Στη Βραζιλία, μια χώρα φημισμένη για την εμμονή της με το όμορφο σώμα, οι γυναίκες επιλέγουν όλο και περισσότερο τη χειρουργική επέμβαση με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης των γεννητικών τους οργάνων, κάτι που φέρνει στο επίκεντρο των συζητήσεων το θέμα της σεξουαλικής χειραφέτησης και την πίεση για φυσική τελειότητα.

 

Οι πλαστικοί χειρουργοί στην κορυφαία οικονομία της Λατινικής Αμερικής, γνωστοί για την πρωτοποριακή μέθοδο της βραζιλιάνικης ανόρθωσης γλουτών, με τη μεταφορά λίπους από άλλες περιοχές του σώματος στους γλουτούς, παρατηρούν μια μαζική άνοδο της ζήτησης για αιδοιοπλαστική, μια χειρουργική επέμβαση που αδυνατίζει ή «γεμίζει» τα χείλη του γυναικείου κόλπου.

 

Ο αριθμός των γυναικών στη Βραζιλία που έχουν προχωρήσει σε επέμβαση τέτοιου είδους αυξήθηκε κατά 80%, σε 23.155 το 2016, τον υψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS).

 

Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν περίπου 55% περισσότερο πληθυσμό, κατέγραψαν 13.266 επεμβάσεις.

 

Οι γυναίκες επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση σε αριθμούς ρεκόρ, παρά τη βαθύτερη ύφεση της Βραζιλίας από τη δεκαετία του 1980, με την οικονομία να συρρικνώνεται περισσότερο από 7% μεταξύ των ετών 2015 και 2016.

 

Οι κριτικοί λένε ότι η τάση αυτή είναι ένα ανησυχητικό σημάδι του τρόπου με τον οποίο η πορνογραφία διαστρεβλώνει την αισθητική των γυναικών για το σώμα τους, καθώς μία πολιτιστική προτίμηση για την αποτρίχωση της ηβικής περιοχής, τους ασκεί πίεση στο να προσαρμόζονται σε νέες αντιλήψεις για την τελειότητα των γεννητικών οργάνων, που έχουν χαρακτηριστεί από κάποιους «ο κόλπος του σχεδιαστή».

 

Οι πλαστικοί χειρουργοί, εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια μορφή γυναικείας χειραφέτησης.

 

 

«Οι Λατίνες γυναίκες ζουν σε μία ανδροκρατούμενη κουλτούρα: ο άνδρας είναι αυτός που εξουσιάζει στο γραφείο, στο σπίτι, στη σεξουαλική ζωή. Τώρα ως γυναίκες, ηγούμαστε στο σπίτι και στις δουλειές και θέλουμε να ηγηθούμε και στη σεξουαλική μας ζωή», δήλωσε η Λίνα Τριάνα, μία Κολομβιανή πλαστική χειρούργος που πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση και έχει γράψει και διδάξει γι'αυτήν.

 

 

«Ακόμη και σε μία κακή οικονομία, αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε», δήλωσε.

 

Η αιδοιοπλαστική ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, με επανορθωτική χειρουργική για να απομακρυνθεί ο περίσσιος ιστός από τα μικρά χείλη στον κόλπο, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και της σωματικής δραστηριότητας, αναφέρει η Τριάνα.

 

Ωστόσο, οι τεχνικές βελτιώθηκαν και η ζήτηση αυξήθηκε κατά 45% παγκόσμια από το 2015 έως το 2016, καθιστώντας την, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αισθητική χειρουργική, σύμφωνα με την ISAPS.

 

Η δημοτικότητα χειρουργικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα ενισχύθηκε από διασημότητες, συμπεριλαμβανομένης της Κλόε Καρντάσιαν, η οποία δήλωσε ότι η επέμβαση με λέιζερ για τη σύσφιξη του κόλπου ήταν ένα καυτό θέμα συζήτησης για τις αδελφές της Κίμ και Κόρτνεϊ μετά τον τοκετό.

 

Στη Βραζιλία, η αιδοιοπλαστική δεν είναι ακόμη τόσο δημοφιλής όσο η λιποαναρρόφηση ή τα εμφυτεύματα σιλικόνης, δύο αισθητικές επεμβάσεις που ξεπέρασαν σε αριθμό τις 200.000 η κάθεμία το 2016.

 

Όμως η άνοδος της δημοτικότητάς της δεν οφείλεται μόνο στις διασημότητες.

 

Η Darlane Andrade, καθηγήτρια φυλετικών σπουδών στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της Μπαΐα, δήλωσε ότι οι γυναίκες στη Βραζιλία έρχονται αντιμέτωπες με αυξημένα σεξουαλικά ιδεώδη για την ομορφιά μέσω της πορνογραφίας, σε συνδυασμό με την κουλτούρα της Βραζιλίας η οποία πιέζει για τη σωματική τελειότητα.

 

«Εν τέλει, εάν η γυναίκα επιδιώκει να ευχαριστήσει τον άνδρα, τι είδους χειραφέτηση είναι αυτή;» διερωτάται η Andrade.

 

Πηγή: Reuters