Μία τυπική, μυθική μέρα της θεάς Αθηνάς με την Anna de Rijk

Το μοντέλο από την Ολλανδία ενσαρκώνει σε ένα καλογυρισμένο και με μπόλικες δόσεις χιούμορ φιλμάκι, την ισχυρή και ήρεμη θηλυκή δύναμη της Παλλάδος

LIFOTEAM,

"Η Αθηνά ήταν ο αγαπημένος μου χαρακτήρας από την Οδύσσεια όταν την διάβαζα σαν παιδί"λέει ο Emir Eralp, που έδωσε το ρόλο στην Anna de Rijk στην δική του εκδοχή για την Ελληνίδα θέα της σοφίας στο Greek Good Morning, Pallas Athena. "Ήθελα μια ισχυρή γυναικεία φιγούρα και η Αθηνά ξεκάθαρα αντιπροσωπεύει το είδος της ήρεμης, υπολογισμένης θηλυκής νοοτροπίας την οποία ο ανδροκρατούμενος και ελαφρώς ανισόρροπος κόσμος αντιμάχεται."

 

Εμπνευσμένος από την αίσθηση κοινωνικής απομόνωσης που ο Albet και ο David Maysles αποτύπωσαν στο Grey Gardens του 1975 και το λακωνικό ύφος του Jørgen Leth στο The Perfect Human του 1967, ο κινηματογραφιστής και φωτογράφος συλλαμβάνει το μοντέλο και καλλιτέχνιδα από την Ολλανδία, στην αρχαία Τουρκική πόλη της Phaselis για να δημιουργήσει την μυθική του επανατοποθέτηση. Εδώ, η Anna de Rijk μιλάει στο NOWNESS για μύθους και για θεούς και θεές των σύγχρονων καιρών.

 

—Ποιος είναι ο μύθος που σε ιντριγκάρει περισσότερο;
Anna de Rijk: Τελευταία ενδιαφέρομαι για τις Σειρήνες. Η παραδοξότητα της σαγήνης τους και η απόλαυση που προέρχεται από αυτή. Φαίνεται ότι είναι αυτό το παράλογο πράγμα – η ψευδαίσθηση και η ματαιότητα τους – που μοιάζει να ελκύει τους ανθρώπους. Είναι η υπόσχεση ενός πράγματος που ποτέ δε θα εκπληρωθεί και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν. Ίσως θα ήταν πιο ωραίο να είσαι μια φιγούρα σαν την Άρτεμη (η θεά του κυνηγιού) και να τρέχεις στα δάση ζώντας μια πιο άγρια ζωή. Παρόλα αυτά θέλω να έχω κάποιου είδους ερωτική ζωή, την οποία οι θεές δεν έχουν και δεν χρειάζονται.

 

—Ποια μυθολογική τιμωρία θα επέβαλλε αν μπορούσες;
ADR: Νομίζω θα έκανα κάτι από μαγεία. Αν ήμουν πολύ θυμωμένη μπορεί κατά λάθος να δηλητηρίαζα τον κόσμο όπως η Κίρκη (η θεά της μαγείας) που κάνει φίδια να βγαίνουν από τη γη, δέντρα να πεθαίνουν και ανθρώπους να μεταμορφώνονται σε γουρούνια.


—Ποιος είναι ο σύγχρονος Ηρακλής;
ADR: Ο Harry Potter είναι ένας σύγχρονος μυθικός ήρωας για να ονειρεύονται οι άνθρωποι. Κάνει το ένα απίθανο πράγμα μετά το άλλο: από το να σκοτώνει ένα φίδι μέχρι να κερδίζει σε όλα τα σπορ. Δεν είναι ένα κανονικό πρόσωπο αλλά επιλέχθηκε, ξεχώρισε – είναι ένας μάγος και ένας πολεμιστής.

 

—Ο σύγχρονος Οδυσσέας;
ADR: Ένας φίλος μου που μου θυμίζει τον Οδυσσέα είναι ο φωτογράφος Joachim Johnson. Πάντα ταξιδεύει και αλλάζει τη ζωή του ασταμάτητα.

 

 

—Μια μοντέρνα Σειρήνα;
ADR: Νομίζω η FKA Twigs είναι μια σειρήνα του σήμερα. Είναι πολύ μυστηριώδης και έχει μια ειδική, μυθική αισθαντικότητα και σεξουαλικότητα στα βίντεο και τα τραγούδια της.

 

©Nowness

Nowness