0
LIFO PICKS

Ρομπότ «χορεύουν» συγχρονισμένα στη γραμμή παραγωγής του Ford Fiesta

Η Ford λανσάρει για πρώτη φορά μία ομάδα συνεργατικών ρομπότ (cobots), τα οποία μαζί με τους μηχανικούς του εργοστασίου της στην Κολωνία, πετυχαίνουν το τέλειο φινίρισμα για κάθε Ford Fiesta.


Τα έξι cobots εκτελούν μία σειρά από τέλεια συγχρονισμένες κινήσεις σε μορφή χορογραφίας, για το βάψιμο ολόκληρης της επιφάνειας του αμαξώματος και μάλιστα σε μόλις 35 δευτερόλεπτα.


Η μέθοδος αυτή δεν στοχεύει στην παραγκώνιση των εργαζομένων, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους και στην ενασχόλησή τους με πιο περίπλοκα καθήκοντα, αποτρέποντας παράλληλα την κόπωση που σχετίζεται με την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Σε ότι αφορά στα cobots, πρόκειται για το μοντέλο UR10 της Universal Robots, το οποίο χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία ηχοσυστημάτων για γυάλισμα ηχείων και subwoofer υψηλής απόδοσης.

Στο βαφείο της Ford, υπάρχει ένα μαλακό εύκαμπτο στρώμα (προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης) μεταξύ του ρομποτικού βραχίονα και του γυαλόχαρτου που επιτρέπει στο cobot να εργάζεται με την ίδια ακρίβεια και επιδεξιότητα ενός ανθρώπινου χεριού.

Η Ford εξετάζει τη χρήση των cobots και σε άλλες εγκαταστάσεις της, τόσο στη Βαλένθια (Ισπανία), όσο και στην Κραϊόβα (Ρουμανία).

Στο στάδιο της παραγωγής, κάθε Ford Fiesta τοποθετείται σε μία ειδική «μπανιέρα», περνώντας από μία διαδικασία που του διασφαλίζει πάνω από δέκα χρόνια προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης.


Στη συνέχεια, μικρές κηλίδες, μη ορατές με γυμνό μάτι αλλά αντιληπτές με την αφή, είναι πιθανόν να παραμείνουν στην επιφάνεια επηρεάζοντας την ποιότητα του τελικού φινιρίσματος του οχήματος.


Τα έξι ρομπότ εξομαλύνουν αυτά τα σημάδια και αφαιρούν τα υπολείμματα σκόνης με τη μέθοδο της αναρρόφησης. Οι τελικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται από δύο εργαζόμενους πριν το αμάξωμα προχωρήσει για αστάρωμα.


Στην παραγωγή ηχείων και εξοπλισμού ηχοσυστημάτων που φέρουν πιο επίπεδες επιφάνειες, ένα cobot είναι αρκετό. Ωστόσο, η εισαγωγή της εν λόγω τεχνολογίας σε μία κινούμενη γραμμή παραγωγής και σε οχήματα με πολλαπλές καμπύλες, απαιτούσε μια νέα προσέγγιση.


Τέλος, η Ford εξετάζει τη χρήση των cobots και σε άλλες εγκαταστάσεις της, τόσο στη Βαλένθια (Ισπανία), όσο και στην Κραϊόβα (Ρουμανία), ενώ ήδη χρησιμοποιεί αντίστοιχα ρομπότ τα οποία υποστηρίζουν το προσωπικό στη γραμμή παραγωγής σε περίπλοκες διαδικασίες συναρμολόγησης.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ