Η αλήθεια για το αλάτι Ιμαλαΐων

Υποκατάστατα αλατιού και ροζ αλάτι: είναι μια καλύτερη επιλογή για μένα; Facebook Twitter
Είναι τα υποκατάστατα αλατιού και το ροζ αλάτι καλύτερα για εμάς;
0


Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ
αλατιού είναι ίσως η πρώτη οδηγία που λαμβάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την αρτηριακή υπέρταση. Για να την πετύχουμε, μειώνουμε την πρόσληψή του μέσω της τροφής και ενδεχομένως το αντικαθιστούμε με υποκατάστατο αλατιού, ενώ τελευταία βλέπουμε και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο τραπέζι μας, υποσχόμενο διάφορα για την υγεία μας. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Είναι τα υποκατάστατα αλατιού και το ροζ αλάτι καλύτερα για εμάς;

Το ροζ αλάτι περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία σε σχέση με το θαλασσινό – άλλωστε, αυτές οι μικρές ποσότητες σιδήρου είναι που του δίνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. 

Υποκατάστατα αλατιού

Το κοινό αλάτι που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα είναι μια ένωση γνωστή στη χημεία ως χλωριούχο νάτριο. Η διαφορά του με τα υποκατάστατα αλατιού είναι πως αυτά περιέχουν όχι μόνο χλωριούχο νάτριο αλλά και χλωριούχο κάλιο σε ποσοστό από 20% έως και 100%. Καθώς το νάτριο είναι αυτό που ενοχοποιείται για την αρτηριακή υπέρταση, η αντικατάστασή του με κάλιο φαίνεται να κάνει τη διαφορά για τους ασθενείς, όπως φάνηκε σε μια μελέτη σε 21.000 άτομα που έγινε στην Κίνα[i]. H οδηγία που τους δόθηκε ήταν να το χρησιμοποιούν ελεύθερα, αντικαθιστώντας με αυτό το κανονικό αλάτι, χωρίς περαιτέρω αλλαγές στη διατροφή τους, και πράγματι εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, για να αξιολογήσουμε την αλλαγή πρέπει να λάβουμε υπόψη το εξής: η μελέτη έγινε σε αγροτικούς πληθυσμούς, σε ανθρώπους που ετοίμαζαν το φαγητό τους στο σπίτι, δεν έτρωγαν σε εστιατόρια και δεν παράγγελναν φαγητό από delivery. Επιπλέον, πρόκειται για πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν στη διατροφή τους τυρί ή αλλαντικά, ομάδες τροφών που καταναλώνουμε σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Άρα, λοιπόν, το υποκατάστατο αλατιού είναι μεν μια καλή λύση, εφόσον όμως έχουμε φροντίσει να μειώσουμε το φαγητό απ’ έξω, τα έτοιμα γεύματα, την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε αλάτι κ.λπ.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Σε αντίθεση με το θαλασσινό αλάτι, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα ορυκτό αλάτι του οποίου η εξόρυξη γίνεται σε συγκεκριμένα κοιτάσματα στο Πακιστάν. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι είναι καλύτερο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ότι περιέχει θρεπτικά συστατικά που λείπουν από το θαλασσινό αλάτι, ότι βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, στη ρύθμιση του pH του σώματος καθώς και σε δερματικές ενοχλήσεις, όπως το έκζεμα. Τι από αυτά ισχύει όμως;

Πράγματι, το ροζ αλάτι περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία σε σχέση με το θαλασσινό – άλλωστε αυτές οι μικρές ποσότητες σιδήρου είναι που του δίνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Ωστόσο η συγκέντρωσή τους είναι αμελητέα για να το λάβουμε υπόψη στις διατροφικές μας ανάγκες. Επιπλέον, καθώς το ροζ αλάτι δεν περιέχει ιώδιο, θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αν αντικαταστήσουμε εντελώς με αυτό το θαλασσινό αλάτι στη διατροφή μας, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσληψή του από άλλες πηγές και ομάδες τροφίμων, όπως τα θαλασσινά, τα φύκια και τα γαλακτοκομικά.

Σε σχέση με το έκζεμα, και πάλι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία. Η δράση του έχει μελετηθεί μέσω λουτρών που το περιέχουν διαλυμένο σε νερό και όχι μέσω της διατροφής. Ομοίως, δεν έχουμε επαρκή στοιχεία που να δείχνουν πως το ροζ αλάτι επιδρά με κάποιον τρόπο στη libido ή στο pH του οργανισμού, ενώ αυτό που γνωρίζουμε για τον ύπνο είναι πως μια διατροφή εξαιρετικά φτωχή σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου[ii].

Υπάρχει ένα επιπλέον όφελος που αποκομίζουμε από το ροζ αλάτι και αυτό είναι η μικρότερη περιεκτικότητά του σε μικροπλαστικά. Πράγματι, το κοινό επιτραπέζιο αλάτι έχει βρεθεί να έχει συγκεντρώσεις σε μικροπλαστικά[iii] αλλά και πάλι υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Καθώς δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για την ποσότητα μικροπλαστικών που λαμβάνουμε καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας, και σε ποιον βαθμό συνεισφέρει σε αυτήν το αλάτι, τι όφελος θα έχουμε αν το αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας; Επιπλέον, καθώς δεν έχουμε στοιχεία για παρουσία μικροπλαστικών στο ροζ αλάτι, έχει η υιοθέτησή του πραγματικό όφελος για εμάς;

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν έχουμε στοιχεία που να συνηγορούν στην επιλογή του ροζ αλατιού έναντι του κανονικού για μια πιο υγιεινή ζωή, καθώς όμως δεν φαίνεται να είναι και επιβλαβές, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε εφόσον το προτιμούμε, φροντίζοντας πάντα η συνολική πρόσληψη του αλατιού να γίνεται με μέτρο.

[i] Neal, Bruce, et al. «Effect of salt substitution on cardiovascular events and deat, New England Journal of Medicine, vol. 385, no. 12, 2021, pp. 1067–1077., https://doi.org/10.1056/nejmoa2105675

[ii] Vitiello MV, Prinz PN, Halter JB. «Sodium-restricted diet increases nighttime plasma norepinephrine and impairs sleep patterns in man». J Clin Endocrinol Metab. 1983 Mar;56(3):553-6. doi: 10.1210/jcem-56-3-553. PMID: 6822653.

[iii] Karami, A., Golieskardi, A., Keong Choo, C. et al. «The presence of microplastics in commercial salts from different countries». Sci Rep 7, 46173 (2017). https://doi.org/10.1038/srep46173

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ