Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι…

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι… Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι… Facebook Twitter

Με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαχέονται από τον ουρανό την ώρα της αστραπής, το δικό σας κεφάλι αλλάζει την χημεία και την φυσιολογία του, σύμφωνα με τις έρευνες, και η εμφάνιση πονοκεφάλων αυξάνεται τις ημέρες αυτές κατά 31%, ενώ της ημικρανίας κατά 28%.

Όσο για την «ακτίνα δράσης» στον ανθρώπινο εγκέφαλο της κάθε αστραπής, ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα (επίγειας απόστασης) από το σημείο που η αστραπή εμφανίστηκε, με χρόνο δράσης από κάποιες ώρες έως λίγα λεπτά μετά.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Σινσινάτι των ΗΠΑ, που είναι οι πρώτοι που τελικά απέδειξαν την άμεση σχέση αστραπής –κεφαλαλγίας, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να απομονώσουν την επήρεια των άλλων κλιματολογικών αλλαγών που συνοδεύουν τις αστραπές και είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων, όπως η βαρομετρική πίεση και η υγρασία, η θερμοκρασία και η βροχή. Παρόλα αυτά, καταδείχθηκε ότι κατά τις ημέρες που υπάρχουν αστραπές, η αύξηση της εμφάνισης των πονοκεφάλων ξεπερνά το 19%, με αιτία αποκλειστικά τις αστραπές και μόνο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πραγματικό αίτιο που ενεργοποιεί τους πονοκεφάλους γενικότερα δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί από την επιστήμη. Πιστεύεται ότι τα άτομα με ευαισθησία στην εμφάνιση κεφαλαλγιών και ημικρανίας είναι οργανικά ευαίσθητα ως προς την λειτουργία του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες τροφές, στην αλλαγή φωτός και τα έντονα φώτα, στην υγρασία, ακόμη και στην πείνα.

Όταν ο κεραυνός φτάσει στο έδαφος, δημιουργεί χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκαλούν ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο, εξηγούν οι επιστήμονες, προφανώς αλλάζει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Οι αστραπές αυξάνουν επίσης τον αριθμό των θετικά φορτισμένων ιόντων στον αέρα, καθώς και την συγκέντρωση του όζοντος στον αέρα που προκαλεί ερεθισμούς.

Μια αστραπή που παρατηρούμε από το σημείο που βρισκόμαστε συνοδεύεται από 50.000 κεραυνούς που ακολουθούν, τους οποίους απλά δεν αντιλαμβανόμαστε.

Επιστήμονες από το πρώτης γραμμής Εργαστήριο Μελέτης Κεφαλαλγίας στο Ντάλας σχολιάζουν ότι μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, όμως πράγματι, οι καταιγίδες, μέσω των αλλαγών στην ιοντική επιβάρυνση του αέρα, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Για παράδειγμα, η βαρομετρική πίεση αλλάζει τις συγκεντρώσεις στον αέρα, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που συνδέεται με την εμφάνιση πόνου.

Αν είναι όντως έτσι, και οι αστραπές... «έχουν τα τυχερά τους»!

Η σεροτονίνη είναι η γνωστή ορμόνη της χαράς, που για να την βρούμε, όσο μας λείπει, χρειάζεται να καταναλώσουμε κάποια κιλά σοκολάτας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ