Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να οφείλονται και σ' αυτόν τον ύπουλο εχθρό

Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να οφείλονται και σ' αυτόν τον ύπουλο εχθρό Facebook Twitter
Κατά τη γυναικολογική εξέταση, ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει αν υπάρχει διόγκωση της μήτρας και να διακρίνει αν πρόκειται για ινομυώματα ή αδενομύωση, καθώς πριν από τον υπέρηχο και την μαγνητική τομογραφία υπάρχει περίπτωση αυτά τα δύο να συγχέονται.
0

Οι κράμπες, οι ναυτίες, η παρατεταμένη, υπερβολική αιμορραγία είναι τα συμπτώματα. Για πολλές γυναίκες εκείνες οι μέρες του μήνα είναι οι πιο επώδυνες, αυτές που υπαγορεύουν κατ' οίκον περιορισμό, μεγάλη προσοχή σε κάθε κίνηση και πάντα αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά στην τσάντα. Οι περισσότερες συνηθίζουν να τα αντιμετωπίζουν ως προϊόν της όλης κατάστασης, συχνά μην παρατηρώντας το πώς κάποια από αυτά τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα σε συγκεκριμένες ηλικιακές φάσεις. Για την ακρίβεια, γύρω στα 30-35 και συνήθως, αφού έχουν γίνει μητέρες. 

Και εδώ έρχεται αυτό που γνωρίζουν οι γυναικολόγοι και μόνο με τις τακτικές εξετάσεις μπορεί να ανιχνευθεί. Ο λόγος για την αδενομύωση, τον αθόρυβο εχθρό της γυναικείας ζωής, που κάνει σαφή την παρουσία του μέσω των συμπτωμάτων της περιόδου και φυσικά ξεχνιέται με το που ολοκληρώσει τον κύκλο της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην αδενομύωση, μέρος του ενδομητρίου -του υμένα που καλύπτει την περιοχή της μήτρας- αρχίζει να εισδύει στα μυώδη τοιχώματα της περιοχής και να διογκώνεται. Η αδενομύωση είναι και ένας από τους λόγους αύξησης του μεγέθους της μήτρας, ενώ ως πάθηση είναι περισσότερο πιθανή στις γυναίκες γόνιμων ηλικιών, αλλά και σε όσες έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά. Οι γυναικολόγοι εντοπίζουν έξαρση της πάθησης κυρίως στις ηλικίες 30-35 ετών. 

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, η αδενομύωση μπορεί συχνά να εμφανίζεται παράλληλα με την ενδομητρίωση και εκεί επισημαίνεται η ανάγκη τακτικών εξετάσεων για την αποφυγή ακόμη πιο επώδυνων καταστάσεων. Ωστόσο, από μόνη της η αδενομύωση, αν και εμφανίζει επώδυνη συμπτωματολογία, σε γενικές γραμμές θεωρείται ακίνδυνη. 

Στα συμπτώματα, ας προστεθούν και οι επώδυνες σεξουαλικές επαφές, ενώ ας σημειωθεί ότι η αιτία της αδενομύωσης είναι άγνωστη και παρά τις επιστημονικές απόπειρες των προηγούμενων ετών η εμφάνιση της να συνδεθεί με τον τοκετό. Βάσει μίας άλλης επιστημονικής θεωρίας, τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα και η εισχώρηση τους στους μύες της μήτρας μπορούν επίσης να προκαλέσουν την πάθηση. 

Κατά τη γυναικολογική εξέταση, ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει αν υπάρχει διόγκωση της μήτρας και να διακρίνει αν πρόκειται για ινομυώματα ή αδενομύωση, καθώς πριν από τον υπέρηχο και την μαγνητική τομογραφία υπάρχει περίπτωση αυτά τα δύο να συγχέονται. Στη σύγχρονη γυναικολογία, η αδενομύωση διακρίνεται σε δύο τύπους: στη διάχυτη, που αφορά όλη την περιοχή της μήτρας και την περιορισμένη, που συνήθως εμφανίζεται σε νεαρότερες ηλικίες.  Και στις δύο περιπτώσεις πάντως και ακριβώς όπως και σε άλλες παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση, η αδενομύωση σχετίζεται και με την παραγωγή οιστρογόνων, που με την πάροδο του χρόνου, φθίνει, οπότε ατονούν και τα συμπτώματα. 

Με στοιχεία από Guardian, Health Digezt 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ