ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Το κυνήγι της ευτυχίας

Το κυνήγι της ευτυχίας Facebook Twitter
H ευτυχία είναι όντως επιλογή ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες. Ανεξάρτητα από τη γενετική μας κληρονομιά και τις μη ελέγξιμες συγκυρίες, είμαστε πράγματι σε θέση να βελτιώσουμε την ψυχική μας διάθεση.
0

Ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών, θρησκευτικών και φιλοσοφικών προσεγγίσεων έχει επιχειρήσει κατά καιρούς να προσδιορίσει το διάχυτο συναίσθημα της ευτυχίας και να εντοπίσει τις πηγές του.

Είναι απλώς η αναζήτηση της ηδονής/απόλαυσης, με ταυτόχρονη αποφυγή των δυσάρεστων καταστάσεων; Ή μήπως κάτι πιο ιντελεκτουέλ, όπως προτείνει η αντιματεριαλιστική διαλεκτική της μετασωκρατικής ευδαιμονίας;

Στη μοντέρνα εποχή, ερευνητικοί κλάδοι, όπως η θετική ψυχολογία, επιστρατεύουν επιστημονικές μεθόδους, στοχεύοντας στην απροκατάληπτη μελέτη της. Από πού πηγάζει; Πώς πραγματώνεται ως βίωμα; Είναι συναισθηματική σταθερά, ανεξάρτητη από την περιρρέουσα κουλτούρα, ή διαμορφώνεται από την εκάστοτε κοινωνική/πολιτισμική νόρμα;

Σημαντικά στοιχεία της πρόκλησης είναι τόσο η ποικιλομορφία της έκφανσης, όσο και ο προσδιορισμός των διαφορετικών συνιστωσών της. Γι' αυτό το λόγο, οι μελετητές αποφεύγουν να την προσεγγίζουν ως ένα μοναδικό και αυστηρά ορίσιμο συναίσθημα, καταφεύγοντας στην ανάλυση μιας ευρύτερης συνάφειας θετικών αποκρίσεων.

Πως είναι δυνατό να μελετηθεί ένα τόσο ρευστό συναίσθημα;

Αν και πολλοί δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τι πυροδοτεί μέσα τους πυροτεχνήματα ευτυχίας, το υποκειμενικό βίωμα καθαυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Μάλιστα, είναι εύκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είμαστε ευτυχισμένοι, επιχειρώντας μια χαλαρή εκτίμηση: λίγο, πολύ, μέτρια;

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι περισσότερες έρευνες βασίζονται σε αυτο-αναφορές υποκειμένων, που καλούνται να αξιολογήσουν τα συναισθήματα τους. Ενδεικτικά, παραθέτω τις εξής δημοφιλείς και ευρέως αποδεκτές κλίμακες ευτυχίας:

Ο ερωτώμενος, συνήθως, καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε διαβαθμίσεις μεταξύ του συμφωνώ/διαφωνώ για μία σειρά παραλλαγμένων δηλώσεων, όπως οι εξής:

  1. Νιώθω ότι η ζωή είναι ανταποδοτική
  2. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον
  3. Η ζωή είναι ωραία
  4. Γελάω εύκολα
  5. Ο κόσμος δεν είναι ένα καλό μέρος
  6. Δεν ελέγχω όσα συμβαίνουν στη ζωή μου
  7. Συχνά νιώθω χαρά ή ψυχική ανάταση
  8. Δεν παίρνω εύκολα αποφάσεις
  9. Δεν βρίσκω κάποιο ιδιαίτερο νόημα ή σκοπό στη ζωή μου
  10. Έχω ιδιαίτερα χαρούμενες αναμνήσεις από το παρελθόν

Είναι η ευτυχία αποτέλεσμα εξωτερικών συνθηκών ή εσωτερική σταθερά;

Είναι βολικό να θεωρούμε ότι η ευτυχία προκύπτει ως αμάλγαμα συγκυριακών παραγόντων και εξωτερικών συνθηκών, συχνά μη ελέγξιμων, και εν γένει να την αποδίδουμε στην καλή ή κακή μας τύχη. Αντανακλά όμως αυτή η θεώρηση την αλήθεια;

Συχνά τυχαίνει να γνωρίζουμε ανθρώπους επιτυχημένους, ευφυείς, όμορφους με υποστηρικτικό οικογενειακό/κοινωνικό περίγυρο, μα όταν διαπιστώνουμε ότι ρέπουν προς τη μελαγχολία και αντιμετωπίζουν τη ζωή δυσφορικά, ξαφνιαζόμαστε. Αντίστοιχα, συναντούμε άλλους που μετέρχονται σημαντικές προκλήσεις στον καθημερινό τους βίο, παρά ταύτα συνεχίζουν να χαμογελούν, να πορεύονται δυναμικά, και να διατείνονται μια ικανοποίηση και αυτάρκεια, βασιζόμενοι σε όσα έχουν.

Μήπως, λοιπόν, η ευτυχία απορρέει από ενδογενείς τάσεις και εσωτερικές ποιότητες του ατόμου; Κι αν ναι, υπάρχουν άτομα που ευνοούνται από τη γενετική τους κληρονομιά και το αντίστροφο;

Η αλήθεια είναι πως τα νευροβιολογικά κυκλώματα που καλωδιώνουν το υπαρξιακό μας γίγνεσθαι, υποτάσσονται εν μέρει στις προσταγές του γενετικού υλικού, ιδίως κατά τη φάση της ανάπτυξης. Πρόσφατη έρευνα γονιδιωματικής ανάλυσης μεγάλου δείγματος πληθυσμού κατέδειξε 17 γονίδια, μεταλλαγές των οποίων τείνουν να συσχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Αν φέρεις κάποια από αυτές είναι βέβαιο ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες σου να λάβεις κλινική διάγνωση, κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Εντούτοις, θα ήταν εξωφρενική υπερ-απλούστευση η επιπεδωμένη ερμηνεία της γενετικής ποικιλομορφίας. Τα γονίδια ενορχηστρώνουν ένα χαοτικό, μα λεπτά οργανωμένο, δίκτυο βιομοριακών αλληλεπιδράσεων, και σε συνάρτηση με τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, ο αναδυόμενος φαινότυπος άλλοτε εκφαίνεται με τον Α τρόπο και άλλοτε με το Β. Επί παραδείγματι, όσοι τείνουν προς τη μανιοκατάθλιψη ή τη σχιζοφρένεια, έχουν και αυξημένες πιθανότητες να είναι δημιουργικοί. Μόνο στα πλαίσια κάποιας αρρωστημένης ευγονικής ονείρωξης θα επεδίωκε κάποιος να αφαιρέσει μεταλλαγές πολύτροπης σημασίας από τη γονιδιακή δεξαμενή της ανθρωπότητας.

Μήπως, τελικά, η ευτυχία είναι επιλογή;

Στον αντίποδα της γενετικής μοιρολατρίας, η ίδια η επιστήμη αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος διαθέτει αξιοθαύμαστη ικανότητα να αναπροσαρμόζεται σε νέα ερεθίσματα. Γονιδιακά εντυπώματα και ρυθμοί μεταγραφής, μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις και εναλλακτικά δίκτυα πρωτεϊνικών αλληλεπιδράσεων, στόχευση κατά τόπους και συναπτική πλαστικότητα, επαγωγή διαφορικής συνδεσιμότητας μεταξύ των νευρικών κυκλωμάτων, και επί της ουσίας νέα μονοπάτια ροής/επεξεργασίας της πληροφορίας αναδεικνύουν νέες σκέψεις και έξεις. Η συστηματική έκθεση σε ένα διαφορετικό πρότυπο ερεθισμάτων/σκέψεων, δύναται -και με το παραπάνω- να εκκινήσει ένα κύκλο θετικής ανατροφοδότησης.

 

Οι εξειδικευμένοι μελετητές της ευτυχίας συμφωνούν ότι, πράγματι, δυνάμεθα να ενισχύσουμε την ικανότητα μας να νιώθουμε ευτυχία, ενσωματώνοντας πολύ απλές σκέψεις/συνήθειες/δραστηριότητες στη ζωή μας, όπως οι εξής (κάντε κλικ στους συνδέσμους για την αντίστοιχη επιστημονική αναφορά):

  1. Να βγαίνουμε έξω συχνότερα
  2. Να γυμναζόμαστε
  3. Να κοιμόμαστε περισσότερο
  4. Να ακούμε χαρούμενη μουσική
  5. Να συμμετέχουμε σε ομαδικές δραστηριότητες
  6. Να νιώθουμε συχνότερα ευγνωμοσύνη
  7. Να μοιραζόμαστε τη χαρά μας
  8. Να επενδύουμε στις φιλίες μας
  9. Να μην αφήνουμε τη σκέψη να περιπλανάται άσκοπα σε δυσάρεστες αναμνήσεις
  10. Να ακολουθούμε ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Συμπερασματικά, η ευτυχία είναι επιλογή, ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες. Ανεξάρτητα από τη γενετική μας κληρονομιά και τις μη ελέγξιμες συγκυρίες, είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την ψυχική μας διάθεση. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση, να απεγκλωβιστούμε από τη μοιρολατρία, την αδράνεια αναθεώρησης των ειωθότων μοτίβων σκέψης, και, επιτέλους, να αναλάβουμε δράση.

Follow me on Facebook

 

Υγεία & Σώμα
0

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ