ΦΩΤΙΕΣ

Τέσσερα βήματα για να μειώσετε τη ζάχαρη από το διαιτολόγιο σας

 Τέσσερα βήματα για να μειώσετε τη ζάχαρη από το διαιτολόγιο σας Facebook Twitter
0

Η ζάχαρη είναι το νούμερο ένα πρόσθετο τροφίμων: υπάρχει στα ποτά, με μορφή φρουκτόζης, στο ψωμί, σε σάλτσες, σε όλα τα είδη επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.


Η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας μπορεί αν είναι μια από τις καλύτερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας, και αυτό δεν απαιτεί τεράστια δύναμη θέλησης, αλλά μεθοδευμένα βήματα.


Παρακάτω, τα τέσσερα βήματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας. Θα πρέπει να τα ακολουθήσετε με την ίδια σειρά, εκτός από το τέταρτο βήμα, που μπορείτε να το προσπαθήσετε όποτε θέλετε.

1.

Δώστε στον εαυτό σας 30 μέρες (ή περισσότερο)

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζάχαρη είναι εθιστική. Αν νιώθετε εθισμένοι στη ζάχαρη, μην αποθαρρύνεστε.
Ο καλύτερος τρόπος είναι μια ήπια, βήμα-βήμα διαδικασία που θα δώσει στο σώμα σας το χρόνο να προσαρμοστεί. Το λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι θέλουν να είναι τέλειοι από την πρώτη μέρα.
Ξεκινήστε θεωρώντας ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και δεσμευτείτε ότι θα τα καταφέρετε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που ακούγεται απόλυτα λογικό.

2.

Προσδιορίστε ποια είναι η κυρίως πηγή ζάχαρης και ξεκινήστε από εκεί

Σκεφτείτε ποια είναι η κυρίως σας πηγή για την κατανάλωση ζάχαρης. Συνήθως είναι τα ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά, η επιπλέον ζάχαρη σε ροφήματα που βάζετε μόνοι σας, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα φούρνου. Μπορεί να πίνετε πολλούς χυμούς εμπορίου, ανθρακούχα αναψυκτικά ή ζεστά ποτά με προσθήκη ζάχαρης. Ή μπορεί να τρώτε επεξεργασμένο ψωμί, κέικ και μπισκότα κάθε μέρα.

Όταν προσδιορίσετε ποια είναι η νούμερο ένα πηγή, καταστρώστε ένα σχέδιο. Αν βάζετε τρεις κουταλιές ζάχαρη στο τσάι σας, μειώστε το προοδευτικά σε δύο μέσα σε μια εβδομάδα, και στη συνέχεια σε ένα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.


3.

Βάλτε περισσότερα 'πραγματικά' τρόφιμα στη ζωή σας

Ο κατάλογος των επεξεργασμένων τροφίμων δεν τελειώνει. Η ζάχαρη κρύβεται σε κέικ, σε μπισκότα, στο κέτσαπ, σε σοκολάτες, σε παγωτά, σε ποπ κορν, σε κουλούρια, σε κορν φλέικς, σε μπάρες δημητριακών, σε καρυκεύματα. Ακόμα κρύβεται σε προϊόντα «με χαμηλά λιπαρά» που συχνά πωλούνται ως υγιεινά, αλλά έχουν υποστεί επεξεργασία και το λίπος έχει αντικατασταθεί από κρυφά σάκχαρα ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Μόλις μειώσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, θα συνειδητοποιήσετε ότι ο εθισμός σας στη ζάχαρη θα μειωθεί.

4.

Κοιμηθείτε

Η επιθυμία για ζάχαρη συσχετίζεται με την έλλειψη ύπνου. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου κατά δύο ώρες οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής και junk food.

Ο σωστός ύπνος περιορίζει πολύ την ανάγκη για ζάχαρη και μακροπρόθεσμα θα βελτιώσει την υγεία σας.

0

ΦΩΤΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ