Τελικά, πόσο αλκοόλ είναι ΟΚ να πίνουμε;

alcohol
0


ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Η κατανάλωση περισσότερων από τρία ή τέσσερα ποτά την ημέρα (ή τη νύχτα) σχετίζεται στενά με μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος, και ο εθισμός στο αλκοόλ αποτελεί μάστιγα για όσους έχουν γενετική προδιάθεση για εξάρτηση.

Αν τα στοιχεία κατά της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ είναι σαφή, η έρευνα σχετικά με την ήπια κατανάλωση (ένα ποτήρι κρασί φερ’ ειπείν, το βράδυ μετά τη δουλειά) είναι ένα έρημο πεδίο σύγχυσης και αντιφάσεων. Αυτόν τον μήνα, ο επικεφαλής των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών δημοσίευσε μια νέα σύσταση σύμφωνα με την οποία οι ετικέτες στα μπουκάλια πρέπει να περιλαμβάνουν προειδοποίηση που να υποδεικνύει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Στα τέλη του 20ού αιώνα είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί δείγμα υγείας σχεδόν, ειδικά όταν το ποτό είναι το κόκκινο κρασί.

Σχεδόν συγχρόνως όμως, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Πολλοί επιστήμονες χλεύασαν και τις δύο αυτές επικεφαλίδες, ισχυριζόμενοι ότι οι υποκείμενες μελέτες είναι τόσο ελαττωματικές που η εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων από αυτές θα ήταν σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα καλό κρασί από ένα μάτσο σταφύλια του σούπερ μάρκετ.

Η αμφιθυμία σχετικά με τις θεραπευτικές ή τις καταστροφικές ιδιότητες του αλκοόλ υπάρχει σχεδόν όσο και το αλκοόλ το ίδιο. Η αντίληψη ότι το ποτό είναι απολαυστικό σε μικρές δόσεις και κολασμένο στην υπερβολή είχε αποτυπωθεί από τον Εύβουλο, έναν Έλληνα σατιρικό ποιητή του τέταρτου αιώνα π.Χ., ο οποίος έγραφε ότι οι δύο κούπες κρασί έφερναν «αγάπη και ευχαρίστηση», οι πέντε οδηγούσαν σε «κραυγές», οι εννέα σε «χολή» και οι στην «απόλυτη τρέλα, που κάνει τους ανθρώπους να πετάνε και να σπάνε πράγματα».

Στα τέλη του 20ού αιώνα, ωστόσο, είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί δείγμα υγείας σχεδόν, ειδικά όταν το ποτό είναι το κόκκινο κρασί. Η αντίληψη ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ μοιάζει με φάρμακο δεν υιοθετήθηκε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά θεωρήθηκε ως επιστημονικό γεγονός από πολλούς ερευνητές.

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επαρκούν για να βάλουν τους αμφισβητίες στο ίδιο καλάθι με όσους πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη», έγραφε το 2000 ο ψυχολόγος και ερευνητής υγείας Tim Stockwell. Σήμερα, ωστόσο, ο Stockwell είναι και ο ίδιος ένας θιασώτης της επίπεδης γης, τρόπος του λέγειν. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει ξοδέψει, όπως λέει ο ίδιος, «χιλιάδες επί χιλιάδων ωρών» επανεκτιμώντας μελέτες σχετικά με το αλκοόλ και την υγεία. Και πλέον είναι πεπεισμένος, όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες, ότι τα υποτιθέμενα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία βασίστηκαν σε ελλιπή έρευνα και σε συγκεχυμένες μεταβλητές.

Σε μια πολυδιαβασμένη μελέτη για το αλκοόλ και την υγεία του, ο επιστήμονας και συγγραφέας Vinay Prasad έγραφε ότι η παρατήρηση στην οποία οι επιστήμονες εξακολουθούν να βασίζουν τα συμπεράσματά τους πάσχει από μια λιτανεία «παλαιών δεδομένων, λανθασμένων δεδομένων, μπερδεμένων δεδομένων, αδύναμων ορισμών, σφαλμάτων μέτρησης, και παράλογων αποτελεσμάτων». Όπως ο ίδιος συνόψισε αξιομνημόνευτα το πρόβλημα: «Μια μετα-ανάλυση είναι σαν τον αποχυμωτή, έχει μόνο τόσο καλή γεύση όσο αυτό που βάζεις μέσα».

Τα ευρήματα της πρώτης γραμμής ερευνών όμως παραμένουν καταδικαστικά. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες, το αλκοόλ συμβάλλει σε περίπου 100.000 περιπτώσεις καρκίνου και 20.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ενηλίκων πίνουν μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και λιγότεροι από τους μισούς γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Ένας από τους καλύτερα τεκμηριωμένους μηχανισμούς για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο είναι ότι το αλκοόλ διασπάται σε ακεταλδεΰδη στο σώμα, που βλάπτουν το DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα ένα νέο κύτταρο και να εξελιχθεί σε όγκο. Ο μηχανισμός αυτός έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα, αλλά, όπως επισημαίνει ο Prasad, δεν εγκρίνουμε φάρμακα με βάση μόνο τις μελέτες σε ζώα – πολλά φάρμακα λειτουργούν σε ποντίκια και αποτυγχάνουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Το γεγονός ότι παρατηρούμε έναν βιολογικό μηχανισμό σε ποντίκια δεν σημαίνει ότι ο ίδιος κυτταρικός χορός συμβαίνει και μέσα στο δικό μας σώμα.

Πολλοί γιατροί επιμένουν πάντως: «Κάθε ποτό αφαιρεί πέντε λεπτά από τη ζωή σας». Από την άλλη, μας λένε ότι κάθε λεπτό σωματικής άσκησης προσθέτει πέντε λεπτά ζωής. Θα μπορούσαμε δηλαδή να συνδυάσουμε αυτές τις δύο στατιστικές, λέγοντας ότι για τους ήπιους πότες, κάθε ποτό μειώνει τη ζωή σας κατά τα ίδια πέντε λεπτά που μπορεί να προσθέσει ένα λεπτό άσκησης. Αυτό το είδος των υπολογισμών όμως χάνει μια βαθύτερη ουσία. Το να υποβιβάζουμε την ύπαρξή μας σε ένα παιχνίδι κερδισμένων και χαμένων λεπτών είναι σαν να ξεζουμίζουμε τη χαρά από τη ζωή.

Το αλκοόλ δεν είναι σαν μια βιταμίνη ή σαν ένα χάπι που καταναλώνουμε στη μοναξιά του μπάνιου μας, και που μπορεί να αξιολογηθεί σε ελεγχόμενες εργαστηριακές δοκιμές. Στην καλύτερη περίπτωση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμπλέκεται σε δραστηριότητες που μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους: μαγείρεμα, δείπνο, πάρτι, γιορτές, τελετουργίες, συναντήσεις. Είναι ένα κοινωνικό βάλσαμο για την εποχή της κοινωνικής απομόνωσης που διανύουμε.

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ