LIVE!

Ψυχική Υγεία και Covid-19: Μία δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα

Ψυχική Υγεία και Covid-19: Μία δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Της Αλπέρτη Ιωάννας, Επιστημονικά Υπεύθυνης Κέντρου Ημέρας ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπεύτριας

H φυσική απομόνωση που χρειάστηκε να κρατήσουμε και τα μέτρα που κληθήκαμε να ακολουθήσουμε λόγω της πανδημίας Covid-19 επηρέασαν σημαντικά την ψυχολογία μεγάλου ποσοστού πολιτών.


Η δωρεάν εθνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες και καθημερινά εξυπηρετεί πολλούς συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα. Η γραμμή ξεκίνησε με στόχο την υποστήριξη των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας αλλά και σε κοινωνικοπρονοιακές κατευθύνσεις για όσα επέφερε στο πέρασμά της η πανδημία.

Ψυχική Υγεία και Covid-19: Μία δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter


Η γραμμή, όπως όλα δείχνουν, όμως ήρθε για να μείνει, καθώς βοήθησε πολλούς ανθρώπους να βρουν διέξοδο και να ζητήσουν βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας που δεν προέκυψαν σήμερα, αλλά έμεναν κλειδωμένα για καιρό σαν κρυφό μυστικό. Τώρα αλλά και στο παρελθόν περίοδοι κρίσεως έφερναν στην επιφάνεια ζητήματα που είχαν να κάνουν με την Ψυχική Υγεία. Σε μια τέτοια συνθήκη ο άνθρωπος νιώθει ότι «είναι ΟΚ να μην είναι καλά» και μοιράζεται πιο εύκολα αυτά που νιώθει και βιώνει σε σχέση με τις περιόδους εθνικής ευημερίας. Είναι ένας τρόπος να δούμε ότι η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με τη σωματική και χρειάζεται να μιλάμε ανοιχτά για αυτήν.

Ψυχική Υγεία και Covid-19: Μία δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης βοηθά ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτό: Poirazidis Photography


Καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας καλούν (και πάνω από μία φορά) στη γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για να πάρουν πληροφορίες σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαβίωση, τα επιδόματα, τις νέες ρυθμίσεις μετακίνησης, τα θέματα επαναπατρισμού κ.ά. Μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αναφέρει ζητήματα που σχετίζονται με τον εγκλεισμό και τα θέματα που προκαλούνται από αυτόν. Διαχείριση άγχους/πανικού, ζητήματα θλίψης/μοναξιάς, διαχείριση θυμού, αναστάτωσης αλλά και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις. Πολλοί ανησυχούν για το τι θα γίνει μετά και πώς θα γίνει ομαλά η επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ δεν λείπουν και οι κλήσεις που έχουν να κάνουν με ερωτήματα για μέτρα πρόληψης, όπου παραπέμπονται στη γραμμή του ΕΟΔΥ.


Κύρια ανάγκη, όμως, όλων είναι η επικοινωνία, η κατάθεση της προσωπικής ιστορίας του καθενός, των προβλημάτων του, των σκέψεών του σε έναν άνθρωπο που δεν θα τον κρίνει, αλλά θα τον ακούσει με σεβασμό - ενεργητικά, υποστηρικτικά και με ενσυναίσθηση.


Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχοντας από την πρώτη μέρα στη γραμμή 10306 στοιχειοθέτησε τις αυξημένες πρωτεύουσες ανάγκες των καλούντων -ανάγκες για τρόφιμα, ρουχισμό, παρέα, υποστήριξη στη μετακίνηση- και δημιούργησε το εθελοντικό της πρόγραμμα «Παρέμβαση στην Κοινότητα» με σκοπό την κάλυψη μέρους αυτών των αναγκών.

Το προσωπικό και μια εκπαιδευμένη ομάδα εθελοντών παρέχουν καθημερινά υποστήριξη σε ανθρώπους που διαβιούν στην Αττική και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Αξιοποιώντας, όμως, και τα τεχνολογικά μέσα, η εφαρμογή Connect Your City της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ καλλιεργεί την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, ενώ ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουν προσφέροντας στις δράσεις του φορέα.

Μάθετε περισσότερα στο www.iasismed.eu

Πάρτε μέρος στις δράσεις της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ στο [email protected].

Κατεβάστε την εφαρμογή CONNECT YOUR CITY εδώ για να ενημερώνεστε για τις δράσεις της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

 

Υγεία & Σώμα
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM
Το μυστικό της σάουνας: Γιατί η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου;

Διεθνή / Το μυστικό της σάουνας: Γιατί η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου;

Δεν είναι απλώς ότι ένα μεγάλο ποσοστό Φινλανδών γεννήθηκε μέσα σε σάουνα, είναι ότι οι περισσότερες από 3 εκατομμύρια σάουνες στη χώρα αφορούν τόσο την παράδοση, όσο και τα επίπεδα ευτυχίας των πολιτών
NEWSROOM
Εξωσώματα, περμανάντ βλεφαρίδας, brow lift: H δοκιμή και τα συμπεράσματα

Υγεία & Σώμα / Εξωσώματα, περμανάντ βλεφαρίδας, brow lift: H δοκιμή και τα συμπεράσματα

Τι είναι η περμανάντ βλεφαρίδας; Τα εξωσώματα από βλαστοκύτταρα ρόδου της Δαμασκού; Και πώς γίνεται να πειθαρχήσεις τις τρίχες του φρυδιού σου; Η Τζούλη Αγοράκη δοκίμασε τέσσερις θεραπείες και καταθέτει τα συμπεράσματά της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ