Έχουμε δει αυτόν τον καιρό να συγκρίνεται από πολλούς αυτή η πανδημία με εμπόλεμη κατάσταση. Άνθρωποι πεθαίνουν, η ζωή μας απειλείται, τα σύνορα έχουν κλείσει, τα παιδιά έχουν διακόψει το σχολείο, δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Ίσως πλέον μπορούμε να κατανοήσουμε τη συντριβή των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες πολέμου και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις ζωές τους. Κι όμως, το μαζικό, δημαγωγικό αφήγημα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες για να διασώσουν τις ζωές τους, παραμένει ακραία εχθρικό.

 

Πολλοί από τους δεξιούς πολιτικούς ηγέτες που έχουν συμβάλλει καθοριστικά σ' αυτήν την αντίληψη, είναι οι ίδιοι που τώρα έχουν αναλάβει να μας προστατεύσουν σ' αυτή την συγκυρία. Βρισκόμαστε υπό την φροντίδα ανδρών (και κάποιων γυναικών αντίστοιχων αντιλήψεων) οι οποίοι είναι ιδεολογικά αντίθετοι στην ίδια την ιδέα της αμέριστης φροντίδας ενώ δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να επιδείξουν τις ικανότητές τους στην πολιτική της εχθροπάθειας.

 

Αν μας μαθαίνει κάτι αυτή η κρίση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που συνυπάρχουμε ο ένας με τον άλλον.

 

Όταν τελειώσει η πανδημία και μπορούμε να φωνάζουμε και πάλι στους δρόμους, μια καλή ιδέα θα ήταν να οργανωθεί από άνδρες μια παγκόσμια διαδήλωση με τη συμμετοχή μόνο ανδρών ενάντια στην οικιακή / ενδοοικογενειακή βία, η οποία σύμφωνα με κάθε ένδειξη, έχει ξεφύγει μέσα στην καραντίνα.

 

Συγχρόνως, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που συνυπάρχουμε με τα ζώα. Στοιβαγμένα ζώα μεταφέρουν ιούς το ένα στο άλλο, αναπνέουν, αφοδεύουν, ουρλιάζουν και ματώνουν μαζί, είτε σε κλουβιά είτε σε αγορές είτε στην κόλαση των συστημάτων βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Και ακολούθως μεταφέρουν τους ιούς στους ανθρώπους. Τα σύνορα ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα έχουν παραβιαστεί με τον πιο αναίσχυντο τρόπο.

 

Η κατάσταση ήταν επείγουσα πριν από την επείγουσα αυτή περίσταση. Επικρατούσε ήδη ένα έλλειμμα προσοχής πριν η προσοχή μας γίνει χίλια κομμάτια. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται οι πανδημίες με την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, θα πρέπει να αντισταθούμε στο πάθος για την άγνοια της τρέχουσας παγκόσμιας αντρικής αυταρχικής αντίληψης.

 

Όπως έχει πει και η σπουδαία συγγραφέας και ακτιβίστρια Grace Paley: «Βρισκόμαστε στα χέρια κάποιων ανδρών που η εξουσία και ο πλούτος τους, τους έχει απομονώσει τόσο από την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής όσο και από την φαντασία. Έχουμε δίκιο να φοβόμαστε».

 

Όταν τελειώσει η πανδημία και μπορούμε να φωνάζουμε και πάλι στους δρόμους, μια καλή ιδέα θα ήταν να οργανωθεί από άνδρες μια παγκόσμια διαδήλωση με τη συμμετοχή μόνο ανδρών ενάντια στην οικιακή / ενδοοικογενειακή βία, η οποία σύμφωνα με κάθε ένδειξη, έχει ξεφύγει μέσα στην καραντίνα. Θα ήταν ένας τρόπος να διακηρυχθεί η ιδέα ότι δεν είναι αντρική συμπεριφορά η επίθεση σε γυναίκες, είτε στο σπίτι είτε οπουδήποτε. Ότι δεν είναι αντρική συμπεριφορά επίσης η επίθεση στον ίδιο μας τον πλανήτη. Ότι το να νοιάζεσαι για τους άλλους δεν αποτελεί «θηλυκή» εμμονή...