«Δεν είναι απλά μια ιστορία. Είναι ομολογία.»: Μία υπενθύμιση πως όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση Facebook Twitter

«Δεν είναι απλά μια ιστορία. Είναι ομολογία.»: Μία υπενθύμιση πως όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση

0

ADVERTORIAL

 

.

.

Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά δυστυχές το πώς οι περισσότερες γυναίκες και αρκετοί άνδρες έχουν από μία ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης για να εξιστορήσουν. Γι' αυτό, χρειάζεται να αναγνωρίζουμε την σεξουαλική κακοποίηση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, να μην σιωπήσουμε σε καμία περίπτωση, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Να παρέμβουμε, να βοηθήσουμε και να την αποτρέψουμε. Μέχρι να φτάσουμε στη μέρα που οι ιστορίες αυτές θα είναι ανύπαρκτες.
 

.

.

Αν σκεφτεί κανείς πόσες ιστορίες ακούμε καθημερινά που έχουν στον πυρήνα τους την σεξουαλική κακοποίηση, θα σοκαριζόμασταν. Πολλές φορές, τις αγνοούμε ή τις προσπερνάμε γιατί κάπως, κάποιος, κάποτε μας έκανε να πιστεύουμε πως είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν.

Δεν είναι. Τίποτα που δεν περιλαμβάνει την ξεκάθαρη συναίνεση δεν είναι φυσιολογικό, ούτε επιτρεπτό να συμβεί. Το δικαίωμα να αλλάξει ένας άνθρωπος γνώμη, ανά πάσα στιγμή, είναι πάντα δικό της/του. Μία τέτοια ιστορία είναι η ιστορία του πρωταγωνιστή του νέου τηλεοπτικού σποτ του DUO, που έχει σκοπό να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Η ιστορία αυτή, όμως, δεν είναι ιστορία - αλλά ομολογία.

 

.

.

«Θυμάστε αυτή που στέλναμε στο insta;». Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του πρωταγωνιστή, ο οποίος κομπάζει στους φίλους του για το πώς «κατάφερε» μία κοπέλα με την οποία μίλαγαν. Ο νεαρός συνεχίζει να περιγράφει, ενώ η ιστορία του σταδιακά γίνεται όλο και πιο σκοτεινή. «Βρίσκω την ευκαιρία και τη φιλάω» λέει, πριν παραδεχθεί ότι η κοπέλα τού έκανε σαφές το ότι δεν ήθελε να συνεχίσει. Ύστερα και αφού η κοπέλα μέθυσε, ζαλίστηκε και έκλεισε τα μάτια της, ο νεαρός σκέφτηκε «μέχρι εδώ φτάσαμε, να μη γίνει κάτι;». Από εκεί και πέρα, η ιστορία γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή και σκληρή, αφού κατά την ομολογία του πλέον, εκείνος ασελγεί επάνω της, όσο εκείνη κοιμάται.
 

.

.

 

.

.

Όσο σοκαριστική κι αν είναι αυτή η ομολογία, δυστυχώς, είναι μία συχνή πραγματικότητα. Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε πως αυτά δε συμβαίνουν, γιατί συμβαίνουν συνεχώς. Συμβαίνουν πιο κοντά μας απ' ότι πιστεύουμε - και είναι ευθύνη μας τόσο η αντιμετώπισή όσο και η πρόληψή τους - όλα έχουν να κάνουν με τις αντιλήψεις του κάθε ανθρώπου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να ακούσει. Να ακούσει, να βοηθήσει, να παρέμβει αν και όταν χρειαστεί, να μην σιωπήσει. Η στιγμή να αλλάξουν οι αντιλήψεις είναι τώρα.

.

.

Το σποτ κλείνει με το μήνυμα «Δεν είναι απλά μια ιστορία. Είναι ομολογία.», υπενθυμίζοντάς μας τη σημασία των παραπάνω έτσι ώστε, καμία τέτοια ιστορία να μην ξαναγίνει και να μην χρειαστεί να ειπωθεί ξανά. Με αυτή την πρωτοβουλία το DUO αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα σε μία περίοδο που αρχίζουν να ακούγονται ακόμα περισσότερες φωνές ανθρώπων που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Η κουλτούρα του βιασμού είναι υπαρκτή και είναι καιρός να πάψει να διαιωνίζεται σε κάθε μορφή της. Αυτή τη φορά, το DUO δίνει το έναυσμα για μία συζήτηση που πρέπει να γίνει, για γεγονότα που πρέπει να ειπωθούν, να αναγνωριστούν και επιτέλους να σταματήσουν.
 
Living
0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Ταξίδι στις κατακόμβες του Παρισιού

Ταξίδι στις κατακόμβες του Παρισιού

Μια αχανής, απαγορευμένη πόλη διακλαδώνεται κάτω από το Παρίσι, γεμάτη κατακόμβες, σκελετούς, υπόγεια ύδατα και rave parties. Mε αφορμή το βιβλίο του ΜacFarlane «Υπογαία» που μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, επιχειρούμε μια εικονογραφική κατάδυση σε ένα από τα πιο γοητευτικά θέματα της urban μυθολογίας.
URBAN CULTURE

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ