Απεργία την Πρωτομαγιά

Σπάζοντας φυλετικά στερεότυπα και προκαταλήψεις στον τομέα STEM 

Σπάζοντας φυλετικά στερεότυπα και προκαταλήψεις στον τομέα STEM  Facebook Twitter
0

Κάμαλα Χάρρις, Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν, Κριστίν Λαγκάρντ. Τρεις σύγχρονες ηγέτιδες, με -όχι μοναδικό- κοινό, το φύλο τους. Για την παγκόσμια κοινότητα, που έχει να επιδείξει τεχνολογικά άλματα ακόμα και μια νέα εικονική πραγματικότητα, η γυναικεία χειραφέτηση φαίνεται ότι αποτελεί δύσκολη εξίσωση. Η ισότιμη αντιμετώπιση και η συμπεριληπτική κουλτούρα παραμένουν σε εφηβικό επίπεδο.

Οι γυναίκες, όμως, κάνουμε την επανάστασή μας. Και η κοινωνία φαίνεται να την υποδέχεται. Έσπασε λοιπόν η “γυάλινη οροφή”  ή είναι πρόωροι οι πανηγυρισμοί; Τι συμβαίνει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών; Όπως μαρτυρούν έρευνες, παρά τα εκατομμύρια άριστων και ταλαντούχων μαθητριών, τα στερεότυπα κυριαρχούν. Οι γυναίκες συνεχίζουν να μην επιλέγουν μια καριέρα STEM, ενώ όταν το κάνουν, αμείβονται λιγότερο και ανελίσσονται δυσκολότερα. 

Κέλλυ Δαμαλού, Product Manager στο τμήμα On-chip Electromagnetic Simulation Ansys Hellas
Κέλλυ Δαμαλού, Product Manager στο τμήμα On-chip Electromagnetic Simulation Ansys Hellas

Η υποεκπροσώπηση δεν γνωρίζει σύνορα. Στην Ευρώπη των 27, το 41% στον τομέα της επιστήμης και της μηχανικής είναι γυναίκες, ενώ μόνο σε έξι χώρες υπάρχει ισορροπία. Μάλιστα, σε Πολωνία, Ιρλανδία και Βέλγιο, οι γυναίκες στις θετικές επιστήμες  μειώνονται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις το 15% των μηχανικών είναι γυναίκες, ενώ σύμφωνα με την UNESCO, 30% των ερευνητών στον χώρο του STEM είναι γένους θηλυκού. Η έως τώρα πορεία των πραγμάτων στην τεχνολογία έχει καθοριστεί κυρίως από την ανδρική συμμετοχή.

Είναι ώρα η διεθνής κοινότητα, οι οργανισμοί, τα μέσα επικοινωνίας, αλλά και οι επιχειρήσεις στον, ανδροκρατούμενο ακόμα, τομέα των STEM να αναδείξουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Στην Ansys, που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εισηγμένη στο NASDAQ-100, εστιάζουμε σε αυτήν την παγκόσμια πραγματικότητα και σηκώνουμε τον πήχη αναφορικά με τη γυναικεία ενδυνάμωση. Υποστηρίζουμε την ανάδειξη των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, ενισχύουμε τη θέση της γυναίκας στην εταιρεία και αποδυναμώνουμε τα στερεότυπα. Οι γυναίκες στην Ansys νικούν τις διακρίσεις και συνεχίζουν τη σκυταλοδρομία της ενδυνάμωσης ενθαρρύνοντας και άλλες γυναίκες να επιλέξουν το STEM και την ίδια την εταιρεία για την καριέρα τους. 

Η στρατηγική της Ansys για τις γυναίκες βρίσκει εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ινδία, η εταιρεία συνεργάζεται με σχολεία, ιδρύματα και οργανισμούς για να στηρίξει δράσεις για την ενδυνάμωση κοριτσιών και γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας, μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως το fundraising για το Ίδρυμα Lila Poonawalla, που ενθαρρύνει γυναίκες να εκπαιδεύονται στην τεχνολογία, η υλικοτεχνική υποστήριξη του προγράμματος, “Girl Engineer Student”, αλλά και οργανώνοντας μια σειρά διαλέξεων για δεξιότητες ηγεσίας, που προετοιμάζουν νέες γυναίκες για μια μελλοντική καριέρα σε διευθυντικές θέσεις. Αντίστοιχα, στην Αμερική, η Ansys συμμετέχει σε προγράμματα mentoring σε σχολεία μη προνομιούχων περιοχών, για να ενθαρρύνει τις μαθήτριες να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ενώ είναι σημαντικός υποστηρικτής του Society of Women Engineers (SWE).

Η προσωπική μου εμπειρία ως Product Manager στην Ansys Hellas, μου αποδεικνύει όλο και περισσότερο πως η οικονομική ανάκαμψη ευνοείται από την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα των θετικών επιστημών. Το STEM είναι ένας τομέας που παρέχει μεγάλα περιθώρια για επαγγελματική ανάπτυξη, και ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, όπου η Ansys δραστηριοποιείται, η ζήτηση για επιστήμονες των κλάδων STEM είναι πάρα πολύ μεγάλη παγκοσμίως. Ψάχνουμε ταλέντο. Ο επιστημονικός κόσμος ψάχνει και έχει ανάγκη από νέο, εξειδικευμένο, ταλαντούχο προσωπικό.

Αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι γυναίκες έχουν φωνή και τη χρησιμοποιούν - έχουν φωνή, γιατί βρέθηκαν κάποιοι άλλοι και άλλες και τη χρησιμοποίησαν δυνατά, όπως στο κίνημα #MeToo


Πολύ συχνά με ρωτούν νέα κορίτσια αν η υψηλή τεχνολογία είναι δουλειά «για γυναίκες» κι εγώ απαντώ: «Αν σου αρέσει, αν πιστεύεις ότι αυτό είναι το ταλέντο σου, να ασχοληθείς! Η δουλειά σου είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, διαμορφώνεις το νέο περιβάλλον. Στο χώρο μας υπάρχουν δυνατότητες για εξέλιξη, υπάρχουν θέσεις εργασίας, υπάρχει ευελιξία. Υπάρχει, όμως, και μια διάχυτη αίσθηση, πως οι γυναίκες δεν επιλέγουν την καριέρα του μηχανικού, γιατί λείπει η ανθρώπινη επαφή. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Η συμμετοχή σε μεγάλα έργα, η δημιουργία των βάσεων στις οποίες χτίζεται το μέλλον, πραγματοποιείται μέσα από συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες με αντίστοιχη κατάρτιση, Και κάθε φορά η ολοκλήρωσή ενός project σου προσφέρει ικανοποίηση και ώθηση για να πας ακόμα πιο μακριά. Σε όλες τις δουλειές ξεκινάς από χαμηλά. Όμως σπουδάζοντας επιστήμες STEM, και επιλέγοντας σαν επαγγελματικό πεδίο την υψηλή τεχνολογία, έχεις πολύπλευρες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και πολύ καλές οικονομικές απολαβές. Η κουλτούρα της κάθε εταιρείας είναι που κάνει τη διαφορά. Σήμερα, στο 2022, μπορεί μια γυναίκα να βρεθεί σε ένα χώρο που δεν τη σέβονται, σε ένα χώρο που θριαμβεύουν τα τοξικά στερεότυπα και ο σεξισμός.

Αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι γυναίκες έχουν φωνή και τη χρησιμοποιούν - έχουν φωνή, γιατί βρέθηκαν κάποιοι άλλοι και άλλες και τη χρησιμοποίησαν δυνατά, όπως στο κίνημα #MeToo. Στην Ansys το μόνο που σχολιάζεται είναι η επαγγελματική επίδοση κι αυτό γίνεται πάντα σε πολύ θετικό κλίμα με σκοπό να πετύχει ο καθένας μας ακόμα περισσότερα. Το φύλο, οι προτιμήσεις κάθε είδους, η εμφάνιση δεν είναι κριτήρια που επηρεάζουν την επαγγελματική πορεία μέσα σε ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον. Στο παρελθόν μία γυναίκα που φορούσε τακούνια στη δουλειά θα μπορούσε απλά να θεωρείται “Βarbie” και όχι ισάξιο μέλος της επιστημονικής ομάδας, Η Ansys ωστόσο βλέπει πέρα από τα στερεότυπα. 

H οικονομική ανάκαμψη ευνοείται από την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα των θετικών επιστημών.


Προσωπικά, είχα την τύχη να έχω πάντα στο πλευρό μου δυνατές γυναίκες. Η μητέρα μου είναι μαθηματικός, μάλιστα στα χρόνια της φιλοδοξούσε να γράψει γλώσσα μηχανής, αλλά τελικά έγινε καθηγήτρια - σύνηθες φαινόμενο για γυναίκα των θετικών επιστημών. Δε βρέθηκε ποτέ κάποιος να μου πει «μη γίνεις μηχανικός». Κάθε άλλο, είχα όλη την ενθάρρυνση και την υποστήριξη για να μην αντιληφθώ για πολλά χρόνια τα στερεότυπα και τα στεγανά που κρατούν τις γυναίκες μακριά από την τεχνολογία. Και έτσι πέρασα στο Πολυτεχνείο, όπου στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μπήκαμε 16 γυναίκες και βγήκαμε πολύ λιγότερες. 

Κάποια στιγμή, μπήκα στην ομάδα της Ansys και εδώ εκτιμήθηκε το τι έχω να προσφέρω εγώ και όλες οι γυναίκες στην επιτυχία της εταιρείας. Η γυναικεία οπτική γωνία, η αποτελεσματικότητα, η αφοσίωση, είναι μόλις μερικά απαραίτητα συστατικά που προσφέρουν οι γυναίκες στο μείγμα κουλτούρας που οδηγεί σε ανάπτυξη. Στην Ansys, τον ηγέτη στο engineering simulation software παγκοσμίως, η συμπεριληπτική κουλτούρα είναι ο κανόνας. Καθημερινά, αξιολογούμε τις διαδικασίες μας και στοχεύουμε στην ανάδειξη ακόμα περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην εταιρεία».


Πρωτοβουλίες, όπως αυτές της Ansys, που εκπαιδεύουν, ενθαρρύνουν,  προσελκύουν και αναδεικνύουν γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους στον επιστημονικό-τεχνολογικό τομέα, συμβάλλουν στην πράξη στην κατάργηση των στερεοτύπων στις θετικές επιστήμες. Είναι σημαντικό να βρίσκουν πραγματική υποστήριξη από όλους και όλες όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης τόσο στον STEM τομέα όσο και ευρύτερα. Μπορούμε να κάνουμε τις ανισότητες να εκλείψουν και, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, μαζί, να διαμορφώσουμε το αυριανό τεχνολογικό περιβάλλον. 
 

Ιδέες
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ