Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας

Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας Facebook Twitter
Επιβλητικά τοπία αρχέγονης, άγριας ομορφιάς σε λιτές, αυστηρές γραμμές, υπέροχα νερά αλλά και ορεινές αποδράσεις, κάστρα, φαράγγια και σπήλαια, ιστορία και παράδοση, εκλεκτές γεύσεις... Θες κι άλλα; Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
4

Επιβλητικά τοπία αρχέγονης, άγριας ομορφιάς σε λιτές, αυστηρές γραμμές, υπέροχα νερά αλλά και ορεινές αποδράσεις, κάστρα, φαράγγια και σπήλαια, ιστορία και παράδοση, εκλεκτές γεύσεις... Θες κι άλλα;


«Σκληροτράχηλη», «αδούλωτη», «ανυπότακτη» είναι μερικά από τα επίθετα που αποδίδονται στην αραιοκατοικημένη, φτωχή σε πόρους αλλά μεστή σε χαρακτήρα και άγρια ομορφιά βραχώδη χερσόνησο του Ταϋγέτου που «σφηνώνει» ανάμεσα σε Μεσσηνία και Λακωνία, και όχι άδικα: αυτόνομη στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, πρωταγωνίστρια στον αγώνα της Ανεξαρτησίας, ερήμωσε στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες όμως επανακάμπτει δυναμικά, με κύριο όχημα τον ποιοτικό τουρισμό και το real estate.

Έχει πολλά θέλγητρα η Μάνη για τον επισκέπτη κι ας είναι τραχύς κι απότομος ο τόπος, καμιά φορά και οι άνθρωποί του, που όμως συνήθως σε κερδίζουν με την αυθεντικότητά τους: χάρμα διαδρομές, παραθαλάσσιες και ορεινές, πλούσια Ιστορία, παράδοση και γεύσεις.

Μπορεί να μη φημίζεται για τις αχανείς αμμουδιές ή την πυρετώδη νυχτερινή ζωή, διαθέτει όμως επιβλητικά τοπία, ονομαστά σπήλαια, φαράγγια και αρχιτεκτονική, ιστορικά μνημεία, ευκαιρίες για εναλλακτικό τουρισμό και απόμερους προορισμούς, συνδυάζει δε άριστα βουνό και θάλασσα, «βλέποντας» ταυτόχρονα σε δύο κόλπους, τον Λακωνικό (Προσήλια Μάνη) και τον Μεσσηνιακό (Αποσκιαδερή).

Έχει πολλά θέλγητρα η Μάνη για τον επισκέπτη κι ας είναι τραχύς κι απότομος ο τόπος, καμιά φορά και οι άνθρωποί του, που όμως συνήθως σε κερδίζουν με την αυθεντικότητά τους: χάρμα διαδρομές, παραθαλάσσιες και ορεινές, πλούσια Ιστορία, παράδοση και γεύσεις.

Χωριά πετρόχτιστα με εντυπωσιακά πυργόσπιτα, όπως η διατηρητέα Βάθεια, η Άνω Βέργα, το Λιμένι, το Σκουτάρι, ο Γερολιμένας, τα Μουντανίστικα, η Χαριά, η Κοίτα, ο Δρυμός, η Μίνα, η Νόμια, η Σαϊδόνα, η Λάγια, η ιστορική Καρδαμύλη, και γραφικές κωμοπόλεις, όπως το Οίτυλο, η Αρεόπολη και το Γύθειο.

Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας Facebook Twitter
Μπορεί να μη φημίζεται για τις αχανείς αμμουδιές ή την πυρετώδη νυχτερινή ζωή, διαθέτει όμως επιβλητικά τοπία, ονομαστά σπήλαια, φαράγγια και αρχιτεκτονική, ιστορικά μνημεία, ευκαιρίες για εναλλακτικό τουρισμό και απόμερους προορισμούς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όρμοι και παραλίες πανέμορφες, με άμμο ή βότσαλο, νερά κρυστάλλινα και πλούσια θαλάσσια ζωή που περιλαμβάνει θαλάσσιες χελώνες, φώκιες και δελφίνια. Εντυπωσιακά φυσικά μνημεία, όπως το Σπήλαιο του Διρού (και όχι μόνο), το Ακρωτήριο Ταίναρο, όπου και η Πύλη του Άδη στην αρχαιότητα, η «Πυραμίδα» του Ταϋγέτου και η ακτή Καταφύγιο με το λαβυρινθώδες υπόγειο σπήλαιο.

Έχουν καταγραφεί συνολικά κάπου 800 πύργοι, 96 παραδοσιακοί οικισμοί, 1.000 βυζαντινές εκκλησίες και εκατοντάδες μικρά και μεγάλα σπήλαια-καταφύγια! Δυστυχώς, η αυθαίρετη δόμηση είναι κι εδώ παρούσα, παρότι καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρηθεί το φυσικό ανάγλυφο και ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της περιοχής. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το αυξημένο ενδιαφέρον Δυτικοευρωπαίων κυρίως για γη, ακίνητα, μέχρι και μόνιμη εγκατάσταση στη Μάνη.

Διαμονή:Πληθώρα παραδοσιακών αλλά και νεόχτιστων ξενώνων και bungalows σε διάφορες τιμές, ανάλογα με την τοποθεσία, την εποχή και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Πολλές κρατήσεις δωματίων γίνονται πια μέσω airbnb. Μέχρι πύργο ολόκληρο νοικιάζεις!

Οργανωμένα κάμπινγκ υπάρχουν στο Γύθειο και στη Στούπα, το ελεύθερο πάλι δεν ευδοκιμεί. Petra & Phos στο Οίτυλο, Kastro στην Καρδαμύλη, Kalogria Beach στη Στούπα, Κτήμα Καραγεώργου στην Αρεόπολη, Mareggio στο Γύθειο, είναι μερικές ξεχωριστές επιλογές.
Κολύμπι: Ακρογιάλι, Σάντοβα, Ριτσά, Καλαμίτσι, Δελφίνι, Φονέας, Γλιβάς και Αρκούδι –για σκαφάτους αυτές οι δύο–, Στούπα, Καταφύγιο, Καλόγρια, Τραχήλα, Μέζαπος, Λαγκάδα, Ζιγός (Μεσσηνιακός), Κότρωνας, Πόρτο Κάγιο, Αγία Βαρβάρα, Μαυροβούνι, Βαθύ, Μαρμάρι, Σκουτάρι, Άμπελος, Ναυάγιο, Τρίνησα (Λακωνικός).

Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας Facebook Twitter
Όρμοι και παραλίες πανέμορφες, με άμμο ή βότσαλο, νερά κρυστάλλινα και πλούσια θαλάσσια ζωή που περιλαμβάνει θαλάσσιες χελώνες, φώκιες και δελφίνια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Γεύσεις: Λάδι, μέλι, κρασί, ζυμωτό ψωμί, παξιμάδια, σφέλα, μυζήθρα, σύγκλινο, λαλάγγια, παστό ορτύκι, δίπλες, κουραμπιέδες, χυλοπίτες, τραχανάς, λούπινα, ντόπια βότανα και μυρωδικά, κάππαρη, ανθός αλατιού.

Εστίαση:Είτε είσαι των εκλεπτυσμένων γαστριμαργικών απολαύσεων είτε της κλασικής ψαρο- ή κρεατοταβέρνας, η Μάνη είναι σωστός παράδεισος για καλοφαγάδες. Καλά εστιατόρια θα βρεις σε Καρδαμύλη (Kastro, Διόσκουροι), Οίτυλο (Μαύρος Πειρατής, Petra & Phos, ΜάνηΒέlla,), Αρεόπολη (Barba-Petros) και Γύθειο (Αννόβερο, La Boheme, Saga Fish). Παραδοσιακές ψαροταβέρνες πετυχαίνεις σχεδόν παντού στην παραλιακή (κορυφή ο Takis στο Λιμένι), ενώ και στα ταβερνεία ορεινών χωριών (Αγιοβούνι, Καστάνη, Σαϊδόνα, Πηγή, Δροσοπηγή κ.λπ.) χορταίνεις πλούσια και ταυτόχρονα οικονομικά. Τα πιο εκλεκτά κρεατικά έχει, λένε, ο Ξεροβάσιλας στο Νομιτσί.


Εκδρομές: Διρός, Ακροταίναρο, χερσόνησος Τηγάνι, ορεινός όγκος Σαγγιά, δάσος Βασιλικής, φαράγγι Κοσκάρακας, φαράγγι Ριντόμου, φαράγγι Βυρού, σπήλαια Διρού, Τραχήλας, Σελίνιτσας και Λυκούργου, Κουκούρι, Καιάδας (Δυτική Μάνη), Ζούδας, Ζαχαριά και Γρηγοράκου (Ανατολική), κορφή Προφήτη Ηλία στον Ταΰγετο για τους πιο τολμηρούς (2.407 μ.).

Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ιστορικά μνημεία: Βάθεια, Πύργος Μαυρομιχαλαίων (Λιμένι), Πύργος Πικουλάκη, Βυζαντινό Μουσείο (Αρεόπολη), Σωτήρα, τάφοι Διόσκουρων, Πύργος Τρουπάκη, Άγιος Σπυρίδωνας, Λουτρά Παλαιολόγων, Οικία Patrick Lee Fermor (Καρδαμύλη), Μονή Τσίγκου, Κάστρο Κελεφάς (Οίτυλο), Μονές Γωνέα (Κότρωνας) και Καραβέλη (Πετροβούνι), ναοί Αγήτριας, Αϊ-Στράτηγου και Ταξιάρχη (στη διαδρομή Αρεόπολη-Γερολιμένας), Παναγία Γιάτρισσα (Καστάνα), Πύργος Πασσαβά, Πύργος Χατζάκου, Κάστρο Γρηγοράκηδων, Παρθεναγωγείο, Πύργος Τζανετάκη - Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης (Γύθειο), Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού Διρού, Τείχος Βέργας (1826), οι φάροι Γυθείου (1873) και Ταινάρου (1886), τα ερείπια αρχαίων ναών της Δήμητρας (Κιόνια) και του Ποσειδώνα (Ταίναρο).


Εναλλακτικές δραστηριότητες:Ιστιοπλοΐα στο Γύθειο, scuba diving και mountain bike στην Καρδαμύλη, πεζοπορία ή ποδηλασία στην ειδική διαδρομή Στούπα - Άγιος Νικόλαος, ιππασία στην Αρεόπολη, watersports στο Λιμένι, σπηλαιοκατάδυση στον Δράκο, trekking και ορειβασία στον Ταΰγετο. Ζήτηση έχουν τελευταία τα κέντρα χαλάρωσης, μασάζ, spa, διαλογισμού, γιόγκα κ.λπ., όπως το Spirit of Life και το Zen Rocks στη Δυτική Μάνη. Αν, πάλι, θες να τις γλεντάς τις νύχτες, η Στούπα είναι ο καλύτερος προορισμός.

Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μάνη: Αρχέγονη ομορφιά, κάστρα, σπήλαια και αίσθηση ελευθερίας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ταξίδια
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φολέγανδρος: Αυτό το νησί μας έκανε ευτυχισμένους

Ταξίδια / Φολέγανδρος: Αυτό το νησί μας έκανε ευτυχισμένους

Ένα νησί που καταφέρνει με την αύρα του να κάνει ευτυχισμένους ένα πιτσιρίκι που κάθε βράδυ ψήνεται για μία ώρα στον πυρετό και μια μαμά που κλαίει τη μοίρα της δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό νησί
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας

Ταξίδια / Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας

Εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της γνωστής ταινίας, πολλοί νομίζουν ότι η Αντίπαρος είναι ο σκοτεινός –απέναντι– εαυτός της αιωνίως χαριέσσης Πάρου. Δεν είναι, όμως, παράπονο-νησί ή τόπος περισυλλογής και καταμέτρησης λαθών και απωθημένων. Έχει ζουμί και εναλλακτικές για όλους
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά

Ταξίδια / Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά

Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει σχήμα πετάλου και μοιάζει με θεματικό πάρκο όσον αφορά τις φημισμένες παραλίες του, καθεμία πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Άννα Κ. / Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Η Μάγδα Γεωργίου μιλάει στην Άννα Κόκορη για την αγάπη της για τα ταξίδια, τις χώρες που έχει επισκεφτεί, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και την ανάγκη της να φεύγει συχνά για έναν διαφορετικό προορισμό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ταξίδια / Μια βόλτα στον γοητευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένας γοητευτικός τόπος σε ένα ξεχωριστό νησί, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και σημεία: Μεγάλη ιστορία, δυναμικό παρόν, μοναδική θέα, αναπάντεχα μαγαζιά, ατελείωτα σκαλοπάτια, έντονη καθολική αύρα, πολλές εκκλησίες, μπόλικες γάτες και Αirbnb. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι το θεωρείο της Ερμούπολης και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας από τους παλαιότερους δήμους του νέου ελληνικού κράτους με έτος ίδρυσης το 1834.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
Τα νερά που γιατρεύουν

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Υπάρχουν λουτρά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που είναι από μόνα τους λόγος για να κάνεις εκδρομή στη Λαμία, όπου η χλιδή του παρελθόντος συναντάει τους σύγχρονους περιηγητές με πούλμαν και τροχόσπιτα.
M. HULOT
Έλλαδα για nature lovers

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Στη λίμνη Πλαστήρα έχει άπειρους ξένους περιπατητές που παρατηρούν τρίτωνες και σπάνια ελληνικά αμφίβια, στην Πύλο παρατηρούν τον ελληνικό χαμαιλέοντα και η Παραλίμνη έχει τρία ψάρια που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.
M. HULOT

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ