Ψυχική Υγεία και Covid-19: Μία δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα

Ψυχική Υγεία και Covid-19: Μία δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Της Αλπέρτη Ιωάννας, Επιστημονικά Υπεύθυνης Κέντρου Ημέρας ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπεύτριας

H φυσική απομόνωση που χρειάστηκε να κρατήσουμε και τα μέτρα που κληθήκαμε να ακολουθήσουμε λόγω της πανδημίας Covid-19 επηρέασαν σημαντικά την ψυχολογία μεγάλου ποσοστού πολιτών.


Η δωρεάν εθνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες και καθημερινά εξυπηρετεί πολλούς συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα. Η γραμμή ξεκίνησε με στόχο την υποστήριξη των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας αλλά και σε κοινωνικοπρονοιακές κατευθύνσεις για όσα επέφερε στο πέρασμά της η πανδημία.

Ψυχική Υγεία και Covid-19: Μία δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter


Η γραμμή, όπως όλα δείχνουν, όμως ήρθε για να μείνει, καθώς βοήθησε πολλούς ανθρώπους να βρουν διέξοδο και να ζητήσουν βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας που δεν προέκυψαν σήμερα, αλλά έμεναν κλειδωμένα για καιρό σαν κρυφό μυστικό. Τώρα αλλά και στο παρελθόν περίοδοι κρίσεως έφερναν στην επιφάνεια ζητήματα που είχαν να κάνουν με την Ψυχική Υγεία. Σε μια τέτοια συνθήκη ο άνθρωπος νιώθει ότι «είναι ΟΚ να μην είναι καλά» και μοιράζεται πιο εύκολα αυτά που νιώθει και βιώνει σε σχέση με τις περιόδους εθνικής ευημερίας. Είναι ένας τρόπος να δούμε ότι η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με τη σωματική και χρειάζεται να μιλάμε ανοιχτά για αυτήν.

Ψυχική Υγεία και Covid-19: Μία δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτό: Poirazidis Photography


Καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας καλούν (και πάνω από μία φορά) στη γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για να πάρουν πληροφορίες σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαβίωση, τα επιδόματα, τις νέες ρυθμίσεις μετακίνησης, τα θέματα επαναπατρισμού κ.ά. Μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αναφέρει ζητήματα που σχετίζονται με τον εγκλεισμό και τα θέματα που προκαλούνται από αυτόν. Διαχείριση άγχους/πανικού, ζητήματα θλίψης/μοναξιάς, διαχείριση θυμού, αναστάτωσης αλλά και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις. Πολλοί ανησυχούν για το τι θα γίνει μετά και πώς θα γίνει ομαλά η επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ δεν λείπουν και οι κλήσεις που έχουν να κάνουν με ερωτήματα για μέτρα πρόληψης, όπου παραπέμπονται στη γραμμή του ΕΟΔΥ.


Κύρια ανάγκη, όμως, όλων είναι η επικοινωνία, η κατάθεση της προσωπικής ιστορίας του καθενός, των προβλημάτων του, των σκέψεών του σε έναν άνθρωπο που δεν θα τον κρίνει, αλλά θα τον ακούσει με σεβασμό - ενεργητικά, υποστηρικτικά και με ενσυναίσθηση.


Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχοντας από την πρώτη μέρα στη γραμμή 10306 στοιχειοθέτησε τις αυξημένες πρωτεύουσες ανάγκες των καλούντων -ανάγκες για τρόφιμα, ρουχισμό, παρέα, υποστήριξη στη μετακίνηση- και δημιούργησε το εθελοντικό της πρόγραμμα «Παρέμβαση στην Κοινότητα» με σκοπό την κάλυψη μέρους αυτών των αναγκών.

Το προσωπικό και μια εκπαιδευμένη ομάδα εθελοντών παρέχουν καθημερινά υποστήριξη σε ανθρώπους που διαβιούν στην Αττική και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Αξιοποιώντας, όμως, και τα τεχνολογικά μέσα, η εφαρμογή Connect Your City της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ καλλιεργεί την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, ενώ ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουν προσφέροντας στις δράσεις του φορέα.

Μάθετε περισσότερα στο www.iasismed.eu

Πάρτε μέρος στις δράσεις της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ στο [email protected].

Κατεβάστε την εφαρμογή CONNECT YOUR CITY εδώ για να ενημερώνεστε για τις δράσεις της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ