Τελικά, πόσο αλκοόλ είναι ΟΚ να πίνουμε;

alcohol
0


ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Η κατανάλωση περισσότερων από τρία ή τέσσερα ποτά την ημέρα (ή τη νύχτα) σχετίζεται στενά με μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος, και ο εθισμός στο αλκοόλ αποτελεί μάστιγα για όσους έχουν γενετική προδιάθεση για εξάρτηση.

Αν τα στοιχεία κατά της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ είναι σαφή, η έρευνα σχετικά με την ήπια κατανάλωση (ένα ποτήρι κρασί φερ’ ειπείν, το βράδυ μετά τη δουλειά) είναι ένα έρημο πεδίο σύγχυσης και αντιφάσεων. Αυτόν τον μήνα, ο επικεφαλής των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών δημοσίευσε μια νέα σύσταση σύμφωνα με την οποία οι ετικέτες στα μπουκάλια πρέπει να περιλαμβάνουν προειδοποίηση που να υποδεικνύει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Στα τέλη του 20ού αιώνα είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί δείγμα υγείας σχεδόν, ειδικά όταν το ποτό είναι το κόκκινο κρασί.

Σχεδόν συγχρόνως όμως, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Πολλοί επιστήμονες χλεύασαν και τις δύο αυτές επικεφαλίδες, ισχυριζόμενοι ότι οι υποκείμενες μελέτες είναι τόσο ελαττωματικές που η εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων από αυτές θα ήταν σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα καλό κρασί από ένα μάτσο σταφύλια του σούπερ μάρκετ.

Η αμφιθυμία σχετικά με τις θεραπευτικές ή τις καταστροφικές ιδιότητες του αλκοόλ υπάρχει σχεδόν όσο και το αλκοόλ το ίδιο. Η αντίληψη ότι το ποτό είναι απολαυστικό σε μικρές δόσεις και κολασμένο στην υπερβολή είχε αποτυπωθεί από τον Εύβουλο, έναν Έλληνα σατιρικό ποιητή του τέταρτου αιώνα π.Χ., ο οποίος έγραφε ότι οι δύο κούπες κρασί έφερναν «αγάπη και ευχαρίστηση», οι πέντε οδηγούσαν σε «κραυγές», οι εννέα σε «χολή» και οι στην «απόλυτη τρέλα, που κάνει τους ανθρώπους να πετάνε και να σπάνε πράγματα».

Στα τέλη του 20ού αιώνα, ωστόσο, είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί δείγμα υγείας σχεδόν, ειδικά όταν το ποτό είναι το κόκκινο κρασί. Η αντίληψη ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ μοιάζει με φάρμακο δεν υιοθετήθηκε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά θεωρήθηκε ως επιστημονικό γεγονός από πολλούς ερευνητές.

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επαρκούν για να βάλουν τους αμφισβητίες στο ίδιο καλάθι με όσους πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη», έγραφε το 2000 ο ψυχολόγος και ερευνητής υγείας Tim Stockwell. Σήμερα, ωστόσο, ο Stockwell είναι και ο ίδιος ένας θιασώτης της επίπεδης γης, τρόπος του λέγειν. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει ξοδέψει, όπως λέει ο ίδιος, «χιλιάδες επί χιλιάδων ωρών» επανεκτιμώντας μελέτες σχετικά με το αλκοόλ και την υγεία. Και πλέον είναι πεπεισμένος, όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες, ότι τα υποτιθέμενα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία βασίστηκαν σε ελλιπή έρευνα και σε συγκεχυμένες μεταβλητές.

Σε μια πολυδιαβασμένη μελέτη για το αλκοόλ και την υγεία του, ο επιστήμονας και συγγραφέας Vinay Prasad έγραφε ότι η παρατήρηση στην οποία οι επιστήμονες εξακολουθούν να βασίζουν τα συμπεράσματά τους πάσχει από μια λιτανεία «παλαιών δεδομένων, λανθασμένων δεδομένων, μπερδεμένων δεδομένων, αδύναμων ορισμών, σφαλμάτων μέτρησης, και παράλογων αποτελεσμάτων». Όπως ο ίδιος συνόψισε αξιομνημόνευτα το πρόβλημα: «Μια μετα-ανάλυση είναι σαν τον αποχυμωτή, έχει μόνο τόσο καλή γεύση όσο αυτό που βάζεις μέσα».

Τα ευρήματα της πρώτης γραμμής ερευνών όμως παραμένουν καταδικαστικά. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες, το αλκοόλ συμβάλλει σε περίπου 100.000 περιπτώσεις καρκίνου και 20.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ενηλίκων πίνουν μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και λιγότεροι από τους μισούς γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Ένας από τους καλύτερα τεκμηριωμένους μηχανισμούς για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο είναι ότι το αλκοόλ διασπάται σε ακεταλδεΰδη στο σώμα, που βλάπτουν το DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα ένα νέο κύτταρο και να εξελιχθεί σε όγκο. Ο μηχανισμός αυτός έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα, αλλά, όπως επισημαίνει ο Prasad, δεν εγκρίνουμε φάρμακα με βάση μόνο τις μελέτες σε ζώα – πολλά φάρμακα λειτουργούν σε ποντίκια και αποτυγχάνουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Το γεγονός ότι παρατηρούμε έναν βιολογικό μηχανισμό σε ποντίκια δεν σημαίνει ότι ο ίδιος κυτταρικός χορός συμβαίνει και μέσα στο δικό μας σώμα.

Πολλοί γιατροί επιμένουν πάντως: «Κάθε ποτό αφαιρεί πέντε λεπτά από τη ζωή σας». Από την άλλη, μας λένε ότι κάθε λεπτό σωματικής άσκησης προσθέτει πέντε λεπτά ζωής. Θα μπορούσαμε δηλαδή να συνδυάσουμε αυτές τις δύο στατιστικές, λέγοντας ότι για τους ήπιους πότες, κάθε ποτό μειώνει τη ζωή σας κατά τα ίδια πέντε λεπτά που μπορεί να προσθέσει ένα λεπτό άσκησης. Αυτό το είδος των υπολογισμών όμως χάνει μια βαθύτερη ουσία. Το να υποβιβάζουμε την ύπαρξή μας σε ένα παιχνίδι κερδισμένων και χαμένων λεπτών είναι σαν να ξεζουμίζουμε τη χαρά από τη ζωή.

Το αλκοόλ δεν είναι σαν μια βιταμίνη ή σαν ένα χάπι που καταναλώνουμε στη μοναξιά του μπάνιου μας, και που μπορεί να αξιολογηθεί σε ελεγχόμενες εργαστηριακές δοκιμές. Στην καλύτερη περίπτωση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμπλέκεται σε δραστηριότητες που μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους: μαγείρεμα, δείπνο, πάρτι, γιορτές, τελετουργίες, συναντήσεις. Είναι ένα κοινωνικό βάλσαμο για την εποχή της κοινωνικής απομόνωσης που διανύουμε.

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Ψυχή & Σώμα / Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Είναι όντως τα γιορτινά γλυκά ο μεγάλος «ένοχος» για τα κιλά των Χριστουγέννων ή μήπως το πρόβλημα κρύβεται αλλού; Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα» η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κεραμύδα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σχέση μας με το φαγητό στις γιορτές.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ