0
NOWNESS

Kathy Acker: Η ευρηματική λογοτέχνης του 20ου αιώνα με τα πολλά τατουάζ

Η Kathy Acker είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80 χρησιμοποίησε το εξαιρετικά κοφτερό και ευρηματικό της μυαλό, στην προσπάθειά της να πειραματιστεί με λογοτεχνικά είδη, όπως η μυθοπλασία, η ποίηση, τα θεατρικά έργα, ο προφορικός λόγος και η περφόρμανς. 

Συχνά αποκαλείται είτε ως λογοτεχνική κόρη του William Burroughs είτε ως κληρονόμος του θρόνου της πρωτοποριακής πεζογραφίας. Η Acker έχει κάνει ξεκάθαρη λογοκλοπή σπουδαίων έργων, μεταξύ των οποίων ο Δον Κιχώτης και οι Μεγάλες Προσδοκίες, κινούμενη κατ'αυτόν τον τρόπο ανάμεσα στη σκόπιμα "κακή" γραφή και τη φαντασία ως λογοτεχνικό είδος. 

Η σκηνοθέτης του βίντεο, Amy Gwatkin, με τίτλο I,I,I,I,I,I,I, Kathy Acker παρουσιάζει το πορτρέτο αυτής της κορυφαίας λογοτεχνικής προσωπικότητας λέγοντας ότι " Ένα από τα βασικά στοιχεία του σόου στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης είναι ο τρόπος που καταφέρνει να συνενώνει διαφορετικές φωνές". "Οι αναφορές στην Acker και το έργο της γίνονται παράλληλα με την απεικόνιση της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Σαν Φρανσίσκο - πόλεις στις οποίες η ίδια έχει ζήσει". 

"Κάθε πρωταγωνιστής της ταινίας βλέπει το έργο της Acker από διαφορετική οπτική γωνία" συνεχίζει ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής με έδρα του το Λονδίνο. "Ο καθένας επιλέγει τη δική του ανάγνωση και βρίσκει σε αυτό το πρότζεκτ ένα ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον". 

Η ευγενική και γοητευτική Acker ήταν μια μορφωμένη γυναίκα από καλή Εβραϊκή οικογένεια, είχε τρελό πάθος με την άρση βαρών και ήταν γεμάτη τατουάζ - όλα αυτά ήταν στοιχεία από το σαγηνευτικό της στιλ, έντονα επηρεασμένο από την queer αισθητική. Έμεινε γνωστή ως σεξουαλικά φιλελεύθερη, ενώ απολάμβανε τις τρικυμιώδεις τόσο εφήμερες όσο και μακροχρόνιες σχέσεις. 

"Το πορτρέτο από αυτήν την έκθεση απεικονίζει μια πειθαρχημένη, πολυσύνθετη και ορισμένες φορές δύστροπη καλλιτέχνιδα" ισχυρίζεται η Gwatkin. "Θέματα όπως η επανεφεύρεση του εαυτού και της προσωπικότητας είναι από τα πλέον κεντρικά και ελκυστικά στη συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα. Η έμφασή της στην ευχαρίστηση, η ανάγκη να οικειοποιηθεί αυτήν την ευχαρίστηση και να την εκφράσει, πραγματικά με γοήτευσε". 

"Οι γραμμές, οι εικόνες και τα περάσματα στη γραφή της μου διεγείρουν έντονα τη φαντασία - πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την οπτική απόλαυση", αναφέρει επίσης η Gwatkin. Για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα τη δεκαετία του '80, όταν η Acker ζούσε στο Λονδίνο, παρακολουθούσε συχνά το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης: συζητούσε με άλλους συγγραφείς, έκανε αναγνώσεις, έδινε παραστάσεις με μουσικούς, ενώ είχε γράψει επίσης και το σενάριο για το έργο Lulu

Info

Η έκθεση με τίτλο I,I,I,I,I,I,I, Kathy Acker θα βρίσκεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης μέχρι και τις 4 Αυγούστου. 

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ