0
EXCLUSIVELY FROM NOWNESS

Το ζήτημα του ερωτισμού στη φωτογραφία

Στο φετινό Paris Photo, την μεγαλύτερη έκθεση/αγορά φωτογραφίας στον κόσμο, εγκαινιάστηκε ένα νέο θεματικό τμήμα. Λέγεται Curiosa και επικεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα, την πολιτική των φύλων και το ζήτημα του ερωτισμού.

Στο βίντεο της, η σκηνοθέτιδα Stroma Cairns, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, παρουσιάζει την επιμελήτρια αυτού του νέου τμήματος, την Martha Kirszenbaum.

Η Kirszenbaum αναφέρει ανάμεσα στα άλλα και τις περιπτώσεις των avant-garde φεμινιστριών καλλιτεχνών, τις Natalia LL και Renate Bertimann.

To βίντεο της Cairns υπαινίσσεται ότι ενώ η φωτογραφία έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει - όπως συμβαίνει με τα homo-erotic πορτρέτα του Robert Mapplethorpe - όμως ταυτόχρονα είναι και ένα εγγενώς κλειδαροτρυπικό μέσο.

Όπως εξηγεί η Kirszenbaum, το βίντεο όπως και η έκθεση έρχονται να προκαλέσουν και να αμφισβητήσουν όλα αυτά που πιστεύαμε και γνωρίζαμε για την ερωτική εικονογραφία.

"Ορισμένοι άνδρες καλλιτέχνες αποκαλύπτουν μια αποσπασματική αρρενωπότητα και ένα αδύναμο αρσενικό σώμα, όπως συμβαίνει στα έργα του Antoine d'Agata ή του Karoly Halasz ενώ άλλοι επαναπροσδιορίζουν την παρουσία του σώματος μέσα από το πρίσμα του φύλου και της φυλής. Η δουλειά του Βρετανού καλλιτέχνη και μουσικού Genesis P-Orridge, για παράδειγμα, προβάλλει την εκπροσώπηση ενός σεξουαλικά τροποποιημένου σώματος και της παντρογένεσης, ενώ η πρακτική του Paul Mpagi Sepuya συνδυάζει την performance και την homo-erotic αισθητική που σχετίζεται με το "έγχρωμο" σώμα.

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ