Ωδή στο πλύσιμο των πιάτων

Ωδή στο πλύσιμο των πιάτων Facebook Twitter
Πλένοντας τα πιάτα στο χέρι, δίνω στον εαυτό μου την ευκαιρία να θυμηθώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου είναι η συνήθεια. Όμως αυτή η συνήθεια δεν είναι εχθρός αλλά αντίθετα είναι κάτι που προσφέρει πνευματική ικανοποίηση και είναι αναπόφευκτη.
0

Πολλές φορές λέω ότι η καλύτερη δουλειά που είχα ποτέ ήταν το πλύσιμο πιάτων σε ένα μικρό εστιατόριο. αμέσως μετά το κολέγιο. Έπλενα πιάτα. Σέρβιρα επίσης τα έτοιμα φαγητά στα τραπέζια.


Δεν ήταν το πιο εύκολο μέρος για να δουλέψω. Ο ιδιοκτήτης ήταν ασταθής χαρακτήρας και επικρατούσε μια ατμόσφαιρα ανοργανωσιάς. Αλλά ότι και αν συνέβαινε κατά την διάρκεια της βάρδιας, εγώ βρισκόμουν στο πίσω δωμάτιο πλένοντας πιάτα. Κάποια στιγμή πήραμε μια από αυτές τις συσκευές, ένα μεγάλο ασημί κουτί, το οποίο με μαγικό τρόπο μετατρέπει τα βρώμικα πιάτα σε καθαρά στο λεπτό.


Όσο και αν μου άρεσε το μηχάνημα, πολύ συχνά προτιμούσα να κάνω την δουλειά στο χέρι. Ήταν το στήριγμα μου ενάντια στο χάος της καθημερινότητας όμως και μου επέτρεπε να δω ότι η ζωή είναι κάτι που μπορώ να διαχειριστώ: μπορεί να τελείωνα με το ένα φορτίο, αλλά πάντα θα υπήρχε ακόμα ένα που ήταν καθ'οδόν.

Όταν πλένω τα πιάτα, συνήθως σκέφτομαι ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα. Όμως αν είμαι τυχερός, για μερικά δευτερόλεπτα, πλένω απλά πιάτα.


Πριν από μερικά χρόνια, η γυναίκα μου και εγώ αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα πλυντήριο πιάτων. Ως γονείς -είχαμε έναν γιο ενός έτους και περιμέναμε ένα ακόμη μωρό- είχαμε παραδοθεί στην ευκολία, ενδίδοντας άσκοπα σε οποιαδήποτε αγορά θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερο χρόνο ή χώρο. Αλλά τελευταία αναρωτιόμουν προς τι είναι αυτός ο χρόνος και ο χώρος. Εννοείται ότι στην αναζήτηση της ευκολίας υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στην ζωή που θεωρούμε ότι αξίζει να ζούμε και σε αυτή που υπομένουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.


Δεν είναι ότι ζηλεύω τους ανθρώπους για τα τελευταίας τεχνολογίας τηλέφωνα τους ή για τους prime λογαριασμούς ή τις οικιακές βοηθούς τους. Αν μη τι άλλο, συνειδητοποιώ: Όσο πιο εύκολη γίνεται η στιγμή, τόσο πιο ανήσυχος νιώθω. Θα μπορούσα να κάνω κάτι, θα έπρεπε να κάνω κάτι. Αλλά μια ζωή υπό την συνεχή απειλή της καινοτομίας δεν είναι ζωή. Είναι σκέτη εξάντληση.

Πλένοντας τα πιάτα στο χέρι, δίνω στον εαυτό μου την ευκαιρία να θυμηθώ ότι αυτό είναι λάθος -ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου είναι η συνήθεια. Όμως αυτή η συνήθεια δεν είναι εχθρός αλλά αντίθετα είναι κάτι που προσφέρει πνευματική ικανοποίηση και είναι αναπόφευκτη. Επωφεληθείτε από αυτήν – το ζεστό νερό, τα μουλιασμένα χέρια, την λάμψη των φυσαλίδων και το σταθερό πέρασμα από πιάτο σε πιάτο- και αισθανθείτε εν πάση περιπτώσει, την αναπνοή του πραγματικού χρόνου, την πραγματικότητα που βρίσκεται σε αδράνεια κάτω από όλο αυτό το χάος που στοιβάζουμε πάνω της.


Δεν υποστηρίζω την ντελικάτη αρμονία μιας τέλειας κουζίνας. Τα βρώμικα πιάτα δείχνουν ότι οι άνθρωποι τρώνε. Το ότι οι άνθρωποι τρώνε σημαίνει ότι το έντερο τους θα αδειάσει και κατά συνέπεια αυτό δείχνει ότι δεν είμαστε ούτε ποτέ θα γίνουμε οι καρικατούρες που εμπορεύεται η βιομηχανία της ευεξίας.

Αντ' αυτού, θα συνεχίσουμε να είμαστε ό,τι είμαστε: άνθρωποι, ενωμένο που δημιουργούμε ένα χάος. Ως ανήσυχο παιδί, πέρασα πολλά πάρτι κρυμμένος κάτω από ένα τραπέζι. Ως ενήλικας οδηγούμαι στην κουζίνα, όπου μπορώ να ξεγλιστρήσω από την συζήτηση ενώ ακόμη απολαμβάνω την παρέα των ανθρώπων που αγαπώ και την χαρά του άδειου στομαχιού που γέμισε.

Όταν πλένω τα πιάτα, συνήθως σκέφτομαι ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα. Όμως αν είμαι τυχερός, για μερικά δευτερόλεπτα, πλένω απλά πιάτα.


Πριν από μερικούς μήνες, πήγα στην Νέα Ορλεάνη για να επισκεφτώ φίλους-ένα από αυτά τα διαλείμματα που η σύζυγος μου και εγώ δίνουμε ο ένας στον άλλον ως επένδυση σε μια αμοιβαία ευημερία. Μια βραδιά, μετά από ένα δείπνο στο σπίτι, έμεινα πίσω, ενώ οι φίλοι μου βγήκαν έξω, για να καθαρίσω. Όταν εργαζόμουν στο εστιατόριο μετά το κολέγιο, ήμουν 21: Μπορούσα να βρίσκομαι παντού και πουθενά ταυτόχρονα. Στα 36, αντιμετώπισα την ίδια αλήθεια: Υπάρχουν πάντα λιγότερα να κάνω από αυτά που αναλαμβάνω. Το ξέρω αυτό αλλά το ξεχνώ. Σήκωσα τα μανίκια μου και άρχισα κατευθείαν την δουλειά.

Με πληροφορίες από New Υork Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ