Παγωμένη μύτη: αν υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο, δείτε τι πρέπει να σας ανησυχήσει

Παγωμένη μύτη: αν υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο, δείτε τι πρέπει να σας ανησυχήσει Facebook Twitter
Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.
0

Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, υποφέρουν από το σύνδρομο της «παγωμένης μύτης». Μέχρι σήμερα αυτό δεν προκαλούσε καμία ανησυχία, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η μόνιμα παγωμένη περιοχή της ρινικής κοιλότητας ίσως είναι μία πρώτη σοβαρή ένδειξη έντονου στρες, με καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. 

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών φοιτητών προέκυψε -και όπως κατέγραψαν θερμικές κάμερες- ότι όταν κάποιος βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο άγχους που μπορούσε να βιώσει υπό κανονικές συνθήκες (εργασία, γραφείο, οικογενειακές εκκρεμότητες, κ.λπ), τότε πάγωνε η μύτη και συνολικά το πρόσωπό του.

Διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους.

Η κυκλοφορία του αίματος ανακατευθύνεται από το πρόσωπο σε άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να το έχουν περισσότερη ανάγκη, την ώρα που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι το σώμα κινδυνεύει από την έκκριση στρεσογόνων ορμονών, στέλνοντας το στους μύες και τις αρθρώσεις. Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.

Κι αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν κι άλλα, όπως το ότι:

Αισθάνεστε πρησμένοι (σε όλο το σώμα)

Το άγχος ενεργοποιεί την αμυγδαλή του εγκεφάλου για να στείλει τη σχετική εντολή στον υποθάλαμο. Αυτός με τη σειρά του απελευθερώνει ορμόνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός και η πέψη. Όταν το σώμα νιώθει άμεση απειλή, απελευθερώνει αδρεναλίνη, που ευθύνεται για τους πιο γρήγορους παλμούς της καρδιάς μας, αλλά και για το ότι νιώθουμε τους μυς να τεντώνονται ή να διογκώνονται. Επίσης, μας αναγκάζει σε πιο γρήγορους ρυθμούς αναπνοής που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση αέρα που προκαλεί το γνωστό φούσκωμα που αισθανόμαστε τόσο στην κοιλιακή χώρα όσο και στην περιοχή των πνευμόνων στο ύψος του στήθους.

Νιώθετε (και δείχνετε) μεγαλύτεροι από την πραγματική σας ηλικία 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke εξέτασαν το DNA παιδιών που είχαν εκτεθεί σε συνθήκες χρόνιου στρες (όπως το μπούλινγκ ή το περιβάλλον ενδο-οικογενειακής βίας), για να διαπιστώσουν ότι το άγχος είχε καταστρέψει ανεπανόρθωτα πολλά κύτταρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί μετά από χρόνια ενήλικης ζωής... Κατά τον ίδιο τρόπο, διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους. 

Αισθάνεστε ότι όπου να 'ναι θα αρρωστήσετε (ξανά)

Η επαναλαμβανόμενη έκκριση κορτιζόλης, που απελευθερώνεται κάθε φορά που άγχεστε, αποδυναμώνει -με τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε σχεδόν ποτέ- το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Και εννοείται ότι αυτός είναι ο λόγος που είστε τόσο ευάλωτοι σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ίωση, σε κρυώματα και απανωτά συνάχια...  

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαχειριστείτε κρίσεις 

Η έκθεση σε χρόνιο στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Γέιλ, συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα, αλλά και τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη «ακόμη και άνθρωποι που μόλις πρόσφατα είχαν αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο περιστατικό, παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή στην ποσότητα φαιάς ουσίας και σε τμήματα του μεσαίου προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους». Το παρήγορο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο εγκέφαλος είναι αρκετά ανθεκτικό όργανο και μπορεί να αναρρώνει από τέτοιου στρεσογόνες επιθέσεις, αρκεί να αντιμετωπίζονται.

Με στοιχεία από τον Guardian 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί νιώθουμε άβολα, όταν μας κάνουν κομπλιμέντα: μια ψυχολογική εξήγηση

Υγεία & Σώμα / Γιατί νιώθουμε άβολα, όταν μας κάνουν κομπλιμέντα: μια ψυχολογική εξήγηση

Αν κι εσείς κάθε φορά που σας κάνουν μια φιλοφρόνηση, σπεύδετε να διαψεύσετε ότι είστε όμορφοι/ταλαντούχοι/κομψοί, υπάρχει λόγος γι' αυτή σας τη συμπεριφορά και εξηγείται από τη σύγχρονη ψυχολογία
Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

Υγεία & Σώμα / Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

Η Dr. Elizabeth Blackburn μιλά για τις τρομερές πιέσεις που υφίσταται ο οργανισμός ανθρώπων που άσπρισαν τα μαλλιά τους μέσα σε λίγες ώρες και με απλά λόγια εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα, όταν βιώνει μεγάλο στρες
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ