Πώς να μειώσω τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα μου

Πώς να μειώσω τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα μου Facebook Twitter
Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα.
0

O ΜΟΛΥΒΔΟΣ, Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ, ΤΟ ΚΑΔΜΙΟ, ο κασσίτερος, το νικέλιο, είναι μερικά μόνο από τα βαρέα μέταλλα που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα μας με διάφορους τρόπους: από τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε, τα ζιζανιοκτόνα, τα καλλυντικά κ.ά.

Και ενώ η πρόσληψη των βαρέων μετάλλων είναι συνεχής, είτε τρώμε ζωικές είτε φυτικές τροφές, αντίστοιχα συνεχής είναι και η προσπάθεια του σώματός μας να τα αποβάλει μέσα από τον ιδρώτα, το δέρμα, τις τρίχες, τα ούρα, αλλά κυρίως έντερό μας, και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε.

Άρα, για να μειώσουμε τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων πρέπει να φροντίσουμε για τη μείωση της πρόσληψής τους αλλά και για την ενίσχυση της φυσικής αποβολής τους.

Για αρχή, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως όταν καταναλώνουμε βιολογικά τρόφιμα, μπορούμε να μειώσουμε αλλά όχι να αποφύγουμε εντελώς την πρόσληψη των βαρέων μετάλλων, καθώς αυτά υπάρχουν τόσο στο υπέδαφος όσο και στην ατμόσφαιρα, και όσα μέτρα κι αν πάρει ένας καλλιεργητής, δεν μπορεί να αποφύγει τη συγκέντρωσή τους στη σοδειά του.

Φροντίζουμε τόσο για τη μείωση της πρόσληψης όσο και για την αποτελεσματική αποτοξίνωση. Ας μην ξεχνάμε πως το ανθρώπινο σώμα διαθέτει εκπληκτικούς αποτοξινωτικούς μηχανισμούς, αρκεί να το βοηθήσουμε.

Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι που πράγματι παίζει ρόλο είναι ο χρόνος ζωής ενός φυτού ή ενός ζώου, ειδικά αν μιλάμε για ψάρια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται στον οργανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Και ενώ στα φυτά τα πράγματα είναι απλά, καθώς τα περισσότερα οπωροκηπευτικά έχουν ούτως ή άλλως μικρό χρόνο ζωής, στα ζώα, και κυρίως στα ψάρια, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ώστε να αποφεύγουμε την κατανάλωση νεαρών σε ηλικία ψαριών και γόνων, λόγω των κινδύνων της υπεραλίευσης.

Εδώ η ιδανική λύση είναι να επιλέγουμε μικρά σε μέγεθος ψάρια που έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, το σκουμπρί κ.λπ. Αυτά έχουν πολλά Ω3 και ταυτόχρονα έχουν ζήσει λίγο, οπότε δεν έχουν προλάβει να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων.  

Ένα δεύτερο κριτήριο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι το πού βρίσκεται ένα ζώο στην τροφική πυραμίδα: όσο πιο ψηλά είναι, οπότε θρέφεται με θηράματα, τόσο περισσότερα βαρέα μέταλλα συγκεντρώνονται στους ιστούς του. Άρα, λοιπόν, ψάρια όπως ο τόνος, ο καρχαρίας, ο ξιφίας και η παλαμίδα, τα οποία θρέφονται με μικρότερα ψάρια, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα θηλαστικά, κρατάμε πάντα κατά νου ότι στα εντόσθια συγκεντρώνονται τοξίνες και μέταλλα σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με τον μυϊκό ιστό, γι’ αυτό και τα αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Πώς, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποβάλει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες; Εδώ μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι φυτικές τροφές, κυρίως λόγω των ινών που περιέχουν. Ο πρώτος κανόνας είναι να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ο φλοιός των δημητριακών, τα όσπρια, τα χόρτα κ.ά., καθώς αυτές εμποδίζουν την απορρόφηση των βαρέων μετάλλων.

Οι φυτικές ίνες λειτουργούν θετικά και με έναν άλλο τρόπο: το σώμα έχει έναν μηχανισμό επαναπρόσληψης θρεπτικών συστατικών μέσω του εντέρου με στόχο να ελαχιστοποιεί τις απώλειες μέσα στην ημέρα, λόγω αυτού του μηχανισμού όμως επαναπροσλαμβάνονται και τα βαρέα μέταλλα. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σταματήσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο, βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών και των βαρέων μετάλλων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε παρατηρήσει σε μελέτες πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα.

Επομένως, φροντίζουμε τόσο για τη μείωση της πρόσληψης όσο και για την αποτελεσματική αποτοξίνωση. Ας μην ξεχνάμε πως το ανθρώπινο σώμα διαθέτει εκπληκτικούς αποτοξινωτικούς μηχανισμούς, αρκεί να το βοηθήσουμε.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM