Μπορώ να κάνω γυμναστική όταν είμαι άρρωστος;

Μπορώ να κάνω γυμναστική όταν είμαι άρρωστος; Facebook Twitter
Είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση να ακούς το σώμα σου και να κάνεις διάλειμμα όποτε χρειάζεται.
0

Ξύπνησες με πονόλαιμο και συνάχι. Να πας γυμναστήριο ή όχι; Κι αν ναι, τι είδος άσκησης να επιλέξεις για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και τη διάθεσή σου; Ανακάλυψε παρακάτω έναν πρακτικό οδηγό που δίνει απάντηση σε όλα!

Αν έχεις έλα ελαφρύ κρύωμα ή βήχα, χαμήλωσε την ένταση

Σύμφωνα με την παθολόγο Alison Mitzner, αν έχεις ένα ελαφρύ κρύωμα, μπορείς να γυμναστείς. "Συχνά μια μορφή ήπιας άσκησης θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και θα ενισχύσει, παράλληλα, το ανοσοποιητικό σου σύστημα" εξηγεί. "Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να αθλούνται συχνά θα νιώσουν καλύτερα αν συνεχίσουν παρά αν σταματήσουν. Ίσως χρειαστεί να μειώσεις την ένταση της άσκησης προκειμένου να νιώθεις άνετα. Άκουσε το σώμα σου και μην το πιέσεις". 

Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο άθλημα ή πρόγραμμα εκδυνάμωσης και όχι αερόβια άσκηση που μπορεί να σε εξαντλήσει. Είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση να ακούς το σώμα σου και να κάνεις διάλειμμα όποτε χρειάζεται. Το σώμα σου, κατά τη διάρκεια ενός κρυώματος είναι απασχολημένο με το να πολεμήσει τον ιό και άρα δεν χρειάζεται το παραπάνω στρες που προκαλείται από την έντονη άσκηση. Ένας ζωηρός περίπατος ή ένα ήπιο μάθημα γιόγκα, ωστόσο, θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις χωρίς να σε στρεσάρει.

Αν έχεις πυρετό ή γρίπη, ξεκουράσου

"Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνεις γυμναστική όταν τα συμπτώματα εντοπίζονται κάτω από το λαιμό. Το ίδιο συμβουλεύουμε και στον πυρετό, μιας που δεν θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τη θερμοκρασία του σώματος" εξηγεί η γενική ιατρός Jasmine Marcus. Όσο για το 'κριτήριο του λαιμού', έχει βασιστεί σε έρευνες και είναι πέρα για πέρα σωστό. 

Αν έχεις ρίγη ή πυρετό, καλό θα είναι να ξεκουραστείς. Αν, επίσης, βιώνεις ναυτία, διάρροια ή τάση προς εμετό, δώσε στον οργανισμό σου χρόνο να αναρρώσει, μακριά από κάθε είδος γυμναστικής. Μπορείς να επιστρέψεις στις αθλητικές δραστηριότητες όταν θα έχουν περάσει 24 ώρες με φυσιολογική θερμοκρασία και χωρίς κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών η κατάστασή σου είναι κατά πάσα πιθανότητα κολλητική -ένας ακόμα λόγος για να μην πας γυμναστήριο.

Αν έχεις πόνους στο σώμα, άκου τις επιθυμίες του

Αν ακόμα δεν μπορείς να προσδιορίσεις σε ποια περίπτωση ανήκεις, ξεκίνα κανονικά το πρόγραμμά σου και αν νιώσεις άσχημα τα πρώτα 15-20 λεπτά, σταμάτα. Αν έχεις δυσκολία στην αναπνοή ή βιώνεις έντονη κόπωση ή πόνο στο σώμα, είναι καλύτερα να ξεκουραστείς. Άκου το σώμα σου και δείξε σεβασμό στις ανάγκες του. Ίσως αυτό το σύντομο διάλειμμα από την άσκηση να σε αφήσει με ανανεωμένη διάθεση!

Με στοιχεία από το aaptiv.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ