Να, τι καταπολεμά την οσμή σκόρδου στην αναπνοή

Να, τι καταπολεμά την οσμή σκόρδου στην αναπνοή Facebook Twitter
H ανάσα κάποιου που έφαγε σκόρδο, απλώς δεν αντιμετωπίζεται. Ούτε με τσίχλες, ούτε με αρωματικές καραμέλες, ούτε μασώντας «καρφάκια» από γαρίφαλο ή ωμό δυόσμο.
4

Κάποιοι το λατρεύουν, κάποιοι το απεχθάνονται. Οι νεότεροι την «πατάνε» με το σκόρδο, όταν υποκύπτουν σε εδέσματα παραγεμισμένα ή έστω ελαφρώς αρωματισμένα με αυτό. Οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία το θεωρούν Νο1 σύμμαχο τους στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης, γι’ αυτό δαγκώνουν καμιά σκελίδα το πρωί. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι δυσβάσταχτο, ειδικά σε κλειστούς χώρους ή όταν κάποιος μιλά σε αρκετά κοντινή -στο πρόσωπο μας- απόσταση: η ανάσα κάποιου που έφαγε σκόρδο, απλώς δεν αντιμετωπίζεται. Ούτε με τσίχλες, ούτε με αρωματικές καραμέλες, ούτε μασώντας «καρφάκια» από γαρίφαλο ή ωμό δυόσμο.

Κι αν υπήρχε τρόπος να απαλλαγούμε από αυτό, χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσουμε από το διαιτολόγιο μας το σκόρδο; Κι αν μπορούσαμε να απολαύσουμε συνταγές με το απαγορευμένο άρτυμα, χωρίς να χρειαστεί να ακυρώσουμε τη βραδινή έξοδο; Απαντήσεις σε αυτά τα ρηχά – πλην ουσιώδη για την κοινωνική ζωή – ερωτήματα βρήκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που ύστερα από επιστάμενη έρευνα ανακάλυψαν ότι υπάρχει κάτι πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά την εξάλειψη της μυρωδιάς σκόρδου από την αναπνοή μας.

Πιο ισχυρό και από τα φύλλα δυόσμου; Ναι, για την ακρίβεια και ύστερα από απανωτά πειράματα αποδείχθηκε ότι το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο αποτελεσματικά, απ’ όλες τις αρωματικές τσίχλες μαζί.

Κατά τους επιστήμονες – και ύστερα από τη συγκεκριμένη έρευνα - οι ωμές τροφές αποδεικνύονται πανίσχυροι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην ανάσα η κατανάλωση σκόρδου, ακριβώς επειδή περιέχουν ένζυμα που εξαλείφουν τις οσμές και φαινολικές ενώσεις που καταστρέφουν τις πτητικές χημικές ενώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση “Journal of Foods”, οι επιστήμονες μελέτησαν το πώς επιδρούν διαφορετικές τροφές στις πτητικές ενώσεις που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος– και ειδικότερα για τη μυρωδιά, με την οποία το σκόρδο «σφραγίζει» την αναπνοή μας, ακόμη και ώρες – ή μέρες- μετά την κατανάλωση του. Για να προχωρήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, έδωσαν σε εθελοντές να μασήσουν για 25 δευτερόλεπτα 3 γραμμάρια σκόρδου, πριν τους δώσουν να πιουν νερό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης ωμού ή ψημένου μήλου και χυμού μήλου, ωμού ή ζεσταμένου μαρουλιού, ωμού δυόσμου ή χυμού από φύλλα δυόσμου και πράσινου τσαγιού. Τα αποτελέσματα καταμετρήθηκαν ακριβώς μία ώρα μετά την κατανάλωση καθενός από τα παραπάνω, με τη βοήθεια ενός καταμετρητή αερίων στη στοματική κοιλότητα, μία οργανοληπτική μέθοδος που μετρά τα επίπεδα  πτητικών θειούχων χημικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων και το υδρόθειο, η μεθυλομερκαπτάνη και το διμεθιλοσουλφίδιο.

Ακριβώς αυτές οι χημικές ενώσεις προκαλούν τη βαριά ανάσα μετά την κατανάλωση σκόρδου… Και ακριβώς αυτή η μέτρηση, για το πώς μυρίζει η ανάσα μας την ώρα που ξεφυσάμε ή ανασαίνουμε κοντά σε κάποιον είναι απείρως πιο ασφαλής από το να εκπνέουμε στην παλάμη μας, για να σιγουρευτούμε πόσο υποφέρουν από την οσμή οι διπλανοί μας.

Οι μετρήσεις έδειξαν ακόμη ότι το πράσινο τσάι διόλου δεν βοηθά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος, ενώ αντίθετα «το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι μείωνε τις συγκεντρώσεις πτητικών αερίων κατά 50% και από τα πρώτα 30 λεπτά της κατανάλωσης τους».

Κατά τους επιστήμονες – και ύστερα από τη συγκεκριμένη έρευνα - οι ωμές τροφές αποδεικνύονται πανίσχυροι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην ανάσα η κατανάλωση σκόρδου, ακριβώς επειδή περιέχουν ένζυμα που εξαλείφουν τις οσμές και φαινολικές ενώσεις που καταστρέφουν τις πτητικές χημικές ενώσεις.

Με λίγα λόγια, τώρα είναι ξεκάθαρο με τι οφείλει κανείς να συνοδεύει το σκορδόψωμο, τη σκορδαλιά κι άλλες παρόμοιες συνταγές ή έστω τι να ζητήσει για επιδόρπιο, προκειμένου να περιορίσει δραστικά τα ίχνη τους – στην ανάσα του. 

Με στοιχεία από το The Journal of Food Science 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 4.10.2016

Υγεία & Σώμα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ