Κάποτε ήταν εξοχικός προορισμός για όσους επιδίωκαν την ησυχία μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Σήμερα έχει μεταβληθεί σε μια αναγεννημένη συνοικία, όπου θα συναντήσεις μονοκατοικίες με κατακόκκινες κεραμοσκεπές, περιποιημένους κήπους, τζάκια να καπνίζουν αλλά και σημεία που σφύζουν από κίνηση, ένταση και ρυθμό.

 

Αναντίρρητα, πρόκειται για μια πράσινη γειτονιά με εύκολη πρόσβαση από και προς το κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, αυτό που αγαπούν οι περισσότεροι που την επιλέγουν για να ξοδέψουν τον ελεύθερο χρόνο τους είναι η ποιότητα ζωής.

 

Περιγράφεται ως επιτυχημένη διότι σε αυτήν το στοιχείο της φύσης συμβαδίζει αρμονικά με το αστικό τοπίο. Εκεί θα βρεις τα πάντα: ποδηλατόδρομους, πλατείες, κινηματογράφους, όμορφα καφέ και εστιατόρια, καταστήματα εστίασης, πολιτιστικούς χώρους, παρεΐστικα στέκια, πάρκα και πεζόδρομους. Το Χαλάνδρι δίνει πολλούς λόγους για να το εξερευνήσεις, να το αγαπήσεις και γι' αυτό δεν έχει μετατραπεί τυχαία σε πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες.

 

Όποιον κι αν ρωτήσεις, είναι βέβαιο ότι θα σου απαντήσει πως το Χαλάνδρι παραμένει ένα ιδανικό αθηναϊκό προάστιο για όλα τα γούστα.

 

Ελάχιστα λεπτά από τη λεωφόρο Κηφισίας και τη λεωφόρο Πεντέλης, δίπλα στην Αττική Οδό και ελάχιστα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας με το μετρό, το Χαλάνδρι δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από οποιαδήποτε περιοχή του κέντρου. Σε κάθε γωνιά του θα ακούσεις και μια ιστορία. Όποιον κι αν ρωτήσεις, είναι βέβαιο ότι θα σου απαντήσει πως το Χαλάνδρι παραμένει ένα ιδανικό αθηναϊκό προάστιο για όλα τα γούστα.

Tι αξίζει να δεις

1.

Κινηματογράφος Αβάνα

Στο ύψος της λεωφόρου Κηφισίας και στη διασταύρωση με την οδό Λυκούργου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους σημαντικότερους κινηματογράφους της πρωτεύουσας. Δίπλα από την πολύβουη λεωφόρο, αποτελεί συνώνυμο του Χαλανδρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής για όσους θέλουν να χαθούν στη σκοτεινή του αίθουσα και να απολαύσουν τις ενημερωμένες προβολές ή να επιλέξουν τον θερινό του πάνω ορόφου τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Όπως αφηγούνται οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής, σταθμός στην πορεία του συγκεκριμένου κινηματογράφου εισπρακτικά ήταν η αποκλειστική προβολή της ταινίας Η ιστορία της Ο.

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

2+3.

Πλατεία Δούρου + Πλατεία Πατριάρχου

Δύο πλατείες που χαρακτηρίζονται τα απόλυτα meeting points του Δήμου Χαλανδρίου. Σημεία αναφοράς για νέους και ηλικιωμένους, για παιδιά και μεσήλικες που θέλουν να βγουν, να διασκεδάσουν, να συζητήσουν και να περπατήσουν.

 

Κομβικά σημεία όλων των κεντρικών συγκοινωνιών της περιοχής, που αν δεν τα συναντήσεις, σίγουρα δεν έχεις γνωρίσει την περιοχή. Αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας του δήμου Χαλανδρίου και δύο δημόσιοι χώροι που συμβάλλουν στην επικοινωνία και στην ξεγνοιασιά, υπενθυμίζοντας τον ρόλο μιας επιτυχημένης πλατείας.

 

4.

Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο

Στους ιστορικούς χώρους αυτού του κτιρίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Χαλάνδρι.

 

Στις πολυάριθμες δραστηριότητες του Αετοπούλειου περιλαμβάνονται η δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης, η δημοσίευση επιστημονικών πονημάτων και συγγραφικών έργων, η παραγωγή μουσικών έργων (σε βινύλιο) καθώς και η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η οργάνωση εκθέσεων.

 

Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

5.

Γκαλερί «Χρυσόθεμις»

Η γκαλερί «Χρυσόθεμις» ξεκίνησε τη λειτουργία της την άνοιξη του 1979. Από τότε συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, διατηρώντας τις βασικές της αρχές, συνεργαζόμενη με ήδη αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και ανοίγοντας δρόμους σε νέους.

 

Έργα σπουδαίων καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων έχουν εκτεθεί στους χώρους της, με το σκεπτικό πως η αληθινή τέχνη εμπεριέχει αυθεντικότητα, ειλικρίνεια, αγωνία αλλά και ανησυχία, στοιχεία που οδηγούν στην εξέλιξη του καλλιτέχνη και όχι στον εφησυχασμό του. Ένας χώρος πολιτισμού, όπου ο καθένας αισθάνεται ευπρόσδεκτος να συνομιλήσει δημιουργικά με την τέχνη.

 

Αυτές τις μέρες, έως και τις 3 Φεβρουαρίου, η γκαλερί οργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής με έργα μικρών, μεσαίων διαστάσεων και σε πλεξιγκλάς, λιθογραφίες και μικρογλυπτά. (Καλογρέζης 14)

 

6.

Αρχοντικό Πραπόπουλου

Στην ευρύτερη περιοχή του Πολύδροσου Χαλανδρίου, στην οδό Προφήτη Ηλία, η οικία Πραπόπουλου και το ομώνυμο κτήμα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Η οικογένεια Πραπόπουλου ήταν γνωστή οικογένεια βιομηχάνων που δραστηριοποιούνταν στην Πάτρα από τα τέλη του 19ου αιώνα.

 

Το οίκημα αυτό αποτέλεσε για πολύ καιρό πεδίο διαμάχης ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του και τον δήμο. Παρέμενε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, ενώ το 2006 είχε δοθεί εντολή από το υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηριστεί διατηρητέο. Πλέον, το κτίριο τελεί υπό κατάληψη από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

 

Η οικία Πραπόπουλου αποτέλεσε για πολύ καιρό πεδίο διαμάχης ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του και τον δήμο. Πλέον, το κτίριο τελεί υπό κατάληψη από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Η οικία Πραπόπουλου αποτέλεσε για πολύ καιρό πεδίο διαμάχης ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του και τον δήμο. Πλέον, το κτίριο τελεί υπό κατάληψη από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

7.

Θέατρο Ρεματιάς

Ένα από τα πιο εμβληματικά καλοκαιρινά φεστιβάλ πραγματοποιείται στο θέατρο Ρεματιάς του δήμου. Σημαντικές ελληνικές θεατρικές παραστάσεις, θίασοι και μουσικά σχήματα μεγάλης εμβέλειας του εξωτερικού, δίνουν το «παρών» κάθε καλοκαίρι.

 

Επιπλέον, η φήμη του Θεάτρου Ρεματιάς και το κύρος του Πολιτιστικού Κέντρου διασφαλίζουν κάθε χρόνο την πρώτη παράσταση, σε εθνικό επίπεδο, των σημαντικότερων καλλιτεχνικών δημιουργιών εκλεκτών θεατρικών σχημάτων και, φυσικά, μεγάλη προσέλευση θεατών απ' όλες τις περιοχές της Αττικής. Έτσι, οι μεγαλύτεροι ελληνικοί θεατρικοί οργανισμοί, μουσικά σύνολα, επιφανείς καλλιτέχνες αλλά και τοπικοί δημοτικοί θίασοι και ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει στις γιορτές του Θεάτρου Ρεματιάς κατά τη διάρκεια των τριάντα τριών χρόνων λειτουργίας του.

 

8.

Ποδηλατόδρομοι

Δεν είναι τυχαίο ότι το Χαλάνδρι θεωρείται η γειτονιά των ποδηλατοδρόμων, και μάλιστα σε μια πρωτεύουσα που δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλούς ποδηλασίας. Ανήκει στις φωτεινές εξαιρέσεις, με ένα δίκτυο που ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα, κάνοντας πράξη την εναλλακτική μετακίνηση και δίνοντας στην περιοχή χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής πόλης.

 

To δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο Χαλάνδρι ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
To δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο Χαλάνδρι ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

9.

Το πάρκο της Ολύμπου

Παιδιά που παίζουν, βόλτες στα δρομάκια, όμορφα δέντρα, εποχικά φυτά και ανάλαφρες συζητήσεις σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πάρκα του Χαλανδρίου. Μια ξεχωριστή όαση που «ωφελεί σοβαρά την υγεία».

 

10.

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

Το πρώτο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» ιδρύθηκε από τον Ευριπίδη Βασιλόπουλο το 1955. Σήμερα, το μικρό γωνιακό βιβλιοπωλείο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα των βορείων προαστίων και της Ελλάδας.

 

Ένα σύγχρονο και μοντέρνο βιβλιοπωλείο που προσφέρει ένα ζεστό περιβάλλον για βιβλιόφιλους, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. (Ανδρέα Παπανδρέου 11)

 

Ένα σύγχρονο και μοντέρνο βιβλιοπωλείο που προσφέρει ένα ζεστό περιβάλλον για βιβλιόφιλους. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Ένα σύγχρονο και μοντέρνο βιβλιοπωλείο που προσφέρει ένα ζεστό περιβάλλον για βιβλιόφιλους. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

11.

Πεζόδρομος Χαϊμαντά

Διάσπαρτα μπαράκια, παρεΐστικα στέκια, υπαίθριοι πωλητές σ' έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο που μαζί με τους διπλανούς της Ηρακλείου και της Θουκυδίδου δημιουργούν ένα νευραλγικό δίκτυο ζωντάνιας, ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Όποια ημέρα της εβδομάδας και αν τους επισκεφθείς θα αντιληφθείς ότι η πολυκοσμία θυμίζει μια υπαίθρια γιορτή.

 

12.

Θερινός «ΑΜΙΚΟ»

Συγκαταλέγεται, και δικαίως, στα καλύτερα θερινά της πόλης. Είναι πνιγμένος στους κισσούς και τα γιασεμιά, ενώ, σε συνδυασμό με τον διάδρομο με τα πλακάκια ανάμεσα στα καθίσματα, ανακαλεί την εικόνα του κλασικού θερινού.

 

Κατάφυτη αυλή με πολλά τραπεζάκια, υπόστεγο με ξύλινο ντεκ και σχετικά άνετο πάρκινγκ στους γύρω δρόμους, αποτελεί ιδανική λύση για τα ζεστά ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά βράδια. (Επιδαύρου & Ανδρούτσου 20, Πολύδροσο)