Η Σταδίου την εποχή που άρχισε να αλλάζει

Η Σταδίου την εποχή που άρχισε να αλλάζει Facebook Twitter
Σταδίου (μάλλον 1963)
0

Αριστερά η Παλαιά Βουλή και ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη και δεξιά το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ Ομήρου και Εδουάρδου Λω, που καταλαμβάνεται σήμερα εξ ολοκλήρου από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα δύο από τα τέσσερα κτίρια που προϋπήρχαν στο τετράγωνο αυτό έχουν ήδη κατεδαφιστεί.


Όσο έχω μπορέσει να εντοπίσω οι κατεδαφίσεις άρχισαν στο τέλος του 1962. Η χρονολόγηση συνάδει και με την ολοκλήρωση του κτιρίου γραφείων επί της Σταδίου 10 (το λευκό κτίριο στο άκρο δεξιά), όπως την γνωρίζουμε από άλλες φωτογραφίες. Βλέπουμε και πανό με την επιγραφή "Ενοικιάζεται". Επίσης φαίνεται η φωτεινή επιγραφή καθ' ύψος του "Esperia Palace Hotel" (Σταδίου & Εδουάρδου Λω), που διαβάζω ότι λειτουργούσε από το 1963 μέχρι πρόσφατα που έκλεισε. Το κτίριο αυτό, ιδιοκτησίας του Ταμείου Νομικών, θεμελιώθηκε στις 23 Ιουνίου 1952.


Και λίγα στοιχεία για τα κτίρια που λείπουν από τη φωτογραφία.

Η Σταδίου την εποχή που άρχισε να αλλάζει Facebook Twitter
Η οδός Σταδίου φωτογραφημένη το 1962.


Το γωνιακό με την Ομήρου ήταν το ξενοδοχείο "Ατλαντίς" (Atlantic), έργο του αρχιτέκτονα Νικολάου Σαλίβερου. Το διπλανό του (Σταδίου 16) στέγαζε τα γραφεία της ασφαλιστικής "Η Ανατολή" και της εταιρείας ελαστικών Pirelli.


Από τα δύο που θα κατεδαφιστούν αργότερα, το επί της Σταδίου 18 στέγαζε το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (πριν την ανέγερση του γνωστού μας Μεγάρου), τα γραφεία της Αεροπορικής Αμύνης και στο ισόγειο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Για το γωνιακό διώροφο στην Εδουάρδου Λω δεν γνωρίζουμε στοιχεία, αν και μορφολογικά έδειχνε να ήταν το παλαιότερο, ίσως και από την εποχή του Όθωνα.

— Σταυρ. Μπαλ.

 

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ