Πατώντας αχινούς - και άλλες «στραβές» των διακοπών

Πατώντας αχινούς - και άλλες «στραβές» των διακοπών Facebook Twitter
Οι διακοπές ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μέσα στο πρόγραμμα όμως είναι και τα απρόοπτα, τα ατυχήματα, που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή.
0

Μετράτε μέρες σαν τους φαντάρους που απολύονται. Και κάποτε φτάνετε στο πολυπόθητο «μία και σήμερα». Οι διακοπές ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μέσα στο πρόγραμμα όμως είναι και τα απρόοπτα, τα ατυχήματα, που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή. Αντιμετωπίστε το καθένα με ψυχραιμία και την ενδεδειγμένη λύση, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα φορητό φαρμακείο (ειδικά αν πρόκειται να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ, μακριά από τον... πολιτισμό) και μην πηγαίνετε γυρεύοντας. Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

Πρόβλημα: Πάτημα αχινού

Λύση: Αποφύγετε να πατήσετε το πόδι σας, βγείτε από τη θάλασσα και απλώστε στο πονεμένο σημείο λίγο λάδι. Περιμένετε πρώτα να φουσκώσει η επιδερμίδα και μετά τραβήξτε με προσοχή μία-μία τις ακίδες του αχινού με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.

Πρόβλημα: Έγκαυμα από τον ήλιο

Λύση: Απλώστε μια κρύα κομπρέσα στο έγκαυμα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια επουλωτική κρέμα που θα προμηθευτείτε από φαρμακείο. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάτι άλλο στη διάθεσή σας, αλείψτε στην επιδερμίδα λίγο γιαούρτι ή οδοντόπαστα. Τα σοβαρά εγκαύματα (από τον ήλιο, τον φούρνο ή την εξάτμιση μηχανής) δεν είναι παίξε-γέλασε και πρέπει να απευθύνεστε στο τοπικό ιατρείο για να μη μολυνθούν.

Πρόβλημα: Ναυτία στο ταξίδι

Λύση: Κανείς δεν θέλει να ξεκινά τις διακοπές του με ένα κεφάλι που γυρίζει. Για να αποφύγετε τη ναυτία, στο αυτοκίνητο ή το πούλμαν καθίστε στις μπροστινές θέσεις, στο πλοίο σε κεντρικό σαλόνι (αν νιώσετε άσχημα, ξαπλώστε) και στο τρένο αποφύγετε να καθίσετε ανάποδα σε σχέση με την κατεύθυνσή του. Πριν ταξιδέψετε, τσιμπήστε κάτι ελαφρύ και στερεό, όπως μερικά κράκερ ή φρυγανιές. Αποφύγετε τα πολλά υγρά κι αν ζαλίζεστε πολύ συστηματικά φροντίστε να πάρετε εγκαίρως κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα (σε χάπι ή τσίχλα). Μέχρι να συνέλθετε, φροντίστε να αποφύγετε βαριά και πικάντικα φαγητά, γλυκίσματα, τρόφιμα ωρίμανσης και οποιοδήποτε είδος αλκοόλ.

Πρόβλημα: Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση

Λύση: Οι ιώσεις γαστρεντερίτιδας είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι και τα συμπτώματά τους μοιάζουν πολύ με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης, η οποία επίσης είναι συχνή λόγω της κατανάλωσης αλλοιωμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόκοιλο, πυρετό, διάρροια, κακοδιαθεσία και καλό είναι να αποφύγετε αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά σκευάσματα. Απευθυνθείτε σε γιατρό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρής αφυδάτωσης και απώλειας ηλεκτρολυτών. Πιείτε αρκετά υγρά (νερό, αφεψήματα) με μικρές γουλιές και αποφύγετε τους χυμούς φρούτων (είναι όξινοι) και το γάλα. Θα χρειαστείτε αρκετή ξεκούραση, ελαφριά γεύματα (λίγο ρύζι, φρυγανιές) και κάποιο παυσίπονο ή αντιπυρετικό για τον πόνο και τον πυρετό. Αποφύγετε τις ωμές σαλάτες και το ψάρι μέχρι να συνέλθετε και κάθε είδος αλκοόλ.

Πρόβλημα: Διάστρεμμα

Λύση: Αρχικά θα χρειαστεί να βάλετε στο πονεμένο πόδι πάγο για να περιορίσετε το οίδημα και μετά να το δέσετε με επίδεσμο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να το δει γιατρός. Στα σοβαρά διαστρέμματα υπάρχει εκτεταμένη κάκωση των λεγόμενων μαλακών μορίων (στην επάνω πλευρά της φτέρνας) και αν δεν γίνει σωστή επούλωση, μπορεί να ξαναπάθετε εύκολα διάστρεμμα.

  

Πρόβλημα: Ηλίαση

Λύση: Είναι το συχνότερο πρόβλημα του καλοκαιριού και όλοι έχουμε πάθει ηλίαση μία φορά τουλάχιστον στη ζωή μας. Για να αναρρώσουμε, πρέπει να μείνουμε ξαπλωμένοι σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος, ήσυχο και σκοτεινό. Μια κρύα κομπρέσα στο κεφάλι και ένα ισχυρό αναλγητικό βοηθούν να περάσει ο πονοκέφαλος. Μετά, αποφύγετε για τουλάχιστον 4-5 ημέρες την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις θερμές ώρες. Όσο για τα παιδιά που παίζουν στην παραλία καλό είναι να προστατεύουμε το κεφάλι τους με ένα βρεγμένο καπέλο.

Πρόβλημα: Δυσκοιλιότητα

Λύση: Η αλλαγή της ρουτίνας, ακόμα και η διαφορετική ποιότητα νερού συχνά ευθύνονται για τις εντερικές δυσλειτουργίες που απειλούν να χαλάσουν τις διακοπές σας. Προτού καταφύγετε σε φάρμακα, δοκιμάστε μερικά φυσικά ελιξίρια: ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα σφηνάκι νερό, μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει στυμμένο χυμό λεμονιού. Προτιμήστε για πρωινό λίγα δαμάσκηνα ή δύο ακτινίδια (ή καταναλώστε μαρμελάδα από αυτά τα φρούτα ή μέλι). Αποφύγετε το τσάι και μην κάνετε το λάθος να καταλήγετε στο κάπνισμα για να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

Πρόβλημα: Κράμπα στη θάλασσα/στεριά

Λύση: Αν σας πιάσει κράμπα ενώ κολυμπάτε, ξαπλώστε ανάσκελα στο νερό με απλωμένα τα χέρια και τα πόδια και ηρεμήστε. Έπειτα, με το χέρι σας τραβήξτε προς τα πάνω τα δάχτυλα του πονεμένου ποδιού σε θέση flex μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Μετά, βγείτε κολυμπώντας αργά από τη θάλασσα. Το ίδιο κάνετε και στην ξηρά: τραβάτε προς τα πάνω τα δάχτυλα ώστε να τεντώσει ο γαστροκνήμιος μυς.

Πρόβλημα: Τσίμπημα από έντομα ή τσούχτρα

Λύση:Αν είστε αλλεργικοί και το ξέρετε, πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί σας ενέσεις για την αποφυγή του αναφυλακτικού σοκ. Αν το έντομο άφησε το κεντρί στο δέρμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Στην περίπτωση της τσούχτρας/μέδουσας, πρέπει να ξεβγάλετε το σώμα σας με γλυκό νερό και σε κάθε περίπτωση (είτε πρόκειται για έντομο είτε για τσούχτρα) να απλώστε ένα αντιισταμινικό στικ/τζελ ή μια αλοιφή με κορτιζόνη στο πονεμένο σημείο. Αν το τσίμπημα είναι σοβαρό, αποφύγετε να μπείτε στη θάλασσα μέχρι την επόμενη ημέρα και την έκθεση στον ήλιο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ