Υποκατάστατο για τα πιο ισχυρά παυσίπονα

Υποκατάστατο για τα πιο ισχυρά παυσίπονα Facebook Twitter
0

Διεθνής ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν χρησιμοποίησε συνεχές ρεύμα για μη επεμβατική διακρανιακή διέγερση (tDCS) ώστε να απελευθερωθούν τα ενδογενή οπιοειδή του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτά λειτουργούν ως τα πιο ισχυρά φυσικά παυσίπονα, με δράση παρόμοια με αυτή των χημικών οπιούχων όπως η μορφίνη, ενώ η τεχνική είναι απλή: σαν εφαρμόζονται δύο νωπά σφουγγάρια στο κρανίο και να συνδέονται με μπαταρία τάσης εννέα βολτ.

Η tDCS είναι νέα τεχνική των νευροεπιστημών και φαίνεται λίγο τρομακτική. Όπως μεταδίδει το ExtremeTech, η βάση της είναι το γεγονός ότι με την εφαρμογή ρεύματος μικρής έντασης (της τάξης των 2 μιλιαμπέρ), μπορεί να μεταβάλλεται η συμπεριφορά των εγκεφαλικών νευρώνων. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όταν τα ηλεκτρόδια τοποθετηθούν πάνω από το κέντρο του εγκεφαλικού φλοιού που επηρεάζει την κίνηση, απελευθερώνεται ενδογενές μ-οπιοειδές.

Στις μελέτες τους, το όριο αντοχής του πόνου του ασθενή βελτιώθηκε κατά 36%. Ο κλινικός πόνος που συνοδεύει καταστάσεις όπως η ημικρανία δε μειώθηκε, όμως οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι με επαναλαμβανόμενες χρήσης της tDCS θα επέλθει βελτίωση και στις χρόνιες καταστάσεις. Με την ενεργοποίηση των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού, θα χρειάζονται λιγότερα φαρμακευτικά οπιούχα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του πόνου, οπότε θα ελέγχονται οι παρενέργειες και ο εθισμός. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να ελεγχθεί η μέθοδος. Έπειτα οι ερευνητές σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενη χρήση της για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της σε χρόνιες παθήσεις καθώς και σε εφαρμογή της σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, με πιθανά διαφορετικά αποτελέσματα.


Τονίζεται ότι κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει κάτι σχετικό στον εαυτό του και ότι πρόκειται για πειράματα αυστηρά επιστημονικά χωρίς εξακριβωμένα αποτελέσματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT
Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Living / Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Η Μαντώ, η Δανάη και ο Αλέξης έφτιαξαν έναν χώρο όπου πρωταγωνιστούν τα ξύλινα παιχνίδια και τα παστέλ χρώματα, διαθέτει μαγαζί και μικρό μπαρ και οι κάτοικοι της γειτονιάς κάνουν φιλίες.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ