Ο Έλληνας στην κάλπη: με την μυαλό, ή με την καρδιά;

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Τον Μάιο του ‘12 οι Έλληνες ψήφισαν κάτω από μέγιστο στρες. Θεατές της μιζέριας της ζωής τους στη πιο αιφνίδια σκληρή διετία, έγιναν ξαφνικά παγκόσμιοι πρωταγωνιστές.

«Οι εκλογές δεν γίνονται για να κλάψει ο καθένας τον πόνο του στην κάλπη!», είπε λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα από την θέση του σε περίλαμπρο πάνελ της τηλεόρασης, εκλεγμένος βουλευτής του πρώτου κόμματος. 

Σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα βέβαια, «κανείς δεν έκλαψε», αλλά ούτε και έσκυψε, τελικά, στην κάλπη - κι ούτε μάλλον θα μετανιώσει κανείς γι’ αυτό. 

Οι επικοινωνιολόγοι των εκλογών ζουν τώρα με τη σειρά τους το δικό τους χάος. Το σοκ της δραματικής πτώσης των κομμάτων και των βαρόνων ακύρωσε τα πιο γνωστά εργαλεία, τα «κλειδιά» που η πολιτική επικοινωνία διέθετε στην φαρέτρα της. Στα 20+ χρόνια τουλάχιστον, που ζει η  ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα , αλλά και από πιο πριν. Από την δεκαετία του ’80 ακόμη, που στην κρατική τηλεόραση ο Δάσκαλος της  σκηνοθεσίας  Τάσος Μπιρσίμ χάριζε στο παθιασμένο κοινό ψηφοφόρων και αντιπάλων πλούσια πλάνα λαοθάλασσας και μπαλκόνια που αποθέωναν τον τελευταίο της χιλιετίας  ηγέτη.

Από τότε η πολιτική επικοινωνία αναπτύχθηκε, ξετυλίχθηκε με επαγγελματισμό και χρυσές αμοιβές και χορηγίες, και ζυμώθηκε  μέσα από την εμπειρική ιστορία της σύγχρονης τηλεόρασης και τις προεκλογικές περιόδους που την συνόδευαν. Η πρακτική είχε γίνει πια απλή. Καλά πακέτα τηλεοπτικού χρόνου και «ευγενική», κατ΄ επιλογή, φιλοξενία των πολιτικών αστέρων στο καναλοκρατούμενο πολιτικο-κυβερνητικό καθεστώς. Όσο τα κανάλια ήταν δύο- τρία- τέσσερα, στη δεκαετία του  ’90, το show, -αλλά και οι ζυμώσεις του εκτός τηλεοπτικού χρόνου, ήταν «και ποιοτικά και glamorous», και έτσι οι εκλογές, μια και λεφτά υπήρχαν, γινόταν ένας live πυρετός .

Ακριβοπληρωμένα πάνελ ακριβοπληρωμένων -και άξιων- παρουσιαστών, ακριβοπληρωμένα μηνύματα και δημοσκοπήσεις, χρυσοπληρωμένες δημόσιες  σχέσεις, και άλλα λοιπά.       

                              

Κι ο Έλληνας  καμάρωνε, αν μη τι άλλο, προεκλογικά. Ως  θεατής ήταν χαρούμενος, και παρά το κάζο του χρηματιστηρίου παρέμεινε ανέμελος  τελικά, μέχρι και τους Ολυμπιακούς , όπου πάρτι, πολιτική και φαντασμαγορία σκόρπιζαν δόξα στον τόπο μας, και η τηλεόραση μεγαλουργούσε σ’ αυτό.

Κι όμως μετά, τα φώτα από τις πίστες έσβησαν, κι οι θεατές δεν το πρόσεξαν καν, έμειναν στην θέση τους οι κάμερες , ενώ οι τηλε-άνθρωποι μεταπηδούσαν, με χάρη, ένας- ένας, από την οθόνη στην πολιτική. Τώρα φτωχές και οι δύο, τηλεόραση και πολιτική, ορίζουν τις ζωές του κοινού τους όσο δεν ονειρεύτηκαν ποτέ. Αλλά λεφτά δεν υπάρχουν.  Εντελώς ειρωνικά, την μόνη ιστορική στιγμή που ο συνδυασμός πολιτικής και τηλεόρασης μπορεί και πρέπει να προσφέρει σε μια κοινωνία ηθικά, -τη στιγμή μιας κρίσης,-  το ελληνικό «τηλ-εκλογοπωλείο» κατάφερε να προκαλέσει  στην βασανισμένη κοινή γνώμη κι  άλλο, απελπιστικό χάος.

Δηλαδή, ζήσαμε το χειρότερο σενάριο στον πολιτικό χειρισμό μιας κρίσης, όπως το περιγράφουν, επιστημονικά τουλάχιστον, τα συστήματα Διαχείρισης των εξελιγμένων Κοινωνιών που διαθέτουν για τέτοιες περιπτώσεις γνώσεις, σχέδια και στρατηγικές. Η επικοινωνία του χάους , θα περίμεναν, ίσως, κάποιοι ιθαγενείς, να οδηγήσει, σε συνδυασμό με τον φόβο, στην συμμόρφωση και τον παραδειγματισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τους ελάχιστους  αληθινούς  Δάσκαλους της ελληνικής  τηλεόρασης, εγκατέλειψαν μόλις πρόσφατα τα (φτωχά πια) τηλεοπτικά πλατώ, και βρέθηκαν δίπλα σε δύο από τους νικητές των πιο απρόβλεπτων εθνικών μας  εκλογών.

Ο Τέρενς Κουίκ δίπλα στον Πάνο Καμμένο και ο Σταμάτης Μαλέλης δίπλα στον Φώτη Κουβέλη, δεν χρειάστηκε να «φανούν» ότι έκαναν κάτι θεαματικό. Εξήγησαν απλώς  στο κόσμο, με δυο κλασσικά ολιγόλεπτα βίντεο , τι θέλουμε ή δεν θέλουμε να ψηφίσουμε, και γιατί - κάτι σαν καθημερινά τρέιλερ δελτίων ειδήσεων που επρόκειτο να κονταροχτυπηθούν… 

Επειδή όμως ως πολίτης και τηλεθεατής ο Έλληνας  είχε βρεθεί στον πάτο του χάους, και παρακολουθούσε το δικό του δράμα ταυτόχρονα από την τηλεόραση και την δική του ζωή, ξύπνησε αίφνης μέσα του το αλάθητο ένστικτο της  επιβίωσης , όπως και της τηλεθέασης , συγχρονισμένα.  ‘Έριξε  «μαύρο» στους (τηλεοπτικής μετάδοσης)  εκβιασμούς και  εκφοβισμούς  και αντέδρασε μαζικά στην κάλπη . Όπως θα διάλεγε από το σαλόνι του Τσίπρα (που θα σάρωνε ,- σημειωτέον- ως τηλεοπτικό πρόσωπο σε όλα τα  κοινά), ή Καμμένο, - ή και το πρωτάκουστο στιγμιότυπο από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής -  …σ΄ ένα αυθόρμητο – αλάθητο - ακαριαίο ΖΑΠ! 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM