Enterprises από το Warwick University. Το 2005 αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και πλέον διευθύνει τον οικογενειακό ιστορικό εκδοτικό οίκο «Ίκαρος».

To Booksecrets είναι ένα app που, αν είσαι βιβλιόφιλος, θα λατρέψεις! Facebook Twitter
«Θέλουμε να δώσουμε αξία στο βιβλίο που αναζητά ο αναγνώστης και για αυτό θέλουμε η εφαρμογή να λειτουργήσει ως μια χρήσιμη παρακαταθήκη για τα βιβλία μέσω των μυστικών που τα συνοδεύουν». Φώτο: Πάρις Τατιβιάν / LIFO

Ο Φάνης όταν οπτικοποίησε την ιδέα επισκέφθηκε αρκετούς εκδότες για να δει αν θα τους ενδιέφερε να την χρησιμοποιήσουν. Εκεί είναι που γνώρισε τον Νίκο, ο οποίος του ζήτησε άμεσα να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν την ελκυστική ιδέα. Μετρούν μόλις δύο μήνες που η εφαρμογή έχει βγει στην αγορά και οι χρήστες καθημερινά αυξάνονται όλο και περισσότερο. Το μόνο που χρειάζεται ο αναγνώστης είναι να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και σε λίγα λεπτά θα περιηγηθεί σε αγαπημένα βιβλία αλλά κυρίως στα μυστικά που τα συνοδεύουν. Έως τώρα δυνατότητα προσθήκης υλικού έχουν οι εκδότες και οι συγγραφείς για αυτό και όπως λένε ο Φάνης και ο Νίκος «προσκαλούμε όσους συγγραφείς επιθυμούν και δεν μας γνωρίζουν ακόμα, να προσέλθουν και να μιλήσουν μέσα από τα βιβλία τους για τα βιβλία τους».

Ποιο ήταν το βασικό τους κίνητρο; «Θέλουμε να δώσουμε αξία στο βιβλίο που αναζητά ο αναγνώστης και για αυτό θέλουμε η εφαρμογή να λειτουργήσει ως μια χρήσιμη παρακαταθήκη για τα βιβλία μέσω των μυστικών που τα συνοδεύουν. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά που κεντρίζουν περισσότερο είναι οι πιο προσωπικές αναρτήσεις που συνοδεύουν κάποια βιβλία. Αναμφίβολα, όλοι αγαπάμε τις ιστορίες και εμείς εκεί αποσκοπούμε, να κάνουμε πιο συναρπαστική την αναγνωστική εμπειρία, να την εμπλουτίζουμε με συναίσθημα και να δίνουμε ένα υλικό που δεν θα χάνεται στην θάλασσα του διαδικτύου. Αναζητήστε, για παράδειγμα, στην εφαρμογή το βιβλίο του συγγραφέα, Νίκου Μιχαλόπουλου, ο οποίος έχει βάλει ένα μυστικό που κάνει πραγματικότητα μια αναγνωστική φαντασίωση», επισημαίνει ο Φάνης.

Η εφαρμογή θα εξελίσσεται συνεχώς και όπως αποκαλύπτουν στο μέλλον θα είναι εφικτό να ξεκλειδώνονται «μυστικά» και να έρχονται ειδοποιήσεις στο κινητό του χρήστη, όταν θα βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα ή όταν έχει πανσέληνο.

Με πάνω από 6000 αναγνώστες να χρησιμοποιούν την booksecrets στην πλατφόρμα έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από 800 μυστικά, ενώ περισσότερα από 10.000 βιβλία έχουν προστεθεί στις βιβλιοθήκες των χρηστών, ώστε να ενημερώνονται άμεσα για κάθε νέο που δημοσιεύεται σχετικά με αυτά. Γι' αυτό τον λόγο θέλοντας να δώσουν βήμα σε όλους τους αναγνώστες, προχώρησαν σε μια πολύ σημαντική αλλαγή.

Πλέον, όλοι οι αναγνώστες και χρήστες της booksecrets, μπορούν να προσθέσουν το δικό τους περιεχόμενο για τα αγαπημένα τους βιβλία. Ο καθένας από το προφίλ του στο www.booksecrets.com μπορεί να προσθέσει το δικό του μυστικό, την κριτική του, φωτογραφίες, ή οτιδήποτε άλλο θέλει σχετικά με τα αγαπημένα του βιβλία, και να το μοιραστεί με την κοινότητα της booksecrets και τους 6000 χρήστες της mobile εφαρμογής και του web.

Βασική τους πεποίθηση είναι ότι το έντυπο βιβλίο δεν πεθαίνει. «Το μέλλον της ανάγνωσης είναι να καταφέρεις να το συνδέσεις με την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο του χωρίς να χάσει κάτι από την φυσική αξία του», λέει ο Νίκος.

Τι χρειάζεται μια ιδέα για να γίνει πράξη; «Υπομονή και επιμονή, πίστη και όραμα. Αλλά πάνω από όλα θέλει τρέλα», υποστηρίζει ο Νίκος και συνεχίζει λέγοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι, ειδικά στην Ελλάδα, αυτή την εποχή δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις τις ιδέες αλλά σημασία έχει όταν την βάλεις μπροστά να υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση καθώς και να βρεθούν άνθρωποι που θα σε πιστέψουν».

Έξι χρόνια κρίσης, ο χώρος του βιβλίου αντιστάθηκε ή έμεινε πίσω;, τον ρωτώ. «Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι προσαρμόστηκαν στα δεδομένα και φυσικά περιορίστηκε κατά πολύ η υπερπροσφορά τίτλων στην Ελλάδα. Αξίζει να πούμε ότι η εκδοτική παραγωγή έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, μεταφράζονται σημαντικά βιβλία που μπορεί να μην έχουν πολλές φορές την στοιχειώδη απήχηση και είναι ωραίες αισθητικά οι εκδόσεις σε σχέση με το εξωτερικό. Το χειρότερο όμως είναι ότι πολλές επιχειρήσεις στο χώρο του βιβλίου έβαλαν λουκέτο», προσθέτει.

To Booksecrets είναι ένα app που, αν είσαι βιβλιόφιλος, θα λατρέψεις! Facebook Twitter
«Το μέλλον της ανάγνωσης είναι να καταφέρεις να το συνδέσεις με την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο του χωρίς να χάσει κάτι από την φυσική αξία του», λέει ο Νίκος.

Υπάρχει αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα; «Δυστυχώς, σε πολύ περιορισμένο επίπεδο. Έχουμε ένα μικρό κοινό και από τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη». Πως το εξηγούν αυτό; «Είναι θέμα παιδείας και εκπαίδευσης. Όταν δεν μαθαίνεις τα παιδιά από μικρή ηλικία να αγαπούν τα βιβλία, πως θα καταφέρεις να δημιουργήσεις αναγνωστικό κοινό; Δείτε τον τρόπο που διδάσκεται σήμερα η λογοτεχνία στα σχολεία. Αποστήθιση και εξέταση. Πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, όπως σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Αγγλία βλέπεις παντού όλον τον κόσμο να διαβάζει, στις καφετέριες, στα πάρκα ή στο μετρό. Στην Ελλάδα θα δεις εννιά κινητά και ένα βιβλίο», απαντά ο Νίκος.

Πρόκειται για μια εφαρμογή που σκοπό έχει να ζωντανέψει τα βιβλία, να τα κάνει να μιλήσουν με ένα διαφορετικό τρόπο ώστε να μην τελειώνουν στην τελευταία τους σελίδα.

«Εμείς επιδιώκουμε με την Booksecrets να αυξήσουμε την φιλαναγνωσία για αυτό υπάρχει η δυνατότητα ο συγγραφέας να κλειδώνει ένα μυστικό και να μπορεί ο αναγνώστης να το ξεκλειδώνει μόνο όταν πιάσει το βιβλίο στα χέρια του με το να σκανάρει το ISBN Code», αναφέρει ο Φάνης. Λίγο αργότερα θα μου πει για την νέα ιδέα που θα κάνουν πράξη στις εκδόσεις Ίκαρος. «Θέλουμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολύ οι εκδότες. Όταν επιλέγεις να δώσεις κάποια δωρεάν αντίτυπα για διαφημιστικούς λόγους, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που λειτουργούν ως κυνηγοί προσφορών. Δηλαδή έμπαινες στο προφίλ τους και παρατηρούσες ότι συμμετείχαν σε όλων των ειδών τους διαγωνισμούς. Εμείς λοιπόν πρωτοτυπούμε και στα posts μας στο facebook, αν επιθυμούμε να μοιράσουμε ως εκδοτικός οίκος δέκα παιδικά βιβλία θα ανακοινώνουμε ότι βασικός όρος είναι να συμμετέχουν εκείνοι που έχουν ήδη παιδικά βιβλία του Ίκαρου. Άρα αυτό το δώρο θα πάει σε κάποιον που πραγματικά θα το θέλει, θα το χαρεί, θα το εκτιμήσει αλλά και θα το χρησιμοποιήσει».

Λίγο πριν τους αποχαιρετίσω τους ρωτώ τι είναι αυτό που θεωρούν δημιουργικό; Πρώτος απαντά ο Φάνης σημειώνοντας ότι «δημιουργία είναι η πράξη. Καμία ιδέα δεν είναι δημιουργική αν παραμείνει ιδέα και δεν μετατραπεί σε πράξη. Είμαστε λαός που λέμε ένα τόνο θεωρία και πράξη δεν κάνουμε ούτε γραμμάριο» ενώ ο Νίκος με την σειρά του θα προσθέσει πως «δημιουργικό είναι ότι κάνει κάποιος με αγάπη και μεράκι και το μετουσιώνει σε κάτι που έχει αξία για το κοινωνικό σύνολο».

https://booksecrets.com/

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμανουήλ Καραλής: Πολλοί είναι δίπλα σου στα μετάλλια, στο χειροκρότημα και στη λάμψη, αλλά μετά οι προβολείς σβήνουν

Οι Αθηναίοι / Manolo: «Πολλοί είναι δίπλα σου στα μετάλλια, αλλά μετά οι προβολείς σβήνουν»

Έχει μάθει να περνά τον πήχη, να ξεπερνά τους φόβους και να καταρρίπτει στερεότυπα. Θεωρεί ότι η ζωή του αθλητή μοιάζει πολύ με τη ζωή του μοναχού. Ο πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ αφηγείται τη ζωή του και μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τις όμορφες και δύσκολες στιγμές, την ψυχική του υγεία, τον έρωτα, την πίστη και την αγάπη που τον κρατούν όρθιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήξερε ο Παζολίνι;

Βιβλίο / Τι ήξερε ο Παζολίνι;

Πενήντα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του, οι προγνώσεις του για τον φασισμό είναι πιο επείγουσες από ποτέ, σημειώνει η Βρετανίδα συγγραφέας Ολίβια Λέινγκ, το νέο βιβλίο της οποίας περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία του «Σαλό (120 Μέρες στα Σόδομα)».
THE LIFO TEAM
Μαύρη, λεσβία, μητέρα, πολεμίστρια, ποιήτρια, καρκινοπαθής

Βιβλίο / Μαύρη, λεσβία, μητέρα, πολεμίστρια, ποιήτρια, καρκινοπαθής

Η διάσημη συγγραφέας Όντρι Λορντ αντιμετώπισε τη διάγνωσή της με το θάρρος και το ακτιβιστικό πνεύμα που πάντα τη διέκρινε: Τα «Ημερολόγια Καρκίνου» δεν είναι μια «καταγραφή δακρύων μόνο» αλλά και μια κραυγή οργής εναντίον της καταπίεσης που βιώνουν οι γυναίκες.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η Μάργκαρετ Άτγουντ στο μονοπάτι του πένθους

Βιβλίο / Η Μάργκαρετ Άτγουντ στο μονοπάτι του πένθους

Σ’ ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Book of Lives: A Memoir of Sorts», που προδημοσιεύει η «Guardian», η διάσημη συγγραφέας περιγράφει τον τρόπο που βίωσε την απώλεια του επί μισό αιώνα συντρόφου της Γκρέαμ Γκίμπσον το 2019.
THE LIFO TEAM
«Intermezzo»: Το βιβλίο της Σάλι Ρούνεϊ που έσπασε όλα τα αναγνωστικά ρεκόρ

Βιβλίο / «Intermezzo»: Το βιβλίο της Σάλι Ρούνεϊ που έσπασε όλα τα αναγνωστικά ρεκόρ

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της Ιρλανδής συγγραφέως, που έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων και αναγνωσιμότητας. Καταγράφουμε τις πρώτες εντυπώσεις από την ανάγνωσή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Άμιτι Γκέιτζ «Ο καλός πατέρας»

Το πίσω ράφι / Έχουν και οι ψεύτες τη χάρη τους. Στα μυθιστορήματα τουλάχιστον

Ο «Καλός πατέρας» της Άμιτι Γκέιτζ πραγματεύεται την κατασκευή της ανθρώπινης ταυτότητας, τον άρρηκτο δεσμό γονιού και παιδιού και τη μεταναστευτική εμπειρία, θίγοντας όψεις του αμερικανικού ονείρου.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Σπίτι από ζάχαρη»: Το δίκτυο των ανθρώπινων σχέσεων στο μυθιστόρημα της Τζένιφερ Ίγκαν

Βιβλίο / Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να βιώσουμε ξανά όσα ζήσαμε στο παρελθόν;

Το «Σπίτι από ζάχαρη» είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας που διερευνά τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αξία της μνήμης και της σύνδεσης.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Οι συγγραφείς προχωράμε με αναμμένη δάδα στη σκοτεινή σπηλιά της λογοτεχνίας»

Βιβλίο / Καρολίνα Μέρμηγκα: «Όταν γράφουμε για αληθινούς ανθρώπους, πρέπει να σεβόμαστε τη μνήμη τους»

Η καταξιωμένη συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Καρολίνα Μέρμηγκα μάς μιλάει για τη δύναμη της τέχνης, για το λογοτεχνικό της εργαστήρι αλλά και για τη χαρά της να μεταφράζει Χίλαρι Μαντέλ, τα βιβλία της οποίας επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Πεθαίνει σαν σήμερα ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον συγγραφέα του «Αλέξη Ζορμπά» και την αντοχή του έργου του.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Στέφαν Τσβάιχ

Το πίσω ράφι / Σε πείσμα όσων περιφρόνησαν τα έργα του Τσβάιχ, η απήχησή τους ακόμα να κοπάσει

Οι ήρωες του Αυστριακού συγγραφέα ταλανίζονται συνήθως από μια αβάσταχτη εσωτερική πίεση, αντικατοπτρίζοντας τη δική του πεισιθάνατη διάθεση. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση αποπνέει η συλλογή διηγημάτων του «Αμόκ».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Marwan Kaabur: «Αγωνιζόμαστε και στον αραβικό κόσμο για δικαιώματα κι ελευθερίες, αλλά προκρίνουμε τον δικό μας τρόπο, στο πλαίσιο της δικής μας κουλτούρας»

Lgbtqi+ / Κι όμως υπάρχουν και «αραβικά καλιαρντά»!

Λίγο πριν από την αθηναϊκή παρουσίαση της αγγλόφωνης έκδοσης του «Queer Arab Glossary» μιλήσαμε με τον συγγραφέα του Marwan Kaabur, για τα «αραβικά καλιαρντά», την ομοφυλοφιλία και την queer συνθήκη στον αραβικό κόσμο, το «pink washing», αλλά και τη συχνά παρεξηγημένη πρόσληψή τους από τη Δύση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tα συγκλονιστικά Ημερολόγια Καρκίνου της Όντρι Λορντ και άλλα 4 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Βιβλίο / Tα συγκλονιστικά Ημερολόγια Καρκίνου της Όντρι Λορντ και άλλα 4 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Πέντε αποκαλυπτικά βιβλία για τις γυναίκες με καρκίνο, για τον κόσμο, τα σκουπίδια ακόμα και για τη μακρινή Ιαπωνία ξεχωρίζουν ανάμεσα στις εκδόσεις της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και ενδιαφερόντων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θανάσης Τριαρίδης: Οι μετανάστες θα σώσουν τον κόσμο. Χωρίς αυτούς είμαστε χαμένοι

Βιβλίο / Θανάσης Τριαρίδης: «Οι μετανάστες θα σώσουν τον κόσμο. Χωρίς αυτούς είμαστε χαμένοι»

Έγινε αντιρρησίας συνείδησης, γιατί πιστεύει ότι ο στρατός είναι μια δοξολογία εκμηδένισης του άλλου. Άφησε τη Θεσσαλονίκη επειδή τον έπνιγε ο εθνοφασισμός της. Στην Αντίς Αμπέμπα υιοθέτησε την κόρη του, Αργκάνε. Ο συγγραφέας της «Τριλογίας της Αφρικής», Θανάσης Τριαρίδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια «φόνισσα» εξομολογείται

Το πίσω ράφι / Η Hannah Kent έγραψε τη δική της «Φόνισσα», την Άγκνες που ζούσε στην Ισλανδία τον 19ο αιώνα

Η Αυστραλή συγγραφέας δεν πίστευε ποτέ ότι, χάρη στα «Έθιμα ταφής», οι κριτικοί θα την τοποθετούσαν δίπλα σε λογοτέχνες όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Πίτερ Κάρεϊ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Χριστίνα Ντουνιά: «Ο Καρυωτάκης μάς δίνει ελπίδα και μας παρηγορεί»

Βιβλίο / «Ο Καρυωτάκης άφησε "το αδέσποτο Τραγούδι" του να μας συντροφεύει»

Στο βιβλίο της «Το όνειρο και το πάθος», η Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και συγγραφέας αποκαλύπτει αθέατες όψεις του ποιητή και νέα στοιχεία για τη σχέση του με τον Καβάφη μέσα από μια άγνωστη, ως τώρα, επιστολή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ