ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ένας γενναίος νέος κόσμος

Ένας γενναίος νέος κόσμος Facebook Twitter
0
Φωτογραφίες συνεχώς και παντού

Οι mobile photo εφαρμογές έχουν φέτος την τιμητική τους, και αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες: όλο και περισσότεροι αγοράζουν ένα smartphone, όπως το iPhone και τα Android, οι κάμερες των παραπάνω τηλεφώνων γίνονται συνεχώς καλύτερες, ενώ, τέλος, υπάρχουν τα social networks. Τα applications αυτά σου επιτρέπουν να βγάλεις μια φωτογραφία, να καταγράψεις την τοποθεσία σου και να τα μοιραστείς. Με τα Instagram και PicPLz μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα φίλτρα, δείχνοντας ακόμα και τη διάθεσή σου, ενώ σε περιπτώσεις όπως αυτή του Foursquare αλλάζουν τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας του ίδιου του social network, εφευρίσκοντας γι' αυτό νέες χρήσεις. Η μαζική «υστερία» για ανταλλαγή φωτογραφιών γίνεται πιο εύκολη και διασκεδαστική από ποτέ.

Διαδικτυακή τηλεόραση

Όταν λέμε «το internet στην tv» δεν εννοούμε φυσικά να κάνεις surfing σε μια οθόνη 40 ιντσών. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Εννοούμε τη χρήση του internet ως ενός νέου τρόπου να βρίσκεις περιεχόμενο για την τηλεόρασή σου, αφήνοντας για πάντα στο χρονοντούλαπο τις βόλτες στα βιντεοκλάμπ. Απόπειρες έχουν γίνει: Google TV, Apple TV, τηλεοράσεις με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Μπορεί έως τώρα να μη συγκρίνονται με τη συνδρομητική, όμως μέσα στο 2011 θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και, σαν κερασάκι στην τούρτα, θα αφήσουν πίσω τους μια και καλή τη μεγαλύτερη φούσκα του 2010, τις τηλεοράσεις 3D.

Social Networking 2.0

Το Quora είναι ένα social network στο οποίο θέτεις μια ερώτηση και όσοι γνωρίζουν την απάντηση έρχονται σε επαφή μαζί σου. Γνωρίζεις κόσμο, μαθαίνεις αυτό που θέλεις. Στον κώδικα του Quora φωλιάζει το μεγαλύτερο τεχνολογικό trend αυτής της περιόδου: δεν ακολουθείς απλώς ανθρώπους, αλλά θέματα, ενδιαφέροντα, προτιμήσεις. Η θέση σου σε αυτό ορίζεται από το ποιος είσαι, τι σου αρέσει και τι όχι. Το επόμενο βήμα του «social» είναι μεν κοινωνικό, αλλά με πιο έντονο το προσωπικό στοιχείο. Ένα πολύ δυνατό concept που δεν θα περιοριστεί, φυσικά, στο Quora, αλλά επεκτείνεται στο Twitter και το Facebook.

(Ακόμα πιο) Έξυπνες εφαρμογές

Οι εφαρμογές στις οποίες θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά θα είναι όσες μας γλιτώνουν χρόνο από το χαοτικό ψαχτήρι που ονομάζεται internet. Εφαρμογές που γνωρίζουν γιατί τις χρησιμοποιούμε και είναι σε θέση να φιλτράρουν καλύτερα την πληροφορία και να μας δώσουν ό,τι χρειαζόμαστε. Service όπως το Quora, που αναφέραμε πιο πάνω, καθώς και Augmented Reality apps, που κάνουν χρήση τόσο των προτιμήσεών μας όσο και της γεωγραφικής μας θέσης, δίνοντάς μας τις κατάλληλες προτάσεις. Σε μια εποχή που η πληροφορία είναι τόση που προκαλεί πονοκέφαλο, το στοχευμένο περιεχόμενο είναι το αντίδοτο αλλά και η «επιβράβευση» για όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα που τόσο καιρό χαρίζουμε απλόχερα.

Cloud

Δεν θα ήταν ωραίο να έχεις συνεχώς μαζί σου όλα τα αρχεία που μπορεί να σου χρειαστούν, χωρίς καν να πιάνουν χώρο στη συσκευή σου; Ή να ξεκινάς μια ταινία στο σπίτι, αλλά επειδή πρέπει να φύγεις να τη συνεχίζεις καθ' οδόν στην οθόνη του smartphone σου; Το Cloud θα σου δώσει αυτήν τη δυνατότητα. Το concept του είναι απλό: τα αρχεία σου βρίσκονται σε servers και όποτε τα χρειάζεσαι κάνεις streaming στη συσκευή σου. Αυτό θα μας γλιτώσει αποθηκευτικό χώρο αλλά και χρήματα, καθώς δεν θα χρειαζόμαστε τόσα GB στις συσκευές μας. Το Cloud υπόσχεται έναν νέο τρόπο να απολαμβάνουμε τα media μας και δεν βλέπουμε την ώρα να γίνει mainstream.

Ξέχνα το πλαστικό χρήμα

Ok, μπορεί στη χώρα μας να μην το δούμε μέσα στο 2011, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο τεχνολογικό trend δεν θα ανθίσει φέτος. Πρόκειται για τη χρήση του smartphone ως πορτοφολιού και τόσο η Apple, όσο και η Google αλλά και η Nokia έχουν βαλθεί να πραγματοποιήσουν το παραπάνω concept φέτος. Η Google εξαγόρασε τη Zetawire, που εξειδικευόταν σε αυτό, και ήδη το νέο της τηλέφωνο, Nexus S, φέρει το chip που έχουν και οι πιστωτικές μας κάρτες. Την ίδια στιγμή, οι φήμες που θέλουν κάτι τέτοιο να είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του iPhone 5 και την Apple να ετοιμάζεται για εξαγορές αυξάνονται συνεχώς. Φυσικά, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από ένα chip στα τηλέφωνα για να γίνει αυτό πραγματικότητα, όμως οι πρόσφατες κινήσεις των μεγάλων παιχτών φανερώνουν τις διαθέσεις τους.

Διάφορα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ