TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

"Η Βρετανίδα δυσφήμισε την Αγία Νάπα" (Γιάννης Καρούσος, δήμαρχος)


"Η Βρετανίδα δυσφήμισε την Αγία Νάπα"

(Γιάννης Καρούσος, δήμαρχος)

 

 *

Κάποια διαφορετικά συμπεράσματα κι ένας προσωρινός επίλογος από μία εκτροχιασμένη νύχτα

στο Pambos Napa Rocks Hotel

 *

"Η Βρετανίδα δυσφήμισε την Αγία Νάπα" (Γιάννης Καρούσος, δήμαρχος) Facebook Twitter
Η υποδοχή των "ηρώων" στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Φωτ. Flash90

Ισραήλ: οι αμφίβολοι "ήρωες" μιας νοσηρής υπόθεσης βιασμού στην Κύπρο

Guillaume Gendron

ανταποκριτής της εφημερίδας Libération στο Τελ Αβίβ

(31 Ιουλίου 2019)

 *


Οι σκηνές με τους ξέφρενους πανηγυρισμούς που συνόδευσαν την επιστροφή μιας ομάδας ισραηλινών εφήβων, οι οποίοι αθωώθηκαν σε μια υπόθεση ομαδικού βιασμού στην Κύπρο, αναστάτωσαν τη χώρα, τη στιγμή που μια συζήτηση για την "τοξική αρρενωπότητα" και την "κουλτούρα του βιασμού" μόλις είχε αρχίσει.

 

Χαρούμενο πλήθος, μπαλόνια, κομφετί και σαμπάνια: το βράδυ της Κυριακής, στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Ben-Gurion στο Τελ Αβίβ, ήταν λες και γιόρταζαν την επιστροφή ενός Ολυμπιονίκη. "Η περιφάνεια του Ισραήλ!", αναφώνησε μάλιστα ένας άνδρας με ένα μικρό κορίτσι στους ώμους του μπροστά σε έναν τοπικό δημοσιογράφο, τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι "ήρωες" της ημέρας. Παράξενοι ήρωες, ωστόσο: δώδεκα έφηβοι (μεταξύ 15 και 18 ετών) που απαλλάχτηκαν ξαφνικά από κάθε κατηγορία σε μια νοσηρή υπόθεση ομαδικού βιασμού στην Κύπρο, όπου κρατούνταν δέκα μέρες.

 

Η 19χρονη Βρετανίδα που τους κατηγορούσε, διώκεται τώρα για ψευδομαρτυρία. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραδέχτηκε ότι υπέβαλε την καταγγελία για να εκδικηθεί την παρέα που την "ταπείνωσε", μαγνητοσκοπώντας τη συνευρεσή της με μερικά μέλη της ομάδας χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή της, και ανεβάζοντας ακολούθως το βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με τα τεστ DNA και τις μαρτυρίες, τρεις από τους υπόπτους είχαν κάποια μορφή "συναινετικής" σεξουαλικής επαφής με τη νεαρή γυναίκα, κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς με πολύ αλκοόλ στο δωμάτιο ενός party hotel που απευθύνεται θεωρητικά "μόνο σε ενήλικες". Στη συνέχεια, φαίνεται ότι την έδιωξαν από το δωμάτιο, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή.

 

"Η Αγγλίδα είναι μια πουτάνα, η Αγγλίδα είναι μία πουτάνα, και τον παίρνει από όλη τη γειτονιά", τραγουδούσαν οι Ισραηλινοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από την κυπριακή δικαιοσύνη, μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο, όλοι τους με την κιπά στο κεφάλι.

 

Εδώ και δυό βδομάδες, η υπόθεση διχάζει τη χώρα. Υπάρχουν αυτοί που κατήγγειλαν την "τοξική αρρενωπότητα" και την "κουλτούρα του βιασμού" που δηλητηριάζει τη νεολαία σε μια χώρα που ελάχιστα επηρεάστηκε από το κίνημα #MeToo. Με πλήθος άρθρων, οι χρονογράφοι των εφημερίδων και οι ειδικοί περιέγραψαν μία κοινωνία που πάσχει από ένα μιλιταριστικό machismo και ένα αντιδρασικό φαντασιακό της τοπικής ποπ κουλτούρας - οι έφηβοι τραγούδησαν εν χορώ στο αεροδρόμιο μια από τις επιτυχίες του Eyal Golan, σταρ της εβραϊκής ποπ, ο οποίος κατηγορείται ότι κακοποιούσε ανήλικες φαν του. 'Αλλοι κατέδειξαν την υποκρησία των ραββίνων που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να βγάλουν καθαρούς τους πιστούς τους, παρά τις συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις πιο βασικές υποχρεώσεις του ιουδαϊσμού. 'Ενας χασίδικος ραββίνος τους πήγαινε μάλιστα κοσέρ χούμους σε όλη την διάρκεια της κράτησής τους.

 

Κι έπειτα, υπάρχουν κι αυτοί που χάρηκαν με αυτήν την ανατροπή, οι οποίοι πιστεύουν ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη κι ότι δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτ' άλλο. Εκτός από το να επικριθεί η "αντισημιτική βιασύνη" του διεθνούς Τύπου, που βάλθηκε να αμαυρώσει τα "καϋμένα τα αγόρια" που το μόνο που ήθελαν ήταν να διασκεδάσουν πριν καταταγούν στο στρατό. 'Ενας διάσημος σχολιαστής του ραδιοφωνικού σταθμού του στρατού δεν παρέλειψε να λοιδορήσει τις "Βρετανίδες αυτές που κοιμούνται με όλο τον κόσμο", καταλήγοντας σε μια περίεργη αριθμητική: "'Ετσι λοιπόν, το να πάει με δύο ή τρία αγόρια, κανένα πρόβλημα, αλλά με τους δώδεκα, κώλωσε;"

 

Οι ανάρμοστοι εορτασμοί στο αεροδρόμιο είχαν ως αποτέλεσμα να πολώσουν τη συζήτηση. 'Ο, τι είναι νόμιμο, ή μάλλον ό, τι δεν υπόκειται σε δίωξη, είναι και ηθικό; Είναι ακόμη και λόγος περιφάνειας; Ειδικά από τη μεριά νεαρών ανδρών που εμφανίζουν ανοιχτά την πίστη τους, με τη λευκή κιππά και την Τορά κρεμασμένη γύρω από το λαιμό, ευχαριστώντας τον Θεό που τους έσωσε από αυτό το κακό στραβοπάτημα, με το που πάτησαν το πόδι τους στην πίστα του αεροδρομίου;

 

"[Είτε πρόκειται] για συναινετικό σεξ, είτε για βίαιο βιασμό, είτε τράβηξαν βίντεο με την άδειά της, είτε όχι, αυτά τα παιδιά αντιμετώπισαν μια γυναίκα σαν ένα κομμάτι κρέας", τουίταρε η δημοφιλής αμερικανό-ισραηλινή δοκιμιογράφος Sarah Tuttle-Singer. Στην ιστοσελίδα των Times of Israel, αρκετοί θρησκευτικοί μπλόγκερς αντέδρασαν έντονα μπροστά στις σκηνές αγαλλίασης στο Ben-Gurion. Όπως ο λειτουργιολόγος Alden Solovy: "Οι πραγματικοί άνδρες δεν χρησιμοποιούν τις γυναίκες ως σεξουαλικά παιχνίδια. Οι πραγματικοί άνδρες δεν γιορτάζουν τα σεξουαλικά εγκλήματα των γιων τους. Αηδιαστικό: θρησκευόμενα παιδιά παρουσιάστηκαν ως ήρωες από θρησκευόμενους άνδρες επειδή κατάφεραν να ξεφύγουν, αφού κακομεταχειρήστηκαν μία νεαρή γυναίκα. Αηδιαστικό: να τραγουδούν έναν ύμνο του εβραϊκού λαού για να γιορτάσουν την ταπείνωση μιας έφηβης." Όταν η απαλλαγή δεν σημαίνει και άφεση αμαρτιών.


Guillaume Gendron

Chronique "Hébreu dis donc"

 

Μτφ. Σ.Σ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ