0
LIFO PICKS

Αυτές είναι οι ακριβότερες πατάτες στον κόσμο - κάποτε πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 1000 ευρώ το κιλό!

Καλλιεργούνται στα αμμώδη εδάφη των ακτών του νησιού Νουαρμουτιέ (Noirmoutier) στη Γαλλία και τις αποκαλούν απλά πατάτες αλλά Μπονέτ Νουαρμουτιέ (Bonnottes Noirmoutier). Το γεγονός ότι τα εδάφη του νησιού εμπλουτίζονται με φύκια χαρίζει στο συγκεκριμένο είδος πατάτας μια εξαιρετική γεύση που φέρνει πολύ στα κάστανα.


Επειδή είναι πολύ εύθραυστες, συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι και είναι διαθέσιμες μόνο για 10 ημέρες τον χρόνο. Έτσι, η τιμή τους φτάνει τα 5 δολάρια η λίβρα, δηλαδή περίπου 10 ευρώ το κιλό.


Οι Μπονέτ Νουαρμουτιέ ανήκουν στις παραδοσιακές και διατηρητέες ποικιλίες πατάτας και είχαν εισαχθεί στο νησί στη δεκαετία 1920-1930.


Η καλλιέργεια γίνεται από τον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό και η ποσότητά της είναι περιορισμένη, περίπου 13.000 τόνους, αριθμός που δεν επαρκεί για τη ζήτηση που έχουν οι πατάτες από τους σεφ των καλών εστιατορίων αλλά και τους καλοφαγάδες γενικότερα.


Για το λόγο αυτό, κατά καιρούς η πατάτα βγαίνει σε πλειστηριασμό σε απίστευτες τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1996, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας, μισό κιλό πατάτες Μπονέτ Νουαρμουτιέ αγοράστηκαν για 500 δολάρια.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ