Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

hangover
Το χανγκόβερ μπορεί να μας πει πολλά για το μυαλό μας, το στομάχι μας αλλά και για την επιδημιολογία του αλκοολισμού.
0


TA ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ του είναι γνωστά, όχι όμως και οι μηχανισμοί που το προκαλούν. Το χανγκόβερ είναι ένα σχετικά άγνωστο φαινόμενο στην επιστήμη. Και οι σχετικές έρευνες δεν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα από άποψη χρηματοδότησης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όμως το χανγκόβερ μπορεί να μας πει πολλά για το μυαλό μας, το στομάχι μας αλλά και για την επιδημιολογία του αλκοολισμού.

Ορισμένες μελέτες έχουν ως στόχο να διερευνήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν τον νιώθουμε να εκρήγνυται. Και γιατί η τιμωρία μοιάζει τόσο αυθαίρετη: κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από χανγκόβερ που διαρκεί αρκετές ημέρες, ενώ μια τυχερή μειοψηφία (πάνω από το 20%) φαίνεται να έχει πλήρη ανοσία στην αγωνία «του επόμενου πρωινού».

Κατά τον μεταβολισμό του αλκοόλ, το σώμα το διασπά σε ακεταλδεΰδη, μια χημική ένωση είκοσι φορές πιο τοξική. Το χανγκόβερ μπορεί να είναι η συνέπεια αυτής της διαδικασίας. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

Η γενική κακουχία του χανγκόβερ επηρεάζει το στομάχι, το κεφάλι ή ακόμη και τα συναισθήματα, δημιουργώντας ένα αίσθημα αγωνίας ή άγχους που έχει γίνει γνωστό ως hangxiety ή συναισθηματικό χανγκόβερ.

«Υπάρχουν πολλές θεωρίες», λέει η Magdalena Sastre, καθηγήτρια μοριακής νευροεπιστήμης στο Imperial College του Λονδίνου. Και μελέτες, όπως αυτή που η ίδια επέβλεψε το 2020, προσπαθούν να τις αποδείξουν. Σ’ αυτήν, οι ερευνητές ανέλυσαν πώς το χανγκόβερ επηρέασε μια χούφτα ποντίκια. Μέτρησαν τα νευρωνικά τους κυκλώματα, τις πρωτεΐνες και τους νευροδιαβιβαστές και παρακολούθησαν επίσης τη συμπεριφορά τους. «Είδαμε ότι δεν ήταν μόνο οι νευρωνικές αλλαγές που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της μέθης από το αλκοόλ. Όταν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα έπεφταν στο μηδέν, όταν άρχιζε το χανγκόβερ, συνέβαιναν αλλαγές που μερικές φορές μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αυτό μας εξέπληξε», εξηγεί η ίδια.

Οι αλλαγές αυτές αφορούσαν εγκεφαλική φλεγμονή, μεταβολές των νευροδιαβιβαστών και μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Τα μιτοχόνδρια είναι οι οργανισμοί που παράγουν ενέργεια στο κύτταρο, οπότε αν δεν λειτουργούν σωστά, ολόκληρο το σύστημα καταρρέει. «Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη δυσφορία», προσθέτει η Sastre, «όπως η αφυδάτωση, η κόπωση και οι διαταραχές του ύπνου». Όλα αυτά μεταφράζονται σε μια γενική κακουχία, που επηρεάζει το στομάχι, το κεφάλι ή ακόμη και τα συναισθήματα, δημιουργώντας ένα αίσθημα αγωνίας ή άγχους που έχει γίνει γνωστό ως hangxiety ή συναισθηματικό χανγκόβερ. «Δεν πρόκειται για μύθο», επιβεβαιώνει η Sastre. «Πραγματοποιήσαμε επίσης δοκιμές άγχους σε ζώα και επιβεβαιώσαμε την αύξηση». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Καταρχάς, το αλκοόλ μιμείται μια κατευναστική χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται GABA, η οποία είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας φέρει σε κατάσταση χαλάρωσης. Αλλά όταν περάσει η επίδραση της κραιπάλης, το σώμα πασχίζει να ομαλοποιήσει τη χημεία του, μειώνοντας την ηρεμιστική δραστηριότητα του GABA και αυξάνοντας εκείνη μιας διεγερτικής χημικής ουσίας που ονομάζεται γλουταμίνη, η οποία έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά είναι πολύ ζαχαρούχα και μετά τον μεταβολισμό τους, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει. Σε απάντηση, το σώμα απελευθερώνει στρεσογόνες ορμόνες. Υπάρχει και μια τελευταία προσθήκη, περισσότερο ψυχολογική παρά βιολογική και έχει να κάνει με τα κενά μνήμης και τις ενοχές σχετικά με τις συνθήκες του μεθυσιού της προηγούμενης νύχτας.

Όλες αυτές οι διαδικασίες δημιουργούν ένα ορμονικό κοκτέιλ που είναι δύσκολο να χωνευτεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άγχους. Το χανγκόβερ αποτελεί μια τόσο ευρεία κατάσταση που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσδιόρισε την υπνηλία και τη μειωμένη γνωστική λειτουργία ως τα δύο κύρια συμπτώματά της, αλλά οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 47 συμπτώματα. Αυτά εκδηλώνονται μεμονωμένα και είναι εξαιρετικά μεταβλητά. Ή, σε κάποιους οργανισμούς, δεν εκδηλώνονται καθόλου. Επειδή ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν υποφέρουν ποτέ από χανγκόβερ, όσο αλκοόλ κι αν έχουν καταναλώσει.

Το 2008, οι ερευνητές βρέθηκαν τυχαία αντιμέτωποι μ’ αυτό το φαινόμενο. «Θέλαμε να ελέγξουμε έναν ομοσπονδιακό κανονισμό των ΗΠΑ που διέπει την κατανάλωση αλκοόλ σε επαγγέλματα που απαιτούν αυστηρούς κανόνες ασφάλειας –μεταφορές εμπορευμάτων, αεροπλάνα, τρένα, πλοία, σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και τα λοιπά», εξηγεί ο Jonathan Howland, ομότιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ένας από τους συγγραφείς εκείνης της εργασίας. Ο στόχος ήταν να δούμε αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να εκτελέσουν τη δουλειά τους μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Περιμέναμε κάποια μεταβλητότητα, αλλά δεν περιμέναμε να βρουμε ανθρώπους που την επόμενη μέρα ήταν εντελώς αλώβητοι από το μεθύσι…».

Κατά τη διάρκεια έξι δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 600 άτομα, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 23% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου χανγκόβερ. «Και δεν βασιστήκαμε μόνο στον  λόγος τους –δεν εμφάνιζαν καθόλου εξωτερικά συμπτώματα», λέει ο Howland, ο οποίος εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία και βρήκε παρόμοια ποσοστά σε αντίστοιχες πειραματικές μελέτες και έρευνες. «Αυτό οδήγησε στη δημοσίευση της υπόθεσης της ανθεκτικότητας στο χανγκόβερ [hangover resilience hypothesis]», εξηγεί. «Πραγματοποιήσαμε ακόμη και μια διερευνητική γενετική μελέτη για να αξιολογήσουμε αν μπορεί να υπάρχει γενετική βάση για αυτή την παράξενη ανθεκτικότητα. Τα αποτελέσματά υπήρξαν ασαφή, αλλά το ζήτημα είναι σημαντικό και χρήζει περαιτέρω μελέτης, διότι θα μπορούσε να συμβάλει στην κατανόηση των διαταραχών από την χρήση αλκοόλ».

Όσο για όσους έχουν την ατυχία να υποφέρουν από διήμερα χανγκόβερ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση, οι ερευνητές έχουν μερικές θεωρίες.

Η κυριότερη είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για πιο έντονα χανγκόβερ –μια ασυνήθιστα έντονη αντίδραση στον μεταβολισμό του αλκοόλ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονα και επίμονα χανγκόβερ. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να δυσκολεύεται να αμυνθεί απέναντι στις επιπτώσεις του αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει και να παρατείνει το συνολικό αίσθημα δυσφορίας.

Άλλοι βιολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν, όπως η μεγαλύτερη ευαισθησία στη μαγιά ζυθοποιίας ή στα θειώδη στο κρασί. Οι αντιδράσεις είναι ατομικές και δύσκολο να προσδιοριστούν. Το μόνο που μοιάζει ξεκάθαρο είναι ότι το χανγκόβερ επιδεινώνεται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, το συκώτι επεξεργάζεται λιγότερο αποτελεσματικά το αλκοόλ και δυσκολεύεται περισσότερο να το μεταβολίσει, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα χανγκόβερ είναι πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου. Το αλκοόλ είναι χειρότερο για όσους υποφέρουν από προβλήματα στο στομάχι, και αυτά είναι πιο συχνά όσο μεγαλώνουμε. Ωστόσο, η περιορισμένη επιστημονική βιβλιογραφία δεν επιβεβαιώνει αυτή την αντίληψη.

Μια μελέτη του 2015 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ παρατηρούσε ότι οι νεότεροι ενήλικες είχαν κατά μέσο όρο πιο έντονο χανγκόβερ από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, με βάση την ίδια κατανάλωση αλκοόλ. Η εξήγηση που βρήκαν είναι ότι «η αυξημένη εμπειρία με το αλκοόλ συνδέεται με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε αυτό». Το φύλο, το οποίο επίσης αναλύθηκε σε αυτή τη μελέτη, δεν φάνηκε να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Μια άλλη μελέτη, από το 2021, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, μιλώντας για ηπιότερα hangover όσο περνούν τα χρόνια. Γιατί όμως τότε μοιάζουν πιο επώδυνα; «Η ισχύς του χανγκόβερ μειώνεται με την ηλικία», κατέληγε η μελέτη. «Μπορεί όμως να αυξάνεται η ευαισθησία στον πόνο».

Με στοιχεία από El Pais

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Living / «Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Η Τζούλη Αγοράκη έκανε detox από το αλκοόλ, μοιράστηκε την εμπειρία της και μίλησε με τη Γιούλη Ψαρράκη που έχει γράψει το βιβλίο «Άνευ», έναν χρήσιμο οδηγό για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ