Ένα μικρό κιόσκι γεμάτο πολύχρωμα λουλούδια και αρώματα είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις βγαίνοντας από το μετρό της Δάφνης.

 

Το Flower Bar βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια πάνω στην κεντρική πλατεία ανάμεσα από την πιάτσα των ταξί και τις στάσεις των λεωφορείων.


Ζωντανή πρασινάδα, μικρές χρωματιστές γλάστρες κι ένα σωρό μυρωδάτα άνθη σπάνε τη γκρι μονοτονία του αστικού τοπίου, σε κάνουν κάθε φορά να κοντοστέκεσαι και να τα μυρίζεις νιώθοντας ότι βρίσκεσαι στην βεράντα του σπιτιού σου.


«Αν και ο κόσμος των λουλουδιών έχει υποστεί κρίση, οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να τα επιλέγουν. Δεν είναι ακριβή διασκέδαση και τους φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση» μου λέει όλο κέφι η Κατερίνα Μεταφετζή, ιδιοκτήτρια του «Flower Bar» και λάτρης των λουλουδιών.


«Τέτοια εποχή ο κόσμος τα προτιμάει. Βάζουν γλάστρες στα μπαλκόνια και τις αυλές τους για να τις χρωματίσουν. Πολλοί τα επιλέγουν και ως είδος δώρου».

 

Τα λουλούδια θέλουν περιποίηση όπως ένα μωρό παιδί. Χρειάζονται διαρκή φροντίδα και αγάπη ώστε να είναι υγιή και να αντέχουν. Είναι ζωντανοί οργανισμοί


Στο κιόσκι υπάρχουν αμέτρητα είδη λουλουδιών. Μαργαρίτες, τουλίπες, τριαντάφυλλα, νυχτολούλουδα, γεράνια, ορχιδέες.


«Ο Ιβίσκος είναι το αγαπημένο μου. Αντέχει πάρα πολύ και έχει πολύ ωραία χρώματα» αναφέρει η Κατερίνα. «Και το Μεσημβριάνθεμο είναι αρκετά ιδιαίτερο και περίεργο. Ανήκει στην κατηγορία των παχύφυτων.

 

Μόλις το δει ο ήλιος τα άνθη του ανοίγουν ενώ το απόγευμα κλείνουν. Αυτή η κίνηση που κάνει μου αρέσει πάρα πολύ» λέει καθώς μου δείχνει μια γλάστρα με υπερβολικά φούξια, πανέμορφα άνθη.


«Συνήθως τα πιο δημοφιλή είναι αυτά που έχουν έντονα χρώματα και είναι πολύ ανθισμένα» λέει και συνεχίζει: «τα επιλέγουν κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικίες. Από 50 χρονών και πάνω. Είναι ένας τρόπος διαφυγής, μια πιστή συντροφιά».

 

Φωτο: Άννα Κόκκορη
Φωτο: Άννα Κόκκορη


Όλα τα προμηθεύεται από Έλληνες παραγωγούς με κάποιες ιδιαίτερες εξαιρέσεις σαρκοφάγων εξωτικών ανθέων που εισάγονται από τροπικές χώρες και επιβιώνουν στη χώρα μας κυρίως το καλοκαίρι. «Αυτά έχουν την ιδιότητα να τρώνε οποιοδήποτε έντομο πετάει» εξηγεί. Το τέλειο αντικουνουπικό σκέφτομαι εγώ.


«Η κηπουρική βέβαια είναι απαιτητική δουλειά. Θέλει σίγουρα 1-2 ώρες ενασχόλησης κάθε μέρα. Τα λουλούδια θέλουν περιποίηση όπως ένα μωρό παιδί. Χρειάζονται διαρκή φροντίδα και αγάπη ώστε να είναι υγιή και να αντέχουν. Είναι ζωντανοί οργανισμοί» λέει και στο βλέμμα της 


Όσο τα αγαπάς και τα περιποιείσαι αντέχουν και σε ανταμείβουν. Με αυτήν την ιδιαίτερη ομορφιά και την ακαταμάχητη μυρωδιά τους.

 

Φωτο: Άννα Κόκκορη
Φωτο: Άννα Κόκκορη

 

Φωτο: Άννα Κόκκορη
Φωτο: Άννα Κόκκορη

 

Φωτο: Άννα Κόκκορη
Φωτο: Άννα Κόκκορη

 

Φωτο: Άννα Κόκκορη
Φωτο: Άννα Κόκκορη

 

Φωτο: Άννα Κόκκορη
Φωτο: Άννα Κόκκορη

 

Φωτο: Άννα Κόκκορη
Φωτο: Άννα Κόκκορη

 

Φωτο: Άννα Κόκκορη
Φωτο: Άννα Κόκκορη