Oι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ξεπεράσουν τους καπνιστές το 2020

Oι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ξεπεράσουν τους καπνιστές το 2020 Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των ατμιστών ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ΕΕ , σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των καπνιστών τσιγάρου , ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που θα πραγματοποιηθεί 14-15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη .

“Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα θέμα που αφορά όλους, αλλά αφορά και τους φαρμακοποιούς. Επειδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν διατίθεται από φαρμακεία, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ξέρει τι να απαντήσει στους πολίτες που τον ρωτούν. Για την ενημέρωση των φαρμακοποιών έχει συμπεριληφθεί στο συνέδριο και μια ενότητα που αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2013 σε πολιτεία των ΗΠΑ 250.000 έφηβοι είχαν αρχίσει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς να έχουν καπνίσει τσιγάρο. Μετά από αυτό απαγορεύτηκε η διάθεση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε άτομα κάτω των 19 ετών” ανέφερε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ πνευμονολόγος Δημήτρης Γκιουλέκας.

Αυστηροί κανόνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην ΕΕ

“Η αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των υγρών αναπλήρωσης από το Μάιο του 2016 υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη η Πολιτεία έθεσε σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου (Δευτέρα 9/05) και σε λίγες μέρες αυτό θα αποτελεί νόμο του κράτους. Κάθε σχετικό προϊόν θα αδειοδοτείται /καταγράφεται πριν κυκλοφορήσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα όποια υποβαθμισμένα προϊόντα κυκλοφορούν να εκλείψουν και να αυξηθούν τα επίπεδα ασφαλείας για τον χρήστη¨επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς με αφορμή ομιλία του με θέμα “Το νέο ενιαίο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρονικού τσιγάρου” η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής.

Ο κ Πουλάς πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να βάλει κανόνες προς όφελος του καταναλωτή. Σύμφωνα με την Οδηγία TBD 2014/40/EU κάθε προϊόν που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αφορά (συσκευές και υγρά αναπλήρωσης) πρέπει να δηλωθεί και να ελεγχθεί. Ειδικότερα τα υγρά αναπλήρωσης πρέπει να ελεγχθούν τόσο για τη σύστασή τους πριν την άτμιση, όσο και για το περιεχόμενο των εκπεμπόμενων κατά την άτμιση ουσιών. Αναλύσεις αναφορικά με τη συγκέντρωση νικοτίνης αλδεϋδών , μετάλλων και άλλων συστατικών θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε όσα υγρά κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν .Ο κ Πουλάς ανέφερε ακόμη ότι τα έως τώρα δημοσιευμένα δεδομένα μας πείθουν ότι:

-          Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν εκκρίνει τον μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών που εκκρίνει το τσιγάρο. Κατά το κάπνισμα (θερμοκρασία = 800-900 οC) παράγονται χιλιάδες προϊόντα καύσης, που ωστόσο δεν παράγονται στις θερμοκρασίες άτμισης (200 οC).

-          Η εκπομπή αλδεϋδών και νιτροσαμών κατά την άτμιση είναι 10 και 100 φορές μικρότερη αντίστοιχα, από ότι κατά το κάπνισμα.

-          Η πλήρης αποδέσμευση από το κάπνισμα με χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώνει τους κινδύνους για την υγεία του πρώην καπνιστή.

-          Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιβάλλεται να συστήνεται σε όσους καπνιστές πάσχουν από σοβαρές αναπνευστικές και καρδιολογικές παθήσεις, επιβάλλεται να διακόψουν το κάπνισμα αλλά δεν τα καταφέρνουν, έστω και ως μεταβατική λύση.

-          Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προφανώς δε συστήνεται σε κάποιον που δεν καπνίζει.

“Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όλοι γύρω μας συναντάμε όλο και περισσότερους ατμιστές. Ωστόσο είναι μια συνήθεια που αρκετοί δεν την γνωρίζουν και ακόμη περισσότεροι δεν την καταλαβαίνουν. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικά του καπνίσματος ή ακόμη και ως αυτόνομα καταναλωτικά προϊόντα. Η λειτουργία τους βασίζεται στην άτμιση, μέσω ειδικής συσκευής, των ειδικά παρασκευασμένων υγρών αναπλήρωσης. Τα υγρά αυτά περιέχουν συνήθως προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, νικοτίνη (σε διάφορες συγκεντρώσεις) και αρώματα. Σημαντικό ρόλο στην αποδοχή του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους καπνιστές παίζει το γεγονός πως αντιμετωπίζει τόσο την χημική-φυσιολογική (μέσω λήψης νικοτίνης) όσο και τη μιμητική (κινήσεις, γεύση), ψυχολογική πτυχή της εξάρτησης” πρόσθεσε ο κ. Πουλάς.

 Είναι όντως ακίνδυνα τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό καλείται να δώσει η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Μαλβίνα Όρκουλα σε ομιλία της στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής.

“Τα υγρά αυτά περιέχουν νικοτίνη σε διάφορες συγκεντρώσεις, αρώματα, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη και νερό. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής ή της άτμισης (ειδικότερα κατά την άτμιση, όπου το υγρό έρχεται σε επαφή με τη μεταλλική αντίσταση της συσκευής άτμισης σε υψηλή θερμοκρασία) ενδέχεται να εισέρχονται στο υγρό αναπλήρωσης και τελικά να εισπνέονται από τον ατμιστή ή τον παθητικό ατμιστή , μέταλλα με τοξικές συνέπειες για την υγεία τους. Η ακριβής περιεκτικότητα του υγρού αναπλήρωσης σε νικοτίνη είναι επίσης σημαντική, καθώς αποκλίσεις μειώνουν την ευχαρίστηση κατά την άτμιση και προκαλούν όχληση στον χρήση” αναφέρει η κ. Όρκουλα

Επίσης, υπογραμμίζει ότι σε μετρήσεις που έχουν γίνει σε ένα μεγάλο αριθμό υγρών αναπλήρωσης, αλλά και στους υγροποιημένους ατμούς τους έχουν ανιχνευτεί και προσδιοριστεί ποσοτικά σε κάποια από αυτά βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, μόλυβδος, νικέλιο, χαλκός και χρώμιο τα οποία ορίζονται από την αμερικανική φαρμακοποιία ως επικίνδυνα για τα εισπνεόμενα φάρμακα.

“Μετρήσεις της συγκέντρωσης νικοτίνης σε μεγάλο αριθμό εμπορικά διαθέσιμων υγρών πλήρωσης έδειξαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγραφόμενες τιμές στα φιαλίδια δεν ταυτίζονται με τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Καταλήγουμε λοιπόν ότι ο ποιοτικός έλεγχος των υγρών αναπλήρωσης που αφορά τόσο τη σύστασή τους ως αυτόνομα προϊόντα όσο και μετά τη διαδικασία άτμισης με χρήση υγροποιητή, είναι απαραίτητος πριν την κυκλοφορία στην αγορά, ώστε να διασφαλιστεί και να προστατευτεί η υγεία του καταναλωτή” τονίζει η κ. Όρκουλα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχέση των Ελλήνων με το τατουάζ

Guest Editors / To 17% των Ελλήνων έχει τατουάζ. Γιατί το κάνουν;

Ποιος αποφασίζει τελικά για το σώμα μας; Το άτομο ή οι κοινωνικοί κανόνες; Με αφορμή νέα πανελλαδική έρευνα, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζει τα δεδομένα και αναλύει τι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία και τι παραμένει ίδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Ζούμε, ρε! / Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Πώς η μόδα μπορεί να γίνει σύμμαχος της αυτονομίας; Πώς επιλέγεις ρούχα όταν είσαι τυφλός; Η σχεδιάστρια Ευγενία Μητροσύλη μιλά για την προσβασιμότητα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ορατότητας.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT