ADVERTORIAL

Στον κόσμο της τέχνης, δε χωρούν ανισότητες, ούτε περιορισμοί. Η αυθεντική αυτο-έκφραση και η ελευθερία της δημιουργίας, άλλωστε, είναι θεμελιώδη κομμάτια του κόσμου αυτού, σε κάθε του έκφανση. 

 

Η επίδραση της LGBTQ+ κοινότητας τόσο στη τέχνη, όσο και στον πολιτισμό και την κοινωνία παγκοσμίως, αποτελεί παράδειγμα των παραπάνω, καθώς εν γένει απορρίπτει κάθε είδους διάκριση και ανισότητα, πρεσβεύοντας και «αγκαλιάζοντας» κάθε δημιουργική έκφραση. Από τη ζωγραφική, μέχρι τη μουσική, «ανοίγει» νέους ορίζοντες έκφρασης, σύνδεσης και επικοινωνίας, από τις πρώτες κιόλας μορφές τέχνης στην ιστορία.

 

Αυτή τη φιλοσοφία πρεσβεύει και η Vans, ένα brand που από το 1966 έχει σκοπό να εμπνεύσει και να προωθήσει τη δημιουργική έκφραση για τους fans της σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, το χρώμα του δέρματός τους ή τους αγαπημένους τους. Φέτος, με αφορμή το Pride 2021, η Vans συνεργάζεται με καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία έργων σε βιτρίνες καταστημάτων της, ενώ δεσμεύεται να υποστηρίζει την LGBTQ+ κοινότητα όλο τον χρόνο, μέσα από σημαντικές ενέργειες και δωρεές σε οργανισμούς που μάχονται για τα δικαιώματά της.

 

Στην Ελλάδα, η Vans συνεργάζεται με τον mural artist, Fro, για την παρουσίαση ενός μοναδικού έργου για τον σκοπό, σε live δημιουργία. Ο καλλιτέχνης και DJ, θα βρίσκεται στο επίσημο κατάστημα της Vans στο Mall Athens στις 26-28 Μαΐου, για ένα live art session αφιερωμένο στην υπερηφάνεια και το δυναμικό πνεύμα της LGBTQ+ κοινότητας, αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης.

 

Ο Fro και η Vans μας καλούν σε ένα live art session με αφορμή το Pride 2021

 

Ο Fro ή αλλιώς Γιώργος Φρογουδάκης, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική, τις τοιχογραφίες (murals) και τη μουσική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ graffiti στην Ελλάδα, ενώ έχει φιλοτεχνήσει αρκετούς χώρους στην Αθήνα - από ξενοδοχεία και μαγαζιά, μέχρι σπίτια και χώρους τέχνης. Ως DJ, συμμετέχει σε αρκετά μουσικά events της Αθήνας, ενώ είναι βασικό μέλος της BLNK Collective, όπου διοργανώνουν events καλλιτεχνικού και μουσικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

 

Με αφορμή το live art session σε συνεργασία με τη Vans, μιλήσαμε με τον Fro ή αλλιώς Γιώργο Φρογουδάκη, σχετικά με την πορεία του ως καλλιτέχνης και μουσικός, την ισότητα στην τέχνη και για το τι πρόκειται να τον παρακολουθήσουμε να δημιουργεί μέχρι την Παρασκευή.

 

—Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη ζωγραφική; Μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για την πορεία σου ως καλλιτέχνης μέχρι σήμερα; 

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω σχεδόν από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα μου άρεσε σαν ασχολία και με έκανε να νιώθω ωραία όλη η διαδικασία. Ουσιαστικά, πάντα με είχαν σαν τον ζωγράφο της παρέας, άσχετα που δεν πιστεύω πως ζωγράφιζα καλά πάντα. Απλά με τα χρόνια και την τριβή με το αντικείμενο άρχισα να εξελίσσομαι. Το 2013 μπήκα στη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και εκεί οι ορίζοντες μου «άνοιξαν» πολύ. Άρχισα να ασχολούμαι και με την μουσική, τη γλυπτική αλλά και το βίντεο -και γενικά κατάλαβα ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείνεται κάποιος σε μόνο έναν τρόπο έκφρασης. Τοιχογραφίες κάνω από εκείνη την χρονιά μέχρι σήμερα και είναι και το βασικό στοιχείο της δουλειάς μου, από το οποίο βιοπορίζομαι κιόλας.

 

—Ποιο είναι το μέσο ή/και υλικό το οποίο σε εκφράζει καλύτερα; 

Πιστεύω το βασικότερο για εμένα είναι η μουσική.  Όλα τα άλλα πάνε μετά. Η ζωγραφική είναι ένα δυνατό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας μου, όπως και όλη η διαδικασία της, αλλά η μουσική είναι αυτή που πάντα με «ακουμπούσε» πιο βαθιά απ' όλα τα οπτικοακουστικά μέσα.

 

—Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος και δημιουργικός μέσα από την τέχνη σου;

Κυρίως είναι η ελευθερία της έκφρασης που μου δίνεται και η δύναμη του να ασχολούμαι και να ζω από αυτό που αγαπώ πραγματικά. Είναι βασικός στόχος στη ζωή μου να μην φύγω από τους κύκλους που πιστεύω ότι ανήκω και να προσπαθώ πάντα το καλύτερο, από άποψη βιοπορισμού. Ποτέ δεν θα «άφηνα» μια δουλειά που είναι στο κομμάτι μου, κι ας μου δίνει λιγότερα λεφτά, για μια δουλειά άσχετη με εμένα με περισσότερα χρήματα. 

 

—Ποια η σημασία της δημιουργικής αυτό-έκφρασης και ίσης εκπροσώπησης της LGBTQ+ κοινότητας στον χώρο της τέχνης σήμερα; 

Γενικά, ο χώρος της τέχνης πρέπει να είναι ίσος για όλους. Ο διαχωρισμός είναι ένα πρόβλημα με το οποίο ζούμε ανέκαθεν κοινωνικά και χρειάζεται πολλή δουλειά για να αλλάξει. Πιστεύω, όμως, πως κάθε αύριο και καλύτερα και όσο ο κόσμος πληροφορείται και «ανοίγει» τους ορίζοντες του - πράγμα στο οποίο η τέχνη έχει πολύ μεγάλη δύναμη - τόσο μπορούμε να μιλάμε για ένα καλύτερο μέλλον με ίσα δικαιώματα προς όλες τις σεξουαλικές και κοινωνικές ταυτότητες.

 

Ο Fro και η Vans μας καλούν σε ένα live art session με αφορμή το Pride 2021

 

—Με αφορμή το Pride 2021, η Vans δεσμεύεται να υποστηρίζει την LGBTQ+ κοινότητα όλο το χρόνο, ως κινητήρια φιλοσοφία του brand προς την ισότητα και την πρόοδο, μέσα από συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Πώς νιώθεις που βρίσκεσαι ανάμεσά τους και τι σημασία έχει για εσένα η συνεργασία αυτή; 

Χαίρομαι πραγματικά που η Vans με επέλεξε να φιλοτεχνήσω με αφορμή το Pride, γιατί μου δίνεται άλλη μια ευκαιρία μέσω της ζωγραφικής μου να ενώσω κόσμο και άτομα τα οποία πρέπει να πληροφορηθούν καλύτερα για τα ίσα δικαιώματα που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους και όλες τις σεξουαλικότητες. Aυτή η συνεργασία θα είναι κάτι καινούριο και ανυπομονώ να δημιουργήσω.

 

—Στις 26-28 Μαΐου θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το live art session σου στο κατάστημα της Vans στο Mall Athens, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού του brand. Τι θα περιλαμβάνει το session αυτό; 

Το session μου θα είναι ένα live painting ενός καμβά με θέμα μια queer κοπέλα. Ουσιαστικά, θέλω να φτιάξω μια πολύχρωμη και χαρούμενη εικόνα με βάση το πορτραίτο, το οποίο είναι συνήθως βασικό θέμα της ζωγραφικής μου. Ακόμα δεν ξέρω πως θα το διαχειριστώ και μου αρέσει αυτό, γιατί αφήνει πολλά πράγματα να «βγουν» από μόνα τους στο live session.

 

 

—Αλλάζει η εμπειρία της δημιουργίας ενός έργου όταν αυτή πραγματοποιείται live, με τη φυσική παρουσία παρατηρητών; 

Ναι και όχι. Εγώ γενικά δεν επηρεάζομαι πολύ από τον κόσμο γύρω μου όταν ζωγραφίζω, γιατί το έχω κάνει πολλές φορές λόγω των graffiti festivals που έχω πάρει μέρος, αλλά σίγουρα η κουβέντα, τα σχόλια και οι σχέσεις που μπορεί να αναπτυχθούν, μπορούν να επηρεάσουν και το έργο.

 

—Και τέλος, πώς πιστεύεις ότι μπορεί να επέλθει πραγματική αλλαγή προς την ουσιαστική ισότητα της LGBTQ+ κοινότητας στην κοινωνία και στην Ελλάδα συγκεκριμένα; 

Πραγματική αλλαγή θα έρθει, όταν έρθει η αλλαγή στο θέμα παιδείας. Η έλλειψη παιδείας είναι το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους άνισα με βάση την σεξουαλική τους ταυτότητα. Όσο η παιδεία είναι ελλιπής, τόσο θα υπάρχει κακία στην κοινωνία. Οι δάσκαλοι, αλλά και όλοι εμείς, όσοι δεν θέλουμε να τρέφουμε την βία, πρέπει να θεωρούμε υποχρέωσή μας το να μεταφέρουμε την σωστή παιδεία υπέρ της ισότητας στις επόμενες γενιές. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας.

 

 

Η Αθήνα συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό της Vans, με ένα live art session από τον Fro, στο επίσημο κατάστημα της Vans στο Mall Athens (26-28 Μαϊου).

 

Ακολουθήστε τη Vans σε Instagram και Facebook.

#vansgr