Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η αφρόκρεμα της διεθνούς μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Αθήνα και τα νησιά το 1933, σε ένα φιλμ-ντοκουμέντο

Ισθμός, Αθήνα, Αίγινα, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, τον Αύγουστο του 1933, στο πλαίσιο του θρυλικού 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Νεώτερης Αρχιτεκτονικής (CIAM) που ξεκίνησε εν πλω στο πλοίο Patris II με αφετηρία την Μασσαλία και προορισμό τον Πειραιά. ― ΜΕΤΑ ΤΟ 9΄ΛΕΠΤΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Το καλοκαίρι του 1933 το πλοίο Πατρίς ΙΙ αναχωρεί από το λιμάνι της Μασσαλίας με προορισμό την Αθήνα και το 4ο CIAM, το διεθνές συνέδριο για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, που οι εργασίες του θα κορυφώνονταν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ, όπου στεγαζόταν και η Αρχιτεκτονική Σχολή.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτικής σημασίας για τη διοργάνωση του συνεδρίου ήταν η συνεισφορά του ελληνικής καταγωγής εκδότη και κριτικού Christian Zervos, ιδρυτή του πρωτοποριακού περιοδικού Cahiers d'Art. Στον Zervos είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση που εκτυλίσσεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, μέχρι την 1η Μαρτίου.

 

Όπως μπορούμε να δούμε σ' αυτή την εκπληκτική ταινία που καταγράφει όλο αυτό το ταξίδι στο μεταίχμιο του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού, το συνέδριο αποφασίστηκε να ξεκινήσει εν πλω με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής – του Le Corbusier, του van Eesteren, του ιστορικού και κριτικού της αρχιτεκτονικής Sigfried Giedion.

 

Ο τελευταίος ήταν αυτός που ανέθεσε στον Ούγγρο ζωγράφο, φωτογράφο και «δάσκαλο» του Bauhaus, Laszlo Moholy-Nagy (ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο) ένα φιλμ-ντοκουμέντο για το 4o CIAM της Αθήνας.

 

Εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα στιγμιότυπα του ταξιδιού, η ταινία προσφέρει μοναδικές εικόνες από τη στιγμή που το πλοίο αγκυροβολεί στο λιμάνι του Πειραιά όπου το υποδέχονται οι Έλληνες εκπρόσωποι στο συνέδριο.

 

Ακολουθούν μοναδικές σκηνές από την Αθήνα, τις πλαζ στα νότια προάστια (όπου βλέπουμε και την μοντέρνα παραλιακή έπαυλη Κ. Φακίδη στη Γλυφάδα, έργο του αρχιτέκτονα Στάμου Παπαδάκη) και εν συνεχεία από την Αίγινα, τη Σέριφο, την Ίο και τη Σαντορίνη.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή