Όταν η Πάολα μίλησε στη LIFO

'Οταν η Πάολα μίλησε στη LIFO Facebook Twitter
0

Η καταγωγή μου είναι από τη Συκιά Χαλκιδικής, αλλά έχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Έζησα πολύ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, με πάρα πολλή αγάπη απ' την οικογένειά μου, ζωηρή στο φουλ και αρκετά καλομαθημένη. Ταυτόχρονα, όμως, κόντρα σε όλο αυτό, ήμουν πολύ αλητάμπουρας και λίγο χαμίνι, καμία σχέση με αυτό που μου έδειχναν. Ακολουθούσα από μικρή τη δική μου οδό.

Πέρασα μια περίοδο που ήθελα να γίνω ναυαγοσώστρια. Το 'χω πολύ με τη θάλασσα και γενικά θα μου άρεσε να μπω σε ένα τέτοιο τριπάκι που να κάνω κάτι για τους ανθρώπους. Τι πιο καλό από το να βοηθάς τους ανθρώπους;

Το μικρόβιο για το τραγούδι υπήρχε από πολύ νωρίς, αφού ήταν και οι δύο οι γονείς μου τραγουδιστές – χώρια από τα υπόλοιπα που έκαναν. Είχανε τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά το τραγούδι ήταν η αγάπη τους. Μάλιστα, η μανούλα ήταν πάρα, μα πάρα πολύ καλή τραγουδίστρια.

Όπως ξυπνάω και τρώω, κάνω το μπάνιο μου, έτσι έρχομαι και στο μαγαζί και τραγουδάω. Τρέφομαι και «θρέφομαι» από αυτό το πράγμα και το αγαπώ πάρα πολύ.

Σίγουρα μπορεί να θεωρείται επιτυχία το να σε ακολουθεί και να σε αγαπάει ο κόσμος, αλλά η επιτυχία είναι κάτι σχετικό για μένα. Βασικά, την επιτυχία την αισθάνομαι να ξεκινάει από το σπίτι μου. Μόνο που υπάρχει ησυχία στο περιβάλλον μου και αγάπη, είναι αρκετό για μένα. Το να 'ρθει η δουλειά μετά και να γίνει μια ομορφιά, είναι κάτι που με κάνει και χαίρομαι.

'Οταν η Πάολα μίλησε στη LIFO Facebook Twitter
Με το χέρι στην καρδιά θα σου πω ότι δεν βγαίνω πολύ συχνά τη μέρα έξω, αλλά κάποιες φορές, απ' τις 100 που έχω βγει, έχω σκιαχτεί με τους ανθρώπους της ημέρας. Είναι άχαροι, απότομοι. Και τη νύχτα βρίσκεις τέτοιους, αλλά είναι πιο λίγοι. Και δεν τους κάνει έτσι το σκοτάδι... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Το κουτσομπολιό υπάρχει παντού, από τη γειτονιά στο χωριό μέχρι την οθόνη της τηλεόρασης. Πόσο μάλλον όταν, ok, είσαι αναγνωρίσιμη. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με χτυπήσουν, όπως υπάρχουν και τα καλά σχόλια. Δεν μπορώ να πω ότι δεν με πειράζει όταν ακούω κάτι κακό. Έτσι απλά, γιατί είμαι φυσιολογικός άνθρωπος και στενοχωριέμαι. Απ' την άλλη, όμως, λέω «Ok, και; Αυτός το 'πε. Τι άλλο έχει να πει;».

Δεν έχω θυσιάσει τίποτα για να φτάσω μέχρι εδώ. Θα προτιμούσα να έχω πεθάνει. Αυτό που συμβαίνει τώρα έχει γίνει μόνο του. Ναι μεν με δουλειά, αλλά ήρθε μόνο του. Ούτε πιέστηκα ποτέ για κάτι, ούτε ζορίστηκα να πω «πρέπει να πετύχω» – αυτό δεν υπάρχει. Όπως ξυπνάω και τρώω, κάνω το μπάνιο μου, έτσι έρχομαι και στο μαγαζί και τραγουδάω. Τρέφομαι και «θρέφομαι» από αυτό το πράγμα και το αγαπώ πάρα πολύ. Το μόνο που θα άλλαζα, αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, είναι ότι δεν θα στενοχωρούσα τόσο πολύ τα αγόρια που είχα στη ζωή μου (γελάει). Μόνο αυτό έχω κάνει. Νομίζω ότι δεν έχω βλάψει ποτέ κάποιον. Εννοείται ότι κάνω λάθος επιλογές. Αυτό συμβαίνει συχνά, αλλά δεν θα πω μετά από λίγο καιρό «πω, ρε, τι έκανα, γιατί το 'κανα;». Αυτό μου ήρθε, αυτό έκανα.

Ο μόνος άνθρωπος που έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετωπίζω τη ζωή είναι η κόρη μου. Μου άλλαξε τα πάντα. Νιώθω διαφορετικά, σκέφτομαι διαφορετικά, εκτιμώ διαφορετικά πια ακόμα και την ίδια μου τη ζωή, γιατί ήμουν λίγο χύμα. Τώρα νομίζω ότι δεν έχω δικαίωμα να πάθω τίποτα.

'Οταν η Πάολα μίλησε στη LIFO Facebook Twitter
Δεν έχω κάνει ποτέ κάποια άλλη δουλειά. Από μικρούλα έκανα αυτό που κάνω τώρα κι εύχομαι έτσι να συνεχίσω για κάποια χρόνια ακόμη... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Το τραγούδι με γεμίζει και με κάνει να χαίρομαι. Αυτό! Κι είναι ωραίο αυτό που συμβαίνει. Αλλά δεν είναι αυτό που κάνει την καρδιά μου να χτυπάει πιο γρήγορα. Όλο αυτό μπορεί να 'χει την ομορφιά του, αλλά είναι ταυτόχρονα πάρα πολύ ψυχοφθόρο. Όσο και να φαίνεται εύκολο και να κρύβεται πίσω από ένα γυαλιστερό φόρεμα κι ένα πολύ λαμπερό μακιγιάζ, δεν είναι απλό, είναι ένας ρόλος που παίζεις κάθε βράδυ. Είναι παράσταση, μόνο που δεν έχεις στάνταρ ρόλο, κάθε φορά είναι και άλλο πράγμα. Και πρέπει να ανέβεις και να παίξεις σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεσαι. Έχεις να αντιμετωπίσεις απ' το πιο όμορφο μέχρι το πιο άσχημο. Δεν ξέρω από πού έρχεται αυτή η δύναμη εκείνη τη στιγμή εκεί πάνω, όταν δεν είσαι καλά – από κάπου. Τώρα, από τα φώτα έρχεται, από τον ήχο... Πίστεψέ με, αν πονάς κάπου, πονάς. Άρα είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει: να καταφέρνεις να το κρύβεις.

Δύναμη μου δίνει η αγάπη που εισπράττω. Από το παιδί μου, τη μαμά μου, τον φίλο μου, από τους δικούς μου ανθρώπους, τους φίλους μου, την οικογένειά μου. Όχι από τους ανθρώπους που δεν γνωρίζω. Με συγκινούν οι εκδηλώσεις λατρείας, αλλά δεν θέλω να κάνουν ακραία πράγματα για μένα. Έχω δει κοπέλες και παλικάρια να έχουν κάνει το όνομά μου τατουάζ στο χέρι τους. Και δεν με λένε και Μαρία. Κάποιος είχε κάνει αυτό που έχω γράψει κι εγώ στο χέρι μου: το όνομα της γιαγιάς μου: Παγώνα. Αλλά εμένα είναι η γιαγιά μου, βρε. Η γιαγιά μου! Κι εμένα έτσι με λένε, Παγώνα-Πάολα.

Αυτό που κάνω είναι να τραγουδάω και το μόνο που θέλω να ακούω είναι ότι τραγουδάω καλά. Το να πουν ότι, ok, ωραία γκόμενα είναι ή ωραία ντύνεται ή ωραία χορεύει είναι θετικό κι αυτό. Όμως, εμένα με ενδιαφέρει να σχολιάσουν κάτι που έχει να κάνει με τη φωνή μου. Ότι είμαι καλή τραγουδίστρια. Είναι το μόνο που θα 'θελα να ακούσω.

'Οταν η Πάολα μίλησε στη LIFO Facebook Twitter
Ξέρω κοπέλες σε αυτήν τη δουλειά πολύ πιο όμορφες. Ε, και; Εντάξει, μετράει το να 'χεις και ωραία εμφάνιση. Είναι αυτό που λένε «διαβατήριο»...Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Ο έρωτας πάντα έπαιζε ρόλο στη ζωή μου. Και σημαντικό. Νομίζω ότι μου δίνει πολλή δύναμη. Δεν έχω μείνει ποτέ μόνη μου. Πες το ανασφάλεια, ή όπως αλλιώς θες. Φοβάμαι και τη μοναξιά, δεν τη γουστάρω καθόλου. Καθόλου όμως. Είναι το χειρότερό μου. Μου έλεγαν μια φορά: «Δεν έχεις ανάγκη να κάτσεις για λίγο μόνη σου;». Άντε, καλέ! Τι να κάτσω μόνη μου; Παίζει ρόλο σημαντικό να έχω κάποιον δίπλα μου, είμαι χαρούμενη έτσι, δουλεύω πολύ καλύτερα, όλα μου είναι πιο καλά.

Όταν βγαίνω και τραγουδώ, βγαίνω και τραγουδώ. Τελειώσαμε. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε με στενοχωρεί πάρα πολύ, πίστεψέ με, και έχω πάρα πολύ χρόνο να το σκεφτώ. Και το σκέφτομαι. Την ώρα που δουλεύω, όμως, μόνο τραγουδώ και κάνω τους ανθρώπους που έχουν μπει στο μαγαζί να περνάνε καλά.

Σίγουρα υπήρχε πολύ περισσότερο χρήμα παλιότερα.Να σου πω, όμως, κάτι; Δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει χρήμα η διασκέδαση γίνεται καλύτερη. Τώρα που οι άνθρωποι δεν το έχουν, προτιμούν να το δώσουν κάπου που θα περάσουν καλά. Τους βλέπω ότι αφήνουνε 50 ευρώ, 100, όσα έχουν ν' αφήσουν τέλος πάντων, και λένε «του πούστη, σήμερα θα περάσω καλά». Ενώ κάποτε γυρνούσαν σε μια νύχτα όλα τα μαγαζιά και τελικά δεν διασκέδαζαν. Κουτσομπολιό, από δω, από κει και γεια σας, ό,τι να 'ναι. Είχε έρθει κορεσμός, τώρα είναι πολύ καλύτερα νομίζω. Άσχετα από το πρόβλημα που υπάρχει, εντάξει;

 Δεν έχω κάνει ποτέ κάποια άλλη δουλειά. Από μικρούλα έκανα αυτό που κάνω τώρα κι εύχομαι έτσι να συνεχίσω για κάποια χρόνια ακόμη. Δεν ξέρω αν είναι δύσκολη η νύχτα, όπως λένε. Τι, επειδή και καλά είναι σκοτάδι έξω; Με το χέρι στην καρδιά θα σου πω ότι δεν βγαίνω πολύ συχνά τη μέρα έξω, αλλά κάποιες φορές, απ' τις 100 που έχω βγει, έχω σκιαχτεί με τους ανθρώπους της ημέρας. Είναι άχαροι, απότομοι. Και τη νύχτα βρίσκεις τέτοιους, αλλά είναι πιο λίγοι. Και δεν τους κάνει έτσι το σκοτάδι.

'Οταν η Πάολα μίλησε στη LIFO Facebook Twitter
Δεν έχω μείνει ποτέ μόνη μου. Πες το ανασφάλεια, ή όπως αλλιώς θες. Φοβάμαι και τη μοναξιά, δεν τη γουστάρω καθόλου... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Ξαφνικά, εδώ και ενάμιση χρόνο, ανακάλυψα πως μου αρέσει να μαγειρεύω. Δεν ήξερα καν πως ξέρω να μαγειρεύω. Μαγειρεύω, και πάρα πολύ καλά. Μου θυμίζω τη μαμά μου. Μου αρέσει και ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική. Βλέπω ελληνικές ταινίες παλιές, πιο πολύ όταν τρώω. Βλέπω Χατζηχρήστο, βλέπω Βουγιουκλάκη και ακούω μουσική. Δεν κάνω πολλά πράγματα. Κάνω τη δουλίτσα μου, έχω την οικογένειά μου και είμαι ok. Με αυτά είμαι μια χαρά.

Ξέρω κοπέλες σε αυτήν τη δουλειά πολύ πιο όμορφες. Ε, και; Εντάξει, μετράει το να 'χεις και ωραία εμφάνιση. Είναι αυτό που λένε «διαβατήριο». Δεν ξέρω αν για μένα ισχύει, πάντως γενικά είναι. Άλλος τη χρησιμοποιεί για να κερδίσει κάτι, άλλος γουστάρει απλώς να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να βλέπει κάτι ωραίο. Εγώ είμαι από τους δεύτερους.

Τι με έμαθε η ζωή; Να είμαι αληθινή και να δίνω αγάπη. Το μόνο που αξίζει είναι να ξέρεις να αγαπάς.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην έντυπη LiFO το 2014

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM