Οι 'Women Against Feminism" θέλουν τη γυναίκα δούλα και κυρά

Οι 'Women Against Feminism" θέλουν τη γυναίκα δούλα και κυρά Facebook Twitter
Φωτογραφία από το womenagaonstfeminism
42

Από την Μαρίνα Καρποζήλου

Οι 'Women Against Feminism" θέλουν τη γυναίκα δούλα και κυρά Facebook Twitter
Φωτογραφία από το womenagaonstfeminism

 

Το κίνημα Women Against Feminism εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο tumblr (womengagainstfeminism) τον Ιούλιο 2013, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστό έναν χρόνο αργότερα, πυροδοτώντας μία μεγάλη on line και off line συζήτηση σχετικά με τον σύγχρονο φεμινισμό. Στο μεταξύ, η αντίστοιχη σελίδα στο facebook αριθμεί περισσότερα από 24.500 μέλη.

"Δεν χρειάζομαι τον φεμινισμό, επειδή θέλω να υποσχεθώ στον άντρα μου πως θα τον αγαπώ, θα τον τιμώ και θα τον υπακούω", μας πληροφορεί μία κοπέλα από την Ιταλία. "Δεν χρειάζομαι τον φεμινισμό, επειδή χωρίς τον σύζυγο μου δεν θα είχα τη χαρά να μεγαλώσω τα παιδιά μου", γράφει μία μητέρα που δεν μας δείχνει το πρόσωπο της, παρά μόνο τους γιούς της

Κορίτσια με γυαλιά και σχολικά τετράδια, μία αμερικανίδα με t-shirt “I love guns and coffee”, μητέρες με τα μωρά τους, κοπέλες με  piercing και πολύχρωμα μαλλιά, γελαστά (και μερικά υπερβολικά γελαστά) πρόσωπα, ορισμένες μουτρωμένες που σηκώνουν στον φακό το επίμαχο δάχτυλο. Ποιο είναι το κοινό στοιχείο όλων αυτών των γυναικών; Φωτογραφίζονται κρατώντας στα χέρια τους ένα χαρτί που έχει ως τίτλο την πρόταση «Δεν χρειάζομαι τον φεμινισμό επειδή…» και παραθέτουν τους λόγους τους, οι οποίοι αν μη τι άλλο, είναι διαφωτιστικοί.

Οι 'Women Against Feminism" θέλουν τη γυναίκα δούλα και κυρά Facebook Twitter
Φωτογραφία από το womenagaonstfeminism

Οι φωτογραφίες τους θυμίζουν selfie, αλλά και τα επιχειρήματά τους γραμμένα σχεδόν αποκλειστικά σε α’ ενικό πρόσωπο είναι εξίσου αυτοαναφορικά. Οι περισσότερες δηλώνουν πως δεν χρειάζονται τον φεμινισμό, καθώς αγαπούν τους άντρες τους:  “Δεν χρειάζομαι τον φεμινισμό, επειδή θέλω να υποσχεθώ στον άντρα μου πως θα τον αγαπώ, θα τον τιμώ και θα τον υπακούω”, μας πληροφορεί μία κοπέλα από την Ιταλία. “Δεν χρειάζομαι τον φεμινισμό, επειδή χωρίς τον σύζυγο μου δεν θα είχα τη χαρά να μεγαλώσω τα παιδιά μου”, γράφει μία μητέρα που δεν μας δείχνει το πρόσωπο της, παρά μόνο τους γιούς της. Αν και οι περισσότερες δεν διστάζουν να μιλήσουν για τις προσωπικές τους σχέσεις με τους άντρες, δεν συναντάμε τόσες πολλές αναφορές στην επαγγελματική τους καθημερινότητα. Σ’ ένα τετράδιο, χωρίς πρόσωπο από πίσω, διαβάζουμε “Δεν χρειάζομαι καριέρα για να αυξήσω την αυτοπεποίθησή μου. Μπορώ να γίνω ο,τι εγώ θέλω. Και θέλω να είμαι  stay-at-home mom”.  Μερικές κάνουν και πιο προσωπικές εξομολογήσεις όπως “Έχω βιαστεί από γυναίκα” ή “Αν και έχω πέσει θύμα βιασμού, δεν πιστεύω πως όλοι οι άντρες είναι βιαστές”.

Οι 'Women Against Feminism" θέλουν τη γυναίκα δούλα και κυρά Facebook Twitter
Φωτογραφία από το womenagaonstfeminism

Διαβάζοντας τα posts τους διέκρινα δύο κυρίαρχες τάσεις. Στην πρώτη ανήκουν οι πιο χαμογελαστές και μικρότερες σε ηλικία κοπέλες, ευτυχισμένες με το φύλο (και τον φίλο) τους, που θεωρούν ότι ο φεμινισμός μυρίζει ναφθαλίνη και ευτυχώς πλέον υπάρχει ισότητα και ουφ, βγάλαμε και τη φωτογραφία για το tumblr, ας προχωρήσουμε παρακάτω. Σε δηλώσεις που αφορούν το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού μας υπενθυμίζουν πως δεν ζούμε πια στο 1920 και τώρα “Οι γυναίκες πλέον έχουν ελευθερία”, ενώ ζωγραφίζουν και χαμογελαστές φατσούλες. Με ροζ μαρκαδόρο μία άλλη κοπέλα τονίζει “Για τις γυναίκες όλα είναι ευκολότερα” και ένα από τα επιχειρήματά της είναι πως μέχρι πέρσι πληρώναμε χαμηλότερη ασφάλιση αυτοκινήτου. “Γιατί να αγωνιζόμαστε για δικαιώματα που ήδη έχουμε;” αναρωτιέται στραβομουτσουνιάζοντας μία νεαρή κοπέλα από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα τους, μάλλον νομίζουν πως φεμινίστρια είναι η άγαρμπη ξαδέρφη τους με το κοντό μαλλί που όταν ήταν μικρές αποκεφάλιζε τις Barbie. Αρνούμενες τον φεμινισμό θεωρούν πως διασφαλίζουν το δικαίωμα στον έρωτα, την οικογένεια, τα καλλυντικά και τα όμορφα ρούχα. Ίσως μεγάλωσαν μαθαίνοντας τα ίδια με το χαμογελαστό κοριτσάκι που ποζάρει δίπλα στο τετράδιο της μαμάς της “Μου αρέσει να της εξηγώ ότι το να είσαι όμορφη, χαμογελαστή, καλοντυμένη και όμορφη όσο μπορείς, σημαίνει πως είσαι ευγνώμων για τη ζωή. Δεν είναι δουλεία”.

Όταν προσπαθούν να αποδείξουν την ηθική ανωτερότητα που θεωρούν ότι έχουν, τα σχόλια τους γίνονται άκρως επικίνδυνα. Ένα κορίτσι με πορτοκαλί μαλλί ειρωνεύεται: “Χρειάζομαι τον φεμινισμό επειδή μου αρέσει να κατηγορώ τους άντρες για τις αδικαιολόγητες, πρόστυχες ενέργειες μου”  ενώ μία γυμνή κοπέλα έχει καλύψει το στήθος της με ένα χαρτί που γράφει “Δεν χρειάζομαι τον φεμινισμό, επειδή το να μεθάς στα πάρτι και να κάνεις σεξ με έναν άγνωστο είναι απλώς ανευθυνότητα, δεν είναι βιασμός”.

Οι 'Women Against Feminism" θέλουν τη γυναίκα δούλα και κυρά Facebook Twitter
Φωτογραφία από το womenagaonstfeminism

Στη δεύτερη κατηγορία, συναντάμε γυναίκες που στην πλειονότητά τους δεν εργάζονται και μάλλον εμάς τις υπόλοιπες δεν-μας-συμπαθούν-και-τόσο-πολύ. Πολλές από αυτές αναφέρονται στις φεμινίστριες σχεδόν ως τρίτο φύλο: “Ναι, οι άντρες δεν μου έχουν φερθεί σωστά. Ούτε όμως οι φεμινίστριες”.  Παράλληλα δείχνουν να έχουν την ανάγκη να υπερασπιστούν τα αυτονόητα, όπως την αγάπη προς τους συντρόφους τους, καθώς και να αυτοπροσδιορίζονται μέσα από τον ρόλο που έχουν επιλέξει μέσα στην οικογένεια τους. Φυσικά δεν λείπουν ούτε εδώ οι αναφορές στους υπέροχους συζύγους που δεν τις υποτιμούν “Μου αρέσει να είμαι stay-at-home mom και δεν αισθάνομαι “λίγη” γι’ αυτό. Ούτε ο σύζυγος μου δυσανασχετεί που δεν εργάζομαι τόσο σκληρά”. Από την άλλη, τις φεμινίστριες τις θεωρούν αντιπάλους τους. “Αυτή ήταν η φιλοδοξία μου και όλα τα ψέματα σας για τους κακούς άνδρες (…) δεν κατάφεραν να με εμπόδισαν”, έχει γράψει μία γυναίκα πάνω στη φωτογραφία που τη δείχνει στην αγκαλιά ενός άντρα που τη φιλάει.

Διάβασα εκατοντάδες posts. Τα περισσότερα φανερώνουν τρομακτική άγνοια και επιπολαιότητα, συνδυασμός που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνος.

Η αδυναμία τους δεν έγκειται στο ότι επέλεξαν να μην εργάζονται, αλλά στο ότι στηρίζουν την επιλογή τους αναφερόμενες στην αντιμετώπιση και την αποδοχή που λαμβάνουν από τους συντρόφους τους. Υιοθετώντας τον χαρακτηρισμό των αντιφεμινιστριών, όχι επειδή νιώθουν ως μονάδες αυτάρκεις, αυτόνομες, ανεξάρτητες –εντός ή εκτός σχέσης, ψυχολογικά και/ ή οικονομικά, αλλά επειδή αγαπάνε τους άντρες τους, ενισχύουν άθελα τους την πεποίθηση πως ο φεμινισμός παραμένει επίκαιρος.

Υπάρχει βέβαια και η υποκατηγορία που αποκηρύσσει το σύνολο του φεμινισμού λόγω άσχημων προσωπικών εμπειριών. “Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αποκαλείται ανόητη, αδαής ή σκουπίδι, από τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι παλεύουν για τα δικαιώματα της” ή “Δεν χρειάζομαι τον φεμινισμό γιατί έχω χαρακτηριστεί ως σκύλα, μισογύνης και ηλίθια, επειδή δεν υποστήριξα το διεφθαρμένο σας κίνημα”. Η εχθρότητα που έχουν νιώσει χαρακτηρίζεται σε ορισμένα posts ως bulling και οφείλουμε να δεχτούμε πως δεν είναι παράγωγο της φαντασίας τους.

  

Οι 'Women Against Feminism" θέλουν τη γυναίκα δούλα και κυρά Facebook Twitter
Φωτογραφία από το womenagaonstfeminism

Διάβασα εκατοντάδες posts. Τα περισσότερα φανερώνουν τρομακτική άγνοια και επιπολαιότητα, συνδυασμός που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνος. Αν έχεις τη διάθεση και το κουράγιο να δεις πίσω από τις λέξεις και την αυτοταπείνωση αυτών των γυναικών, ίσως να συναντήσεις και μερικούς ρεαλιστικούς προβληματισμούς που αν μεταφραστούν στο κατάλληλο πλαίσιο μπορούν να αποτελέσουν από τροφή για σκέψη, έως και ουσιαστική κριτική στον σύγχρονο φεμινισμό.

Πόσο όμως σοβαρά μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα κίνημα που έχει ως σημείο αναφοράς τον μικρόκοσμο της κάθε επίδοξης αντιφεμινίστριας; Όσο καλά και αν θέλουμε να νιώθουμε μέσα στη δική μας μικροσκοπική καθημερινότητα, πώς μπορούμε άραγε να πετάμε τον φεμινισμό στο χρονοντούλαπο της αχρηστίας, όταν στην ευρύτερη πραγματικότητα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με ορισμένες από τις βασικές του αρχές; Αρκεί να αναλογιστούμε το sex trafficking και την ενδοοικογενειακή βία, το slut-shaming ή τη γκριμάτσα του προϊσταμένου όταν ακούει τη λέξη “έγκυος”, ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ο ροζ μαρκαδόρος, οι χαμογελαστές φωτογραφίες και τα hashtag της ντροπής, μοιάζουν τόσο μακρινά, όσο μία κακόγουστη φάρσα που προσπαθεί κανείς να την ξεχάσει.  

Μαρίνα Καρπόζηλου

 

 

42

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

σχόλια

20 σχόλια
η τελευταια παραγραφος του αρθρου νομιζω οτι τα λεει ολα.. βιαζομαστε να προλαβουμε και να βαλουμε ταμπελα ή να ανηκουμε σε ενα γκρουπ μονο και μονο επειδη ενδομυχα εχουν θεμα που ειναι ''stayed-at-home-mom'' ή οτι αλλο ειναι τεσπα και προσπαθουν να ενταχθουν καπου που ακριβως ακομα δεν ξερουν πως να το ορισουν!
Το πρόβλημα με το φεμινισμό και τις φεμινίστριες είναι ότι από ένα κίνημα ισότητας κατέληξε να είναι ένα κίνημα εξομοίωσης. Το αποτέλεσμα είναι να έχει γεμίσει ο τόπος αυτόκλητες υπερασπίστριες της "γυναικείας αξιοπρέπειας", οι οποίες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα δύο φύλα δεν είναι μόνο ίσα αλλά και ίδια. Παραβλέπουν τις όποιες διαφορές υφίστανται από τη φύση και απορρίπτουν συλλήβδην τη διαμορφωμένη κουλτούρα γύρω από τα δύο φύλα γιατί είναι προϊόν ... αντρικό. Μια γυναίκα πρέπει να δουλεύει όσο και ο άντρας (το αν θέλει να δουλέψει μας είναι αδιάφορο), πρέπει να μπορεί να βρίζει όπως ένας άντρας (το αν αυτό είναι αντίθετο με την αισθητική της είναι εντελώς ασήμαντο) και πρέπει να ντύνεται και να φέρεται σαν άντρας, μην τυχόν και κάποιος θεωρήσει ότι είναι κατώτερη. Κάπου στην πορεία του φεμινισμού η ισότητα μπερδεύτηκε με την ομοιότητα, εν μέρει γιατί η ισότητα έχει - στις δυτικές κοινωνίες - σε κάποιο βαθμό επιτευχθεί, οπότε το φεμινιστικό κίνημα πρέπει να δικαιολογήσει με κάποιον άλλο τρόπο την ύπαρξή του. Αν μια γυναίκα θέλει να ντυθεί σέξι για να ευχαριστήσει το σύντροφό της είναι αντιφεμινίστρια. Αν θεωρήσει προσόν τη θηλυκότητά της, είναι σκλάβα και υποταγμένη. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που οι φεμινίστριες και ο φεμινισμός έχουν αποκτήσει κακή φήμη. Η κατάσταση είναι πλέον γραφική.
Γιατί είναι μεμπτό να θέλει μια γυναίκα να νιώθει ευάλωτη και να θέλει έναν άντρα προστάτη δίπλα της; Επιλογή τους δεν είναι; Πρώτα είχαμε με το ζόρι δημοκρατία, τώρα έχουμε με το ζόρι φεμινισμό; Τι απέγινε άραγε η ελεύθερη βούληση;
Θα'θελα να εκφράσω την άποψή μου κυρίως στίς γυναίκες πού ειναι υπέρ του φεμινισμού.. Κυρίες μου , ως άντρας επισημάνω ότι, ένας ΑΝΤΡΑΣ δίπλα του θέλει μια ΓΥΝΑΙΚΑ να τον φροντίζει , να τον αγαπάει και να εκπληρώνει τίς ανάγκες του.Αυτός με τήν σείρα του άν είναι ΑΝΤΡΑΣ και τίμιος και δεν ειναι κανένας wanna be man πού εχουμε γεμίσει , τοτε και αυτός ταυτόχρονα θα σάς δώσει με όλη την καρδια του οτι εσείς σάν γυναίκες ζητάτε..ΤΩΡΑ ΑΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΑΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΜΗΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝΕΣΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ! Απλά τα πράγματα , εσείς τα δυσκολεύετε. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.. Υ.Γ Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να αγαπάνε το ταίρι τους και να βρίσκουν ακόμη περισσοτερους λόγους να το αγαπάνε.. οχι να το μισούνε.. αυτο ειναι κόμπλεξ και ανασφάλεια..
Ο φεμινισμός υποτίθεται πως στηρίζει το δικαίωμα των γυναικών να εργάζονται, να μορφώνονται, να διαχειρίζονται το σώμα και τη ζωή τους όπως οι ίδιες επιθυμούν, να είναι ίσες ως άνθρωποι και πολίτες. Από εκεί και πέρα και η λογική όλοι οι άντρες είναι γουρούνια είναι εξίσου τραγική. Φεμινίστρια δεν γίνεσαι επειδή ο γκόμενος σε παράτησε και τώρα μισείς το φύλο του, ούτε αντι-φεμινίστρια επειδή εισαι καλοπαντρεμένη και φοράς καλά καλυντικά. Μάλλον υπάρχει μεγάλη άγνοια στον κόσμο.
ευτυχώς το άρθρο με δικαίωσε γιατί ως την μέση μου είχε ανέβει το αίμα στο κεφάλι.. και πάλι να πω εγώ ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμαθείας.. φθηνές δικαιολογίες για να μην σηκώσουν τον αποτέτοιο τους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ,που σωστά μεν εν έτη 2014 έχουν κατοχυρωθεί, όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε, πχ την περίπτωση της εγκυμοσύνης και πως αντιμετωπίζεται από τους εργοδότες...Καθίστε κορίτσια μου και ασχοληθείτε μόνο με νυχάκια μαλλάκια και βαλτέ και την ταμπέλα της ''αντιφεμινίστριας'' μπροστά για να έχετε καθαρή συνείδηση..ps δεν κατηγορώ την περιποίηση των γυναικών ,ισα ισα, αρκεί το μυαλό τους να μην φτάνει μόνο ως εκεί.
Αυτή η αγάπη στα δίπολα πια, να είναι ο ένας από τη μία τέρμα για να ρθει ο άλλος από την άλλη τέρμα και να κρατηθεί η ισορροπία... Και η θέση που δεν ξέραμε ότι είχαμε, παίρνει υπόσταση από μια άλλη θέση που διατυπώθηκε ήδη και βάζουμε από πίσω ένα ΝΟΤ.Σε δουλειά να βρισκόμαστε και κουβέντα να γίνεται...
Μάλιστα..οι κυρίες των δυτικών κοινωνιών που επιλέγουν να αγνοούν την θέση της γυναίκας στον υπόλοιπο κόσμο.Βολεμένες στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων ισότητας στις κοινωνίες τους, καταφέρονται ενάντια στον φεμινισμό εκ του ασφαλούς.Κυρίες μου,μήπως να επιστρέφαμε στις κοινωνίες,όπου ο πατέρας σας θα σας πάντρευε με το ζόρι και με όποιον ήθελε αυτός, από τα 18 σας,δεν θα μπορούσατε να δουλεύετε,δεν θα είχατε δικαίωμα ψήφου,ο κοινωνικός σας ρόλος θα ήταν αυτός της παιδομηχανής,και θα ήσασταν απλά ένα περιουσιακό στοιχείο που η ιδιοκτησία του θα περνούσε από τον πατέρα στο σύζυγο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Στα μάτια μου το όλο σκηνικό των αντιφεμινιστριών εμπεριέχει άγνοια και βλακεία.
Αντιγράφω το πολυ καλο ποστ του Wolfie13 που απανταει εξαιρετικά στις αιτιάσεις σου."Αυτές οι αντιφεμινίστριες είναι πιθανότερο να απωθούνται από τη θέση της γυναίκας σε θεοκρατίες, αντιθέτως τόσες πολλές άλλες ""φεμινίστριες"" ποτέ, π ο τ έ δεν ασκούν ευθεία κριτική στο δόγμα που καταδικάζει εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες όπως την Μαλάλα στον τρόμο και στη μιζέρια.Δεν λέω πως όλες οι φεμινίστριες του δυτικού κόσμου σιωπούν μπροστά στην τυραννία γυναικών άλλων "πολιτισμών". Για την ακρίβεια μπορεί κανείς να εντοπίσει την υποκρισία των "white-guilt leeches" φεμινιστριών από τις πραγματικές φεμινίστριες απλά και μόνο από την διάθεση τους να εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκόσμια ή αν επιτρέπουν ..εξαιρέσεις."
Αν σας φαίνονται αστεία όσα γράφουν οι συγκεκριμένες κυρίες, που να δείτε τί γράφουν στις αντίστοιχες καρτέλες "i need feminism because..." ι υποστηρίκτριες της αντιθετης πλευρας.
Θλιβερό το ότι δεν κατανοούν το αυτονόητο, ότι τα δικαιώματα όταν δεν τα ανανεώνεις (υπερασπίζοντας τα εκ νέου, δίδοντας τους νέα μορφή) τα χάνεις. Δεν τις ενδιαφέρει το ότι έχουν την πολυτέλεια να θεωρούν τα δικαιώματα τους αυτονόητα, ουδόλως δε τις ενδιαφέρει να αποδεχθούν το ιστορικό τους χρέος προς φεμινιστικούς και άλλους αγώνες, πόσο μάλλον να συμμετάσχουν σε νέους. Άλλωστε, η αναλφάβητη επιθετικότητα τους δείχνει περίτρανα ότι κάτι ανικανοποίητο υπάρχει στον αυτάρεσκο μικρό κύκλο τους. Επίσης κάτι μου λέει ότι όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι παρά ένα από τα παράγωγα της κουλτούρας που βρήκε αντί-πολιτική πολιτική διέξοδο σε σχήματα τύπου 'Tea Party' των ΗΠΑ (τώρα και στην Ευρώπη των Farage και Le Pen). Ένα άλλο παρόμοιο είναι αυτό που λέει ότι δεν υπάρχει ρατσισμός, ότι ο τελευταίος είναι ένα 'φιλελεύθερο' (liberal) κατασκεύασμα). ΥΓ. Η της προτελευταίας φωτογραφίας εκτός από 'against feminism' είναι και 'against the English language'.
Έχω μπερδευτεί αρκετά με τα λεγόμενα των σχολίων και των δεσποινίδων και κυριών στις εικόνες άνωθεν. Φεμινισμός είναι να στηρίζεις την επιλογή ΚΑΘΕ γυναίκας, όποια και αν είναι αυτή: Να μην εργάζεται, να κάνει σεξ επί πληρωμή, να είναι pro-life, pro-choice, να έργαζεται σκληρά σε ένα περιβάλλον γεμάτο άντρες ,μεικτό,ή στο οποίο βρίσκονται αποκλειστικά γυναίκες, να χρησιμοποιεί προιόντα περιποίσης ή όχι. Οι φεμινίστριες στηρίζουν τη γυναίκα ως όλον και δεν ξεκατινιάζονται..
οταν εισαι pro-life αυτοματα γινεσαι ενας απαισιος ανθρωπος,γιατι πας να επιβαλλεις σε καποιον αυτο που θα εκανες εσυ,pro-choice σημαινει πως η καθε γυναικα εχει το δικαιωμα στο σωμα της και εχει το δικαιωμα να κανει την επιλογη της ειτε αυτη ειναι η εκτρωση,ειτε η μητροτητα,ειτε η υιοθεσια,οι pro-lifers θελουν να αποφασιζουν για τους αλλους,ενω οι pro-choicers για τους εαυτους τους (θα εκπλαγεις με το ποσες γυναικες ειναι pro-choice,αλλα δεν θα εκαναν ποτε εκτρωση,γιατι ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να μην κανουν),τα υπολοιπα που λες κατ'εμε ειναι ολοσωστα και αυτο ειναι ο φεμινισμος
Σωστά, έχεις δίκιο, το pro-life συμπεριλαμβάνεται στο pro-choice. Ακριβώς εκεί είναι ο ακρογωνιαίος λήθος του φεμινισμού. Να σέβεσαι κάθε επιλογή που κάνει κάθε γυναίκα και να στηρίζεις με δυναμισμό την επιλογή της αυτή ακόμα και αν δεν συμφωνείς προσωπικά.
Ας ρωτήσουν τη Μαλάλα τι σημαίνει να είναι η θέση τη γυναίκας στα τάρταρα.Τι να πεις; Το μόνο ανίκητο πράγμα σ' αυτό τον κόσμο είναι η ανθρώπινη βλακεία.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις σας. Είχα πρόσφατα "πέσει πάνω" στην εν λόγω "αντι-φεμινιστική" κίνηση και σε μία έξαρση μαζοχισμού + ψυχαναγκασμού (παρά την στομαχική ανακατωσούρα) έκατσα να δω τι λένε/ πώς το λένε και να σκεφτώ γιατί το λένε.Η πλειονότητα αυτών των ατόμων δεν μοιάζουν να έχουν καμία συναίσθηση του φεμινισμού 3ου κύματος / διαθεματικού φεμινισμού. Aκόμη κι αν δεχθώ ότι κάποιες από αυτές τις γυναίκες είχαν αρνητικές προσωπικές εμπειρίες (ή έχουν έρθει σε επαφή με πυροβολημένες σεπαρατίστριες και TERFS-SWERFS) το να ανεβάζεις εικόνες με "you may rot in hell" και κωλοδάκτυλα δηλώνουν καρα-εμπάθεια κι όχι σοβαρή κριτική.
Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι γυναίκες σε παγκόσμια κλίμακα καταπιέζονται και αδικούνται συστηματικά. Ειδικά αν εκτός από γυναίκες ανήκουν ταυτόχρονα και σε κάποια άλλη μειονότητα, εθνική, θρησκευτική, φυλετική, ταξική κτλ. Αυτή η πραγματικότητα πολλές φορές οδηγεί και στο να υπάρχει μια ενοχική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος με αποτελέσματα σαν κι αυτόhttps://www.youtube.com/watch?v=CMRmGOj-Kj4το οποίο είναι εξίσου προβληματικό, παρόλο που πράγματι δεν γίνεται στην ίδια κλίμακα και για τα 2 φύλα.Επίσης θα πρέπει να γίνει και η παρατήρηση ότι στο φεμινιστικό κίνημα έχουν ενσωματωθεί και φωνές που ουσιαστικά υποστηρίζουν μια αντιστροφή της κατάστασης σχετικά με τα 2 φύλα, που κάθε άλλο παρά βοηθητική είναι για το ίδιο το φεμινιστικό ζήτημα.Εν ολίγοις, θα πρέπει να δούμε το θέμα υπό το πρίσμα της μη επιβολής εξουσίας (και κατά συνέπεια βίας) μεταξύ των δύο φύλων. Τα ίσα δικαιώματα, ευκαιρίες, υποχρεώσεις και αντιμετώπιση κτλ είναι το ζητούμενο και εκεί θα έπρεπε να στοχεύει (και σε πολλά σημεία το κάνει) ο φεμινισμός. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι το κάθε φύλο θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει τα όποια δικαιώματα του έδινε το φύλο του. Πχ οι άντρες να απολαμβάνουν μια ασυλία σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού και γυναίκες να μην "απαιτούν" από τους άντρες να κάνουν την πρώτη κίνηση στο φλερτ (τυχαία και άσχετα παραδείγματα μεταξύ τους).
θελω να πω σε ολους/ολες οσους δεν ξερουν τι ειναι/τι υποστηριζει ο φεμινισμος,πρωτον φεμινισμος δεν ειναι η Femen,οτι ο φεμινισμος δεν σου λεει μην βαφτεις,ξυριστεις,σου λεει κανε οτι θες με το σωμα σου,φροντισε να το κανεις ομως για εσενα και οχι για να φτασεις τα προτυπα ομορφιας της σημερινης κοινωνιας,τα οποια θελει να καταριψει.σου λεει να μην κραζεις αλλες γυναικες για τις σεξουαλικες τους επιλογες,το ντυσιμο τους,το επαγγελμα τους κλπ,αλλα να εισαι φιλη τους και να τις υπερασπιζεσαι,σου λεει οτι δεν ειναι υποχρεωση σου να φερεις στον κοσμο παιδια και να παντρευτεις,αλλα αν θες καντο!σου λεει οτι δεν φταις εσυ που σε βιασαν/κακοποιησαν επειδη φοραγες κοντη φουστα,επειδη ειχες πιει,επειδη αλλαξες γνωμη τελευταια στιγμη...σου μαθαινει το πως μπορεις να ξεμαθεις τον ρατσιμο,την ομοφοβια,και την τρανς-φοβια,βοηθαει ωστε να καταριθφουν τα πατριαρχικα προτυπα των αντρων (πχ αντρας που κλαιει δεν ειναι αντρας)βοηθαει τους αντρες στο να βγουν και να πουν οτι καποιος/καποια τους βιασε/κακοποιησε και να μην ντρεπονται για αυτο,βοηθαει ωστε να υπαρχουν ισες ποινες μεταξυ αντρων και γυναικων,και να εχουν και οι ισα δικαιωματα στην ανατροφη ενως παιδιου μετα το διαζυγιο,και αλλα πολλα,αλλα σας εξηγω τα βασικα.
Δεν ξέρω σε ποιά εποχή ζείς αλλά τα τελευταία χρόνια ο Φεμινισμός δεν έχει να δείξει τίποτα απο όλα αυτά που ανέφερες. Παλαιότερα ναι, αλλά σήμερα διαδίδει μόνο την έχθρα και την υπερβολή. Έαν μου αναφέρεις συκγεκριμένες σχολές του Φεμινισμού και τα κατορθώματα τους τότε θα σου απαντήσω και πιο συγκεκριμένα.
Τα διάφορα κύματα του φεμινισμού παρουσίαζαν σημαντικές, θεμελιώδεις θα έλεγα, διαφορές στο είδος λόγου που άρθρωναν. Εν πολλοίς δικαιολογημένα, γιατί ήταν απόρροια της εποχής που γέννησε το κάθε κύμα.Ένα από τα βασικά λάθη που διαπράττουν πολλές από τις παραπάνω γυναίκες είναι ότι η εικόνα τους για το φεμινισμό αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό σε παλαιότερες εποχές του κινήματος, όπου η μεγαλύτερη καταπίεση και η συνεπαγόμενη οργή είχε όντως οδηγήσει σε ακραίες θέσεις που όντως έμοιαζαν, με τη σειρά τους, να "καταπιέζουν" τις γυναίκες, από τις οποίες απαιτούσαν να προσαρμόζονται σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο.Εκφραστές αυτού του παρωχημένου είδους φεμινισμού υφίστανται ακόμη και είναι δυστυχώς αρκετά εμφανείς, όπως είναι περισσότερο ορατοί οι ακραίοι, σε κάθε ομάδα, σε σύγκριση με τους νηφάλιους και λογοκρατούμενους.
Και τώρα θα βγουν οι "μεταμοντέρνοι" και με ένα ύφος ανωτερότητας και απαξίας (γιατί είπαμε αυτοί ξέρουν καλύτερα, έχουν αποκωδικοποιήσει τον κόσμο σε βαθμό που εμείς οι κοινοί θνητοί δε κατανοούμε) και θα αποκριθούν: "Ο ορισμός του εσωτερικευμένου μισογυνισμού"Ευτυχώς ενίοτε η κοινωνία και οι άνθρωποι δέχονται ισχυρά σοκ που τους κάνει να ξυπνούν από το λήθαργο της απραξίας που δίνει την ευκαιρία σε κάθε λογής νεωτερισμούς να βρίσκουν χώρο να αναπτύσσονται. Οι κοινωνίες δεν αλλάζουν επειδή απλά δεν αρέσουν σε κάποιους ή επειδή δεν συμφωνούν με την βολή και τα θέλω τους. Στην κοινωνία που ζούμε, αυτό που κάνουν αυτές οι γυναίκες θέλει πολλά κότσια. Μπράβο τους!
Αυτές δεν έχουν καταλάβει ότι στο φεμινισμό οφείλουν το δικαίωμα να έχουν άποψη και να την εκφράζουν δημοσίως, γενικά το δικαίωμα να θεωρούνται πολίτες και όχι υποδεέστερα άτομα όπως τα παιδιά ή οι δούλοι.Πιθανόν νομίζουν ότι φεμινισμός είναι κάτι "αντιθηλυκό", να μη βάφεσαι για παράδειγμα, διαδεδομένη αντίληψη και ανάμεσα στις ελληνίδες. Φαντάζονται δηλαδή (λαθασμένα) πως η ενδεικνυόμενη αντίδραση σε έναν αντιφεμινιστικό κόσμο είναι "να ένα σέξι θηλυκό" αντί για "σκάσε μωρή ηλίθια κανείς δε ρώτησε τη γνώμη σου".
Αυτη ακριβως ειναι η ουσια. Θεωρουν τη θεση στην οποια βρισκονται τωρα δεδομενη κι οχι αποτελεσμα μακροχρονιων αγωνων, τους οποιους επιλεγουν να αγνοουν. Και γενικα υπαρχει μεγαλο μπερδεμα μεσα στο κεφαλι τους.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ