Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας

 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
0
 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
"H τέχνη υπήρχε στη ζωή μου πριν από τα σανιδοαθλήματα, και εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο μαζί και παράλληλα με αυτά" - φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης "Redefining Transitions" στην γκαλερί Sarri12, ζητήσαμε από τον καλλιτέχνη που μετέτρεψε μία ράμπα του skate σε αναγεννησιακό έργο τέχνης επικών διαστάσεων να μας μιλήσει για το εγχείρημά του.

Γνωστός εδώ και χρόνια από το χώρο του surf, και πρωταθλητής του snowboard, ο Δημήτρης Λιόσης δημιούργησε ένα εντυπωσιακό installation που μπορεί να ειδωθεί και ως ένα είδος τρισδιάστατης οφθαλμαπάτης, και έβαλε για πρώτη φορά το skate μέσα σε μία γκαλερί.

Τι σχέση έχουν μεταξύ τους τα ανθρωπόμορφα συμπλέγματα εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο, ο θόλος μίας ρωμαϊκής εκκλησίας, και οι σανίδες;

Μας εξηγεί.

Μία ράμπα για skate μέσα σε μία γκαλερί σημαίνει ότι προσελκύεις διαφορετικό κόσμο σε μία έκθεση.Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την τέχνη έρχονται σε επαφή με την κουλτούρα του skate, και οι άνθρωποι του skate έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης.


Η τέχνη μπήκε στην ζωή σου πριν ή μετά το snowboard, το surf, και τα λοιπά σανιδοαθλήματα στα οποία διαπρέπεις εδώ και χρόνια; Αλήθεια, θα μπορούσες να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο;

H τέχνη υπήρχε στη ζωή μου πριν από τα σανιδοαθλήματα, και εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο μαζί και παράλληλα με αυτά.
Όλο το διάστημα που προετοίμαζα την έκθεση είχα διαλέξει μόνο τη ζωγραφική. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσω πάρα πολλές καλές ήμερες με πούδρες και πολύ καλά κύματα. Τώρα θα επανέλθω!


Πώς προέκυψε η ιδέα ενός skate ramp ως έργο τέχνης;

Πολλά πράγματα βρίσκονται πίσω από αυτήν την ιδέα. Καταρχήν, είχα κάνει κάτι παρόμοιο παλιότερα, το 2007, σε μια αποθήκη στο Ρέντη και με την έκθεση τώρα στην Gallery Sarri 12 μου δόθηκε η ευκαιρία να εξελίξω τη ιδέα και να τη παρουσιάσω ευρέως στο κοινό. Μάλιστα, ετοιμάζω τώρα με την Ankofilms ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη σύλληψη της ιδέας όπου θα εξηγείται όλο το concept από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Αν δεν κάνω λάθος, το παλαιότερο αυτό πρότζεκτ ήταν το Invert Room, έτσι;

Το Invert room ήταν ένα bowl που κατασκευάστηκε αρχικά μόνο για skateboard. Όταν θελήσαμε να το βάψουμε ένας φίλος αρχιτέκτονας είπε ότι του θύμιζε ανάποδο τρούλο εκκλησίας, οπότε ναι, κάπως έτσι γεννήθηκε όλη αυτή η ιδέα.

 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Δήμτρης Λιόσης επί το έργο της κατασκευής της ράμπας - φωτ.:Gallery Sarri12

Μίλησε μας λίγο για την δημιουργία της ράμπας. Πόσο χρόνο πήρε η κατασκευή της;

Η ράμπα φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου στο χέρι από κόντρα-πλακέ θαλάσσης, και πήρε συνολικά πέντε μήνες καθημερινής εντατικής εργασίας για να κατασκευαστεί. Είναι ζωγραφισμένη επίσης στο χέρι, με μαρκαδόρους, spray και stencils.

Πώς προέκυψε η επιλογή του συγκεκριμένου σχεδίου από τον θόλο της Ρωμαϊκής εκκλησίας του Sant'Ignazio;

Θαύμαζα από πολύ μικρός την συγκεκριμένη εκκλησία. Την προοπτική που είχε και τον τρόπο με τον οποίο αναμιγνύονται στον θόλο της τα αληθινά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τη ζωγραφική. Εγώ φιλοτέχνησα μία δική μου minimal εκδοχή, σε άλλη διάσταση τόπου και χρόνου. Είναι ενδιαφέρουσα η έννοια του χρόνου: To πόσο γρήγορα φτιάχτηκε το έργο και πόσο σύντομα φαίνεται ήδη παλαιωμένο από την χρήση των skateboards. Μια φθορά που την κάνει όλο και πιο όμορφη όσο περνάει ο χρόνος.


Μίλησε μας για τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο πίνακες που έχουν φιλοτεχνηθεί με διαφορά δέκα σχεδόν χρόνων, το 1993 και το 2002, οι οποίο έχουν πράγματι επιρροές από την αναγεννησιακή τέχνη. Η σχέση μου μ' αυτήν ξεκίνησε όταν ακόμα ήμουν φοιτητής στην Αγγλία και ταξίδευα εκείνη την εποχή στην Ιταλία. Επίσης, το στοιχείο των ανθρωπόμορφων ζώων είναι κοινό σε όλα τα έργα. Η παρουσία του ζωικού βασιλείου προέκυψε από την σχέση μου με τους σκύλους μου. Μετά το "δέσιμό" μου μαζί τους άρχισα να παρακολουθώ όλα τα ζώα, να παρατηρώ το πώς εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τη χαρά, την λύπη, τη ζήλεια, κτλ, σαν τους ανθρώπους.

 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Πώς συνδυάζεται για σένα η τέχνη με το skate, και τι δουλειά έχει τελικά ένα skate ramp μέσα σε μία γκαλερί;

Η κατασκευή των bowls είναι μια τέχνη από μόνη της, και η επιφάνεια τους δημιουργεί ένα μεγάλο καμβά. Φέρνοντας μία ράμπα για skate μέσα σε μία γκαλερί καταφέρνεις να προσελκύσεις διαφορετικό κόσμο σε μία έκθεση και να τον επηρεάσεις ανάλογα. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την τέχνη έρχονται σε επαφή με μία νέα κουλτούρα, αυτήν του skate, και οι άνθρωποι του skate έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης.

Στα εγκαίνια δεν είχα καλέσει κάποιον skater να κάνει perform, αλλά ήρθανε πολλά παιδιά όλων των ηλικιών από μόνα τους και δοκίμασαν τη ράμπα. Στην αρχή ντρεπόντουσαν λίγο, γιατί όλοι τους παρακολουθούσαν, άλλα γρήγορα αυτο ξεπεράστηκε.


Redefining Transitions. Ποια μετάβαση κρύβεται πίσω από την επιλογή του τίτλου;

Η έκθεση παρουσιάζει την πορεία μου μέχρι σήμερα, την εξέλιξη της δουλειάς μου μετά από δύο δεκαετίες και την μετάβασή της στο τελικό έργο που είναι η ξύλινη εγκατάσταση της ράμπας.

 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
"Στα εγκαίνια δεν είχα καλέσει κάποιον skater να κάνει perform, αλλά ήρθανε πολλά παιδιά όλων των ηλικιών από μόνα τους και δοκίμασαν τη ράμπα. Στην αρχή ντρεπόντουσαν λίγο, γιατί όλοι τους παρακολουθούσαν, άλλα γρήγορα αυτο ξεπεράστηκε" - φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Όταν οι skaters κατέλαβαν μία γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 _________________________________

"Redefining Transitions"
Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαρτίου - 15 Απριλίου 2015
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη - Κυριακή 12:00 - 17:00
Πού: Σαρρή 12, 10553, Αθήνα

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ