Onassis Stegi in Athens Pride Week: οι δράσεις της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για το φετινό Athens Pride

Onassis Stegi in Athens Pride Week: οι δράσεις της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για το φετινό Athens Pride Facebook Twitter
Στο «Faster than light» των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen συμμετείχε και ο Ζακ, ενώ το αποτέλεσμα είναι σαφώς επηρεασμένο από τη βίαιη και ξαφνική απώλειά του, που συνέπεσε με την παραγωγή της.
0

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζει και φέτος το Athens Pride, διοργανώνοντας μια σειρά από δράσεις που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του Pride Week. Η Στέγη είναι ο μοναδικός μεγάλος πολιτιστικός φορέας της Ελλάδας που όχι μόνο είναι εμπράκτως υποστηρικτής του αθηναϊκού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας εδώ και κάποια χρόνια αλλά παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εντάσσει στο πρόγραμμά της εκδηλώσεις που εστιάζουν στην LGBTQ+ κοινότητα, παίρνοντας θέση απέναντι σε αυτονόητα κοινωνικά ζητήματα, αμφισβητώντας τα στερεότυπα που επιβάλλει η ετεροκανονικότητα και υπενθυμίζοντας τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα που κάθε σύγχρονος θεσμός πολιτισμού θα έπρεπε να επιδεικνύει.


Καθώς το φετινό, 15ο Athens Pride με σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία» είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, που δολοφονήθηκε πριν από λίγους μήνες στο κέντρο της Αθήνας, η Στέγη δεν θα μπορούσε παρά να συνδέσει τις δράσεις της φετινής Onassis Stegi in Athens Pride Week με τον αγαπημένο ακτιβιστή και drag περφόρμερ. Άλλωστε, ο Ζακ, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, είχε συμμετάσχει σε περφόρμανς που είχε διεξαχθεί στη Στέγη.

Onassis Stegi in Athens Pride Week: οι δράσεις της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για το φετινό Athens Pride Facebook Twitter
«Faster than light»


Ξεκινώντας από την Παρασκευή 31 Μαΐου και μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου θα προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στη Μικρή Σκηνή το ντοκιμαντέρ Faster than light των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen. Στην εικαστική μεγάλου μήκους ταινία των δύο σκηνοθετών συμμετέχουν μέλη της ελληνικής LGBTQI+ κοινότητας, ανάμεσα στα οποία και ο Ζακ, ενώ το αποτέλεσμα είναι σαφώς επηρεασμένο από τη βίαιη και ξαφνική απώλειά του, που συνέπεσε με την παραγωγή της. Η προβολή της ταινίας θα συνοδεύεται από shows καλλιτεχνών της εγχώριας drag σκηνής, ολοκληρώνοντας ένα πολυμεσικό πρότζεκτ που είχε ξεκινήσει στη Στέγη τον Ιούνιο του 2018.


«Βγες και πες την ιστορία σου» μας καλεί η καμπάνια #vgeskaipes που παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Bullying, ομοφοβία, τρανσφοβία, λεκτική ή ενδοοικογενειακή βία: όλα αυτά τα φαινόμενα εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας που καθημερινά νιώθουν πολλοί άνθρωποι, είτε ανήκουν στην LGBTQI+ κοινότητα είτε όχι. Η καμπάνια τούς καλεί να μιλήσουν ανοιχτά, να περιγράψουν την ιστορία τους, ξορκίζοντας τον φόβο και την απειλή, συμμετέχοντας έτσι σε ένα μωσαϊκό αφηγήσεων και βιωμάτων που θα αποτελέσει το υλικό μιας σπονδυλωτής ταινίας με αφορμή τη διαφορετικότητα. Η ταινία θα γυριστεί σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.

Onassis Stegi in Athens Pride Week: οι δράσεις της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για το φετινό Athens Pride Facebook Twitter
#vgeskaipes


Η Στέγη, βέβαια, θα βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος στις 8 Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής του Athens Pride, με το περίπτερό της, που θα φέρει περήφανα το ουράνιο τόξο. Εκεί θα μοιράζεται υλικό ενημέρωσης για τη μέθοδο προφύλαξης PrEP ενάντια στον ιό HIV. Η δράση γίνεται σε συνέχεια της εκδήλωσης «I'm Positive» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» στη Στέγη τον Νοέμβριο του 2018.


Παράλληλα, στο περίπτερο θα είναι διαθέσιμο προς πώληση το βιβλίο Ζακ / Zackie Oh που συνεκδίδει η Στέγη με τις εκδόσεις Το Ροδακιό. Το βιβλίο ξεκίνησε το 2016 ως ένα πρότζεκτ κειμενικής και φωτογραφικής αφήγησης της πραγματικότητας του Ζακ Κωστόπουλου από τη δημοσιογράφο Μαρία Λουκά και τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή και τελικά εκδίδεται μετά τη δολοφονία του. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη του δικαστικού αγώνα που δίνει η οικογένεια του Ζακ.

Onassis Stegi in Athens Pride Week: οι δράσεις της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για το φετινό Athens Pride Facebook Twitter
Zackie Oh

Ιnfo

Onassis Stegi in Athens Pride Week

31/5-8/6

Εντός & εκτός Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107)

Περισσότερα εδώ

Faster than light

31/5-2/6, Μικρή Σκηνή, 21:00

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δυνατότητα προκράτησης θέσεων στο [email protected] (με όνομα, επώνυμο και αριθμό του κινητού τηλεφώνου). Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

www.onassis.org/el/whats-on/faster-light-2

Βγες και πες

3/6, Μικρή Σκηνή, 20:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

www.onassis.org/whats-on/onassis-stegi-pride-week/vgeskaipes

Ζακ / Zackie Oh - Κυκλοφορία βιβλίου

8/6, Athens Pride, Περίπτερο Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, πλατεία Συντάγματος

www.onassis.org/el/whats-on/onassis-stegi-pride-week/zak-zackie-oh

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ