Να τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τρέξιμο!

Να τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τρέξιμο! Facebook Twitter
0

Ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μονάχα λίγα 24ωρα μακριά και ενώ κάποιοι φτάνουν στο απόγειο της προετοιμασίας τους, κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται για... brunch με θέα τους δρομείς! Μπορεί το τρέξιμο να έχει, τα τελευταία χρόνια, μπει για τα καλά στη ζωή μας με όλο και περισσότερους αγώνες δρόμου αλλά και μια κουλτούρα που συνεχώς εξελίσσεται, πολλοί όμως είναι εκείνοι που συνεχίζουν να το αποφεύγουν.

Όποια κι αν είναι η δική σου θέση είναι γεγονός πως η καρδιά, ο μεταβολισμός αλλά και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν αν βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου έστω και με λίγα χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα. Κι αν ακόμα έχεις ενδοιασμούς για το πιο οικονομικό και... δημοκρατικό άθλημα η Dara Bushman, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα υγείας και fitness, αναλύει παρακάτω την επίδραση που έχει το τρέξιμο στον οργανισμό και τη ζωή σου, 1 ώρα, 1 ημέρα, 1 εβδομάδα, 1 μήνα, 1 χρόνο και 10 χρόνια αφότου ξεκινήσεις! Η ανάλυση της Bushman έχει ως βάση μια fitness ρουτίνα 5 χλμ, 3 ή 4 φορές την εβδομάδα. 

Μετά από μία ώρα

Μια ώρα μετά τα πρώτα σου 5 χλμ, οι ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος ξεκινούν με πρώτη και κύρια την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της ευεξίας! "Όταν τελειώνει το τρέξιμο νιώθεις ανακούφιση. Το μυαλό σου ξέρει πως ήταν καλή κίνηση. Οι παλάμες συχνά σφίγγουν σε μπουνιά, κίνηση που προκαλείται από τις ενδορφίνες και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και σιγουριάς.

Μετά από μία ημέρα

Μια μέρα μετά, θα νιώσεις μια αμφιθυμία, την ίδια που ένιωθες και πριν ξεκινήσεις. "Για ένα λεπτό, όλη η ευφορία της προηγούμενης ημέρας ξεχνιέται!" λέει η Bushman. Ύστερα πείθεις τον εαυτό σου να το κάνεις ξανά και έπειτα αισθάνεσαι ξανά την ίδια χαρά και χαλάρωση και αυτό σού δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Σε αυτό το σημείο έχει πλέον ξεκινήσει ήδη και η μακροχρόνια μείωση στο στρες και το άγχος.

Μετά από μία εβδομάδα

Τώρα ο οργανισμός σου έχει αρχίσει και βλέπει το φαγητό ως πολύτιμο καύσιμο για την άσκησή σου. "Θα παρατηρήσεις αυξημένη επιθυμία για νερό αλλά και για φρούτα και λαχανικά που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σου". Επίσης, σε αυτό το στάδιο το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται συνήθεια για το μυαλό αλλά και το σώμα σου. "Ακόμα θα λαχανιάζεις όμως θα αρχίσεις να νιώθεις μια περηφάνια κατά τη διάρκεια του τρεξίματος καθώς αποκτάς ένα σταθερό ρυθμό".

Μετά από ένα μήνα

Αν περάσεις ένα μήνα τρέχοντας συχνά, θα σού έχει ήδη γίνει συνήθεια. "Είναι πλέον μέρος του προγράμματός σου. Τα αθλητικά παπούτσια και τα ρούχα σου έχουν μια ειδική θέση στο σπίτι. Έχεις μια σταθερή ρουτίνα και βάζεις πλέον το τρέξιμο ως προτεραιότητα" λέει η Bushman. Επιπλέον, μετά από ένα μήνα, το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται πιο εύκολο. Οι μύες σου καταπονούνται λιγότερο και διαπιστώνεις πως μπορείς να τρέξεις λίγο πιο γρήγορα, λίγο πιο μακριά. Ίσως μάλιστα έχεις αρχίσει να χάνεις και λίπος. Το σώμα σου είναι πιο δυνατό και νιώθεις μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τις δυνατότητές του. Αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα ήθελες να τρέχεις περισσότερο ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Νοητικά, νιώθεις διαύγεια όταν τρέχεις και δεν επικεντρώνεσαι πλέον στην ανάσα σου ή στο αίσθημα κόπωσης. Ανυπομονείς για τον απόλυτα προσωπικό χώρο που σου προσφέρει η ώρα του τρεξίματος".

Μετά από ένα χρόνο

Το τρέξιμο έχει πλέον γίνει το αγχολυτικό σου. "Είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής σου για την αναπνοή και τη χαλάρωσή σου. Μοιάζει με θεραπεία και χρόνος αφιερωμένος στη σύνδεση με τον εαυτό σου." Πλέον μπορείς να τρέξεις τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την αρχική σου απόσταση και νιώθεις πιο δυνατός. "Συχνά μοιάζει με πνευματική εμπειρία" λέει η Bushman. "Και μόνο το φως του ήλιου και ο φρέσκος αέρας είναι αρκετά για να αναζωογονηθείς." Η λειτουργία του καρδιαγγειακού σου συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά και η αρτηριακή σου πίεση έχει πέσει. Ο ύπνος σου έχει βελτιωθεί και είσαι γενικά πιο ήρεμος.

Μετά από 10 χρόνια

Σύμφωνα με τη Bushman, κάποια στιγμή ανάμεσα στον 3ο και τον 7ο χρόνο που τρέχεις τακτικά, το τρέξιμο γίνεται κομμάτι της προσωπικότητάς σου. "Είσαι πλέον δρομέας" λέει. "Χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου σαν άτομο με αθλητικό τρόπο ζωής... Νιώθεις πως η χημεία του οργανισμού σου διαταράσσεται όταν δεν τρέχεις." Το τρέξιμο γίνεται απαραίτητο για να κρατάς την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα, είναι ο χρόνος που απολαμβάνεις με τον εαυτό σου αλλά και ο διαλογισμός σου." Παράλληλα οι μύες σου είναι πλέον σημαντικά πιο δυνατοί, ο μεταβολισμός σου γρήγορος και η διατήρηση του βάρους σου εύκολη. Κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει πως το χρόνιο τρέξιμο μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσεις κάποιους τύπους καρκίνου και κρατά το μυαλό και τη μνήμη σου σε άριστη κατάσταση!

Με πληροφορίες από το thethirty.byrdie.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ