0
LIFO PICKS

Ένα παράξενο σπίτι στην Σιθωνία της Χαλκιδικής

Σε ένα λόφο μέσα σε έναν ελαιώνα με θέα τη θάλασσα και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους η αρχιτέκτονας Εύα Σεπέογλου σχεδίασε ένα σπίτι, μια μικρή θερινή κατοικία, με χαμηλές απαιτήσεις για συντήρηση εμπνευσμένη από την ελιά και το ελληνικό φως.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της ήταν εξαιρετικά πειραματική μια και χρησιμοποιήθηκε ψηφιακή τεχνολογία αιχμής CAD/CAM. Όλα τα στοιχεία της κατασκευής είναι προκατασκευασμένα, ωστόσο, στο σχεδιασμό του κτίσματος λήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπόψη η θέση του ηλίου για τη σκίαση των χώρων και την θέα. Η κάτοψη διαστάσεων 3Χ7 μέτρων αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής – δύσης και υποδιαιρείται σε μικρότερους χώρους. Ένας κεντρικός διάδρομος ενώνει τους χώρους καθώς ευθυγραμμίζεται με τα ελαιόδεντρα, τα οποία αποτελούν με αυτόν τον τρόπο μέρος της οργάνωσης της κάτοψης.

Το εξωτερικό περίβλημα αποτελείται από ελαφριά μεταλλική επιφάνεια που είναι κινητή και μπορεί να μαζευτεί μεταβάλλοντας τον χώρο. Ο σχεδιασμός του περιβλήματος έχει ένα διάτρητο σχέδιο που θυμίζει ύφασμα και είναι εμπνευσμένο από τη φυλλωσιά και τη σκιά που κάνουν τα ελαιόδεντρα. Έτσι καθώς ο ήλιος κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εσωτερικοί χώροι γεμίζουν με εναλλασσόμενες σκιάσεις.

Η μελέτη των ανέμων και των τοπικών θερμικών φαινομένων, καθώς και ο φυσικός αερισμός μέσω της κεκλιμένης οροφής ήταν βασικές αρχές για την εξασφάλιση της εσωτερικής άνεσης. Τελικά, ολόκληρη η κατασκευή είναι προκατασκευασμένη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυναρμολογηθεί, αφήνοντας ένα μικρό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον.

Το έργο έχει αποσπάσει το βραβείο 2017 Architizer A+ Award (Νέα Υόρκη) στην κατηγορία Αρχιτεκτονική και Φως. Στα Βραβεία Δομές 2017 (Αθήνα) βραβεύτηκε ως το Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα 2012-2016. Έλαβε το βραβείο 2016 Surface Design Award (Λονδίνο) στην κατηγορία Φως & Εξωτερική Επιφάνεια, ενώ ήταν προτεινόμενο και στην κατηγορία Εξωτερικής Επιφάνειας Κατοικίας.

 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ