Μυκητιάσεις και τραυματισμοί στην άμμο

Vamos στην άμμο! Facebook Twitter
Η άμμος κρύβει και παγίδες. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, γι’ αυτό πρέπει πάντα να καθόμαστε σε καθαρή, στεγνή πετσέτα. Το ίδιο ισχύει και για την ξαπλώστρα της παραλίας, στην οποία έχουν ξαπλώσει πολλοί άλλοι πριν από εμάς.
0

ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ δεν χτίζουμε μόνο παλάτια και κάστρα! Περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε beach-volley και ρακέτες. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών μας πάνω σε αυτήν, κάτω από την ομπρέλα ή στην ευεργετική σκιά ενός δέντρου.

Το περπάτημα στην αμμουδιά, εκεί που σκάει το κύμα, είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις, καθώς η εύπλαστη επιφάνειά της προσφέρεται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων των βαριών και κουρασμένων ποδιών και της πλατυποδίας, ενώ κάθε βόλτα στην άμμο, όταν δεν καίει, είναι σαν μια δωρεάν συνεδρία ρεφλεξολογίας, την οποία κάνουμε δώρο στον εαυτό μας. Επιπλέον, σε ορισμένες παραλίες το μείγμα κρυσταλλικής ή πηλώδους άμμου και αλατιού εμπλουτισμένου με μέταλλα και αμέταλλα στοιχεία, ιώδιο και άλλα ευεργετικά συστατικά του θαλασσινού νερού κάνει εξαιρετικό πίλινγκ στο σώμα. 

Όλοι έχουμε παίξει, ξαπλώσει και περπατήσει στην άμμο που κρύβει κοχύλια, βότσαλα, θησαυρούς αλλά και μύκητες, αιχμηρά αντικείμενα και άλλους κινδύνους. Vamos για διακοπές με προσοχή λοιπόν, ώστε να έχουμε τον κόσμο στα (καλλίγραμμα και υγιή) πόδια μας! 

Όμως η άμμος κρύβει και παγίδες. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, γι’ αυτό πρέπει πάντα να καθόμαστε σε καθαρή, στεγνή πετσέτα. Το ίδιο ισχύει και για την ξαπλώστρα της παραλίας, στην οποία έχουν ξαπλώσει πολλοί άλλοι πριν από εμάς. Οι μυκητιάσεις αφορούν κυρίως τα πόδια και τα νύχια (ονυχομυκητιάσεις), καθώς το πιο ευαίσθητο σημείο στο σώμα μας είναι οι πτυχές μεταξύ των δαχτύλων των ποδιών. Εκτός της άμμου, γι’ αυτό ενοχοποιούνται τα κλειστά παπούτσια και ο ιδρώτας στο πέλμα, γι’ αυτό προτιμάμε σανδάλια το καλοκαίρι, αερίζουμε τα παπούτσια καλά, δεν φοράμε δεύτερη φορά ιδρωμένα παπούτσια και πετάμε αμέσως για πλύσιμο τις χρησιμοποιημένες κάλτσες.

Και κάτι ακόμα: για την προστασία από τους μύκητες (πόδι του αθλητή) αλλά και από τις πτώσεις, φοράμε πάντα αντιολισθητικές σαγιονάρες σε πισίνες, spa, summer camps και αθλητικούς χώρους. Οι μυκητιάσεις αφορούν και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, γι’ αυτό δεν φοράμε με τις ώρες το βρεμένο μαγιό, αλλά αλλάζουμε, και δεν καθόμαστε σε κοινόχρηστες επιφάνειες, χωρίς πετσέτα. Στις διακοπές παραμονεύουν κι άλλοι κίνδυνοι, όπως κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, και προστατίτιδες που μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες, καθώς έχουν την κακή συνήθεια να υποτροπιάζουν. Άρα, καλό είναι να μην γίνει η… αρχή! 

Επίσης, στην άμμο μπορεί να είναι θαμμένα αιχμηρά αντικείμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς. Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να εκτεθούν σε μια τέτοια κατάσταση, επειδή ο διαβήτης καταστρέφει τα μικρά και τα μεγάλα αγγεία του σώματος και ευνοεί τη δημιουργία ελκών (πληγών) που δεν κλείνουν εύκολα και μπορεί στη συνέχεια να μολυνθούν. Το ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν διαβητική νευροπάθεια, που σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το αίσθημα του πόνου όταν πατήσουν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο και πληγωθούν. Σε αυτή την περίπτωση τα τραύματά τους είναι ύπουλα, γιατί μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Προς αποφυγή όλων αυτών, δεν πρέπει να περπατούν ξυπόλυτοι.

Τα παιχνίδια στην άμμο είναι high adrenaline, πολύ διασκεδαστικά και εξασφαλίζουν εκπληκτικό μαύρισμα, αλλά είναι πιθανό να μας αφήσουν «προίκα» ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο ή αυτήν τη βλάβη στο μπράτσο που όλοι γνωρίζουμε ως «ο αγκώνας του τενίστα». Τα διαστρέμματα είναι πιο συχνά στο beach volley και στις ρακέτες και αν συμβούν επιβάλλεται να βάλουμε αμέσως πάγο για να σταματήσουμε το οίδημα και να δέσουμε το πονεμένο μέλος με επίδεσμο σωστά, ούτε πολύ σφιχτά ούτε χαλαρά.

Τα σοβαρά διαστρέμματα χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, ενώ όλες οι κακώσεις των χεριών πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως για να μην εξελιχθούν σε κάτι σοβαρότερο. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να πάρουμε αντιφλεγμονώδη, πρέπει πάντα να ρωτάμε τους ειδικούς γιατί, όπως συμβαίνει με όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, έτσι και αυτών η αλόγιστη χρήση κρύβει κινδύνους για την υγεία. 

Στην παραλία, όμως, εκτός από δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις! Δεν αφήνουμε πίσω μας απορρίμματα (π.χ. πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και φαρμακευτικές μάσκες μιας χρήσης, έναν από τους βασικότερους ρύπους του πλανήτη, μετά την τρίχρονη πανδημία του κορωνοϊού), δεν σβήνουμε ούτε θάβουμε τα τσιγάρα (που κακώς καπνίζουμε) στην άμμο, γιατί τα φίλτρα των τσιγάρων είναι ο βασικότερος ρυπαντής του πλανήτη και καταλήγουν στο στομάχι των θαλάσσιων ειδών, δηλητηριάζοντας τόσο τα ίδια όσο και ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Απολαμβάνουμε τη θάλασσα και την αμμουδιά παρέα και με το αγαπημένο μας κατοικίδιο, χωρίς να ενοχλούμε τους άλλους ανθρώπους και μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του.     

Επίσης, βοηθάμε να διατηρηθεί η άνετη πρόσβαση στις ειδικές θαλάσσιες ράμπες για ΑμεΑ. Η θάλασσα, η κολύμβηση και η ευεργετική επαφή με το νερό είναι για όλους τους ανθρώπους και όλα τα πλάσματα του κόσμου μας, χωρίς διακρίσεις. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Στους Φούρνους, οι αιωνόβιες γιαγιάδες μαγειρεύουν τη συνταγή της μακροζωίας

The Health Book / Στους Φούρνους οι αιωνόβιες γιαγιάδες μαγειρεύουν τη συνταγή της μακροζωίας

Στις πέντε περιοχές του πλανήτη που αποκαλούνται «blue zones» οι μακρόβιοι κάτοικοι ξεπερνούν τα εκατό. Στο μικρό νησί των Φούρνων, που βρίσκεται απέναντι από τη διάσημη για τα ποσοστά μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρία, ετοιμάζουν μια βρώσιμη συνταγή με φραγκόσυκα, ψάρια, βοτάνια, άγρια χόρτα και μέλι, που αποτελεί ελιξίριο υγείας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ