0
LIFO PICKS

Φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα social media στον αγώνα τους για ισότητα

Μαχητικές γυναίκες αγωνίζονται εναντίον της δολοφονίας γυναικών στη Λατινική Αμερική, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Αφρική, της υποχρεωτικής μαντίλας στο Ιράν και υπέρ της ειρήνης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Οι ακτιβίστριες του διαδικτύου γίνονται ολοένα και πιο ατρόμητες. Ανεξαρτήτως της έχθρας που αντιμετωπίζουν από τα τρολ του διαδικτύου, δεν υποχωρούν.

Εκατοντάδες χιλιάδες ακολουθούν αυτές τις γυναίκες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ενώ οι εκστρατείες τους εμπνέουν κι άλλες γυναίκες να βγουν στους δρόμους και να φωνάξουν για την ισότητα, την αυτοδιάθεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία λόγου και να αντιταχθούν στη σεξουαλική βία.

Στην Αργεντινή, η ακτιβίστρια María Florencia Alcaraz και οι συντρόφισσές της ξεκίνησαν την εκστρατεία #NiUnaMenos κατά της γενικότερης βίας με βάση το φύλο και γενικότερα κατά της επιδημίας των γυναικοκτονιών.

Το κίνημα σάρωσε τη Λατινική Αμερική σαν μια χιονοστιβάδα. Αν και εκδηλώθηκε μέσα στη χώρα που έχει έντονη την κουλτούρα του machismo, το κίνημα αφορά την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση.

Η αξιοπρέπεια και η αυτοδιάθεση είναι επίσης θέματα για τα οποία αγωνίζεται και η Masih Alinejad. Πρόκειται για μια πολύ δυνατή γυναίκα που ζει εξόριστη από το Ιράν στη Νέα Υόρκη.

Οι εκστρατείες της ονόματι «Μυστική ελευθερία και οι λευκές Τετάρτες μου» στις οποίες οι γυναίκες στο Ιράν διαμαρτύρονται κατά της υποχρεωτικής μαντίλας είναι τόσο πετυχημένες που το καθεστώς στην Τεχεράνη φοβάται πλέον για μια εξέγερση που θα προκύψει από τον γυναικείο πληθυσμό.

Στη Γουινέα, όπου το 96% των γυναικών αναγκάστηκαν να υποστούν ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, η καμπάνια της Aissata M.B. Το Camara «Σπάσε τη σιωπή» αγωνίζεται για να τερματίσει την πρακτική.

Σημειωτέον ότι και η ίδια η Aissata έπεσε θύμα αυτής της πρακτικής στην ηλικία των έντεκα ετών.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ