0
LIFO PICKS

Σολομός και αβοκάντο είναι οι πιο δημοφιλείς τροφές σήμερα. Όμως υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά σε αυτή την τάση.

Οι δύο πιο δημοφιλείς τροφές αυτή τη στιγμή στον δυτικό κόσμο, ο σολομός και το αβοκάντο, έχουν κατηγορηθεί για τις επιπτώσεις που έχει η καλλιέργειά τους στοι περιβάλλον.

Πολλοί από τους σολομούς που καλλιεργούνται σε ιχθυοτροφεία ντοπάρονται με αντιβιοτικά τα οποία στην συνέχεια καταναλώνουν και οι άνθρωποι. Αυτά τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Από την άλλη η παραγωγή αβοκάντο χρησιμοποιεί πολύ νερό, κάτι που θεωρείται πολύ κακό για το περιβάλλον.


Ο σολομός συναντάται συνήθως στους ωκεανούς του βόρειου ημισφαιρίου - όμως καλλιεργείται κατά κόρον σε ιχθυοτροφεία στις ακτές της Χιλής με την χρήση τεράστιων ποσοτήτων αντιβιοτικών. Να θυμίσουμε ότι στη δεκαετία του 1980 ο σολομός θεωρούνταν πολυτέλεια.


Η Νορβηγία όπου παραγόταν παραδοσιακά ο σολομός σήμερα έχει σχεδόν απαγορεύσει την αλίευσή του. Οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται να είναι πιο σκληροί στη Νορβηγία από ότι στη Χιλή. Αν και ο σολομός των ωκεανών θεωρείται αρπακτικό ψάρι στα ιχθυοτροφεία της Χιλής οι σολομοί τρέφονται σε μεγάλο βαθμό με αλεύρι σόγιας. Οι σπόροι σόγιας εισάγονται από τη Βραζιλία, όπου καλλιεργούνται σε τεράστιες ποσότητες. Πολλά δάση στη Βραζιλία καταστραφεί για να γίνουν χωράφια καλλιέργειας σόγιας.


Τα αβοκάντο έχουν επίσης γίνει πιο δημοφιλή απ' ότι ήταν παλιότερα- ειδικά με την ανάπτυξη της vegan και χορτοφαγικής νοοτροπίας. Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αβοκάντο στον κόσμο. Ο Χοσέ Γκονζάλες δουλεύει στην ιδιόκτητη επιχείρηση παραγωγής αβοκάντο επί 35 χρόνια, μια δραστηριότητα που τον έκανε πλούσιο.


Όμως η ζωή του έχει αλλάξει δραματικά, προς το χειρότερο. Ο Γκονζάλες απειλήθηκε από εγκληματίες, ο γιος του απήχθη και τώρα, όταν ο Γκονζάλες επισκέπτεται τις φυτείες του, ταξιδεύει με ένοπλους σωματοφύλακες. Οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος προσπαθούν να αναλάβουν την επιχείρηση αβοκάντο, ιδιαίτερα στην πολιτεία Μιχιοακάν. Τα καρτέλ μάχονται μεταξύ τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτόν το "πράσινο χρυσό". Η παγκοσμιοποίηση και η έκρηξη στην παραγωγή τροφίμων έχουν πλέον εξαπλωθεί στη Λατινική Αμερική κάτι που συχνά έχει σοβαρές συνέπειες. Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης απλά για να παρέχουν τροφή σε όσους ζουν στο βόρειο ημισφαίριο.

Πηγή: Deutsche Welle Documentaries

 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ