TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι όπως δεν τους φανταζόμαστε

Ινσαλλάχ ίσως

 

 Inch'allah peut-être

 

"...επειδή εδώ δεν ξέρεις ποτέ πόσο χρόνο θα πάρει. 'Ενα checkpoint, ένας κλειστός δρόμος, κι έτσι ζούμε στο παρόν"

Μία μίνι σειρά του γαλλικού καναλιού TV5Monde από 8 δωδεκάλεπτα χαρούμενα και ανάλαφρα ρεπορτάζ γύρω από μία παρέα νεαρών Παλαιστινίων, γαλλομαθών και φίλων της Γαλλίας. Προέρχονται από την μεσοαστική τάξη, δεν είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι, ούτε και πολύ αντιπροσωπευτικοί του παλαιστινιακού πληθυσμού και των προβλημάτων του. Αλλά, με όλες τους τις αντιφάσεις και τα προσωπικά τους προβλήματα, παρουσιάζουν ένα ασυνήθιστο πορτρέτο της παλαιστινιακής νεολαίας, με φόντο ωστόσο το Τείχος, την κατοχή και τις αδικίες της. Τη σειρά υπογράφει η Sophie Vernet.

 

Επεισόδιο 1: "Ο παλαιστίνιος χίπστερ που έγινα"

 

Ήρθε το καλοκαίρι. Μετά από ένα χρόνο στη Γαλλία, στη Νίκαια, ο Hamza ξαναβρίσκει την Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, την παλιά πόλη και τα checkpoints της. Επιθυμεί να φύγει πάλι και τσακώνεται με τον πατέρα του - ο Hamza υποστηρίζει ότι είναι φεμινιστής και αφήνει μακριά τα μαλλιά του- γι' αυτό και δεν είναι εύκολη η επιστροφή στην οικογένεια. Στη Ραμάλα,  τον περιμένει όλη η παρέα του: ο Diaa, ο συμπαθητικός μάτσο, που επιστρέφει από την Mantes-la-Jolie, η Asmahan, η καλύτερή του φίλη, και οι χριστιανές κοπέλες της παρέας, η Dana και η Lourd. Όλοι συναντιούνται για την αποφοίτηση της Farah, που μόλις πήρε πτυχίο, αλλά φτάνει αργοπορημένη στην -πολύ αμερικανική- τελετή.

 

Επεισόδιο 2: "Είμαι barmaid στη Ραμάλα"

 

Τυνήσια και Παλαιστίνια, η Farah γεννήθηκε στη Γάζα. Είναι η τελευταία από την παρέα που θα αποφοιτήσει. Για να κερδίσει λίγα χρήματα, το καλοκαίρι, άρχισε να εργάζεται κρυφά από τους γονείς της. Είναι barmaid, ίσως η μόνη στην Παλαιστίνη. Kόρη της νύχτας, όπως χαρακτηρίζεται η ίδια, δεν βρίσκει νόημα να ζήσει πουθενά αλλού παρά μόνο στη Ραμάλα ... εκτός ίσως από το Παρίσι όπου ψάχνει για σπίτι. Πρέπει σύντομα να πάει εκεί για να πάρει ένα δίπλωμα που θα της επιτρέψει να διδάσκει σε γαλλικό σχολείο.

 

 

Επεισόδιο 3: Gims vs Simone (de Beauvoir)

 

Ο Diaa, ή "Mister Thon-protein", όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, επιστρέφει από τη Γαλλία. Ήταν καθηγητής αραβικών σε ένα κολέγιο της Mantes-la-Jolie. Το απόγευμα, συναντιέται με την Farah. Αυτή ονειρεύεται το Παρίσι, εκείνου δεν του άρεσε. Το στρες, ο ατομικισμός, το μετρό, η Παλαιστίνη του έλειπε. Στο σπίτι του, στο Tulkarem, ο νους του ταξιδεύει ανάμεσα σε βιβλία, αγώνες ποδοσφαίρου, στον Joe Dassin και τον Maître Gims. Τα γαλλικά τα έμαθε για τα τραγούδια του. Πίσω στο σπίτι του, ο Diaa σκέφτεται το μέλλον του: να μάθει να οδηγεί στο πλευρό της μητέρας του που είναι δασκάλα οδήγησης; Να μάθει εβραϊκά; Να μεταφράσει βιβλία;

 

Επεισόδιο 4: "Θα παντρευτώ αν βρούμε μία ημερομηνία"

 

Η Lourd παρέμεινε στην Παλαιστίνη. Την τελευταία στιγμή, πριν ανέβει στο αεροπλάνο, δεν μπόρεσε να εγκαταλείψει την Βηθλεέμ, την οικογένειά της και τον αρραβωνιαστικό της, τον Eli. Η Lourd θα παντρευτεί. Είναι ανακουφισμένη που δεν θα είναι πια αναγκασμένη να βλέπει κρυφά τον Eli, αλλά την φοβίζουν οι ευθύνες της συζύγου και της μητέρας. Εκμυστηρεύεται τα διλημματά της στην ξαδέλφη της που περιμένει το πρώτο της παιδί και η οποία την συμβουλεύει να αναβάλει τα πάντα και να πάει στη Γαλλία! Η Dana, η καλύτερή της φίλη, ελπίζει επίσης ότι η Lourd δεν θα μετανιώσει για την επιλογή της. Συναντιούνται σε ένα καφενείο, απέναντι από το Τείχος.

 

Επεισόδιο 7: "Αγάπησα ένα κορίτσι στο checkpoint"

 

Ο Hamza έμεινε τελικά στην Παλαιστίνη. Πουλάει ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά ελπίζει να βρει μια δουλειά που να του ταιριάζει καλύτερα. Οι γονείς του θα ήθελαν να ζήσει με την αδελφή του μέχρι να δεήσει να παντρευτεί, αλλά εκείνος θέλει να είναι ανεξάρτητος. Μόνο που κανένας δεν δέχεται να νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε έναν νεαρό εργένη άνδρα. Εν τω μεταξύ, η Farah προσγειώθηκε ... στο Puy-en-Velay! Πολύ μακριά από τον Πύργο του Άιφελ, και ο καλός της τής λείπει. Αναρωτιέται για τα ζευγάρια στη Γαλλία και για το πως εκδηλώνουν την αγάπη τους δημόσια. Αντίθετα, οι Γάλλοι γύρω της παραξενεύονται που μία Παλαιστίνια μπορεί να έχει ένα φίλο!

 

Μτφ. Σ.Σ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ