Οι αστικοί νομάδες της Μογγολίας

Στη μογγολική στέπα η κλιματική αλλαγή καθιστά τη ζωή δύσκολη για τον παραδοσιακό νομαδικό τρόπο ζωής. Πολλοί μετακινούνται στην πόλη για να προσπαθήσουν να βρουν δουλειά, ζώντας σε παραγκουπόλεις στα περίχωρα.

LIFOTEAM,

Δύο κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, 40 βαθμοί υπό το μηδέν τον χειμώνα, 35 το καλοκαίρι και μια επίμονη ξηρασία... Αυτή είναι η Μογγολία. Εδώ, η κλιματική αλλαγή και η υπερβόσκηση απειλούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των νομάδων.

 

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2009/2010, για παράδειγμα, 10 εκατομμύρια ζώα πέθαναν, δηλαδή το 22% του συνολικού πληθυσμού τους. Αυτό προέκυψε από την ακραία καλοκαιρινή ξηρασία εξαιτίας της οποίας τα κοπάδια δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αποθέματα λίπους για τον χειμώνα. Η συγκεκριμένη κρίση ήταν μια καταστροφή για τους βοσκούς και τη μογγολική οικονομία, καθώς ο μισός πληθυσμός ζει από την κτηνοτροφία.

 

Το 2018 εκατοντάδες χιλιάδες ζώα χάθηκαν και πάλι, λόγω χιονιού και υπερβολικού κρύου με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι βοσκοί να εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους. Οι περισσότεροι από τους κληρονόμους του Τζένγκις Χαν καταλήγουν στα περίχωρα του Ουλάν Μπατόρ, όπου μόνο τα γιουρτ τους (μεγάλες κυκλικές σκηνές από δέρμα που στηρίζονται σε σκελετό από ξύλα) σηματοδοτούν τη νοσταλγία τους για τις στέπες.

 

Πηγή: ARTE Documentary

Lifo Picks