Καπνιστής ή εθισμένος;

Καπνιστής ή εθισμένος; Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Εθισμένος στο κάπνισμα χαρακτηρίζεται ο καπνιστής που έχει φτάσει σε τόσο αναγκαία σχέση με τα τσιγάρα που καπνίζει καθημερινά, ώστε η διακοπή του καπνίσματος, ή η αποχή από αυτό έστω για λίγες ώρες να προκαλεί σοβαρή ψυχολογική, πνευματική ή και σωματική διαταραχή ή αντίδραση.

 Οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και έχουν την πρόθεση να προσπαθήσουν, ο λόγος της αποτυχίας όμως είναι ο εθισμός στην νικοτίνη.

Ο καθένας μπορεί να απεξαρτηθεί παρ΄ όλα αυτά, αν αντιμετωπίσει την εξάρτηση με τον σωστό τρόπο και ξετυλίξει τους κωδικούς και τα κλειδιά της σύμφωνα με την σύτγχρον η γνώση που φώτισε το ως ο ανθρώπινος εγκέφαλος γνωρίζει να αναιρεί την εξάρτηση αποτελεσματικότερα

 

Ποσοστά επιτυχίας της απεξάρτησης

  • Μόνο ένας στους τρεις καταφέρνει να σταματήσει οριστικά πριν από την ηλικία 60.
  • Εκείνοι που τελικά καταφέρνον να κόψουν το κάπνισμα έχουν προσπαθήσει συνήθως δύο ή τρεις φορές πριν το επιτύχουν.
  • Κάθε χρόνο καταφέρνει να διακόψει το κάπνισμα με επιτυχία μόνο το 2,5 τοις εκατό των καπνιστών.

Πότε το κόβει κανείς

Ανεξάρτητα από το πόσο εξαρτημένος από την νικοτίνη είναι κανείς, καταφέρνει να κόψει το κάπνισμα μόνον όταν το αποφασίσει σοβαρά και μη αναστρέψιμα ως προσωπική του επιλογή, με δεδομένη την αληθινή θέλησή του να απαλλαγεί.

Στην μέση ηλικία, μετά τα 35 και μέχρι την ηλικία των 50+, οι πιθανότητες να διακόψει κανέις το κάπνισμα από το κάπνισμα είναι περισσότερες απ ότι στις νεαρότερες ηλικίες

Ακόμη και αν καταφέρει κανείς με επιτυχία να κόψει το τσιγάρο , είναι αναμενόμενη η πιθανότητα υποτροπής μέσα σε 2 με 3 μήνες.

 

Γιατί εθίζει η νικοτίνη

 

"Nicotine is the drug...", η νικοτίνη είναι «το ναρκωτικό" του καπνού που προκαλεί εθισμό.

Aπορροφάταικαι εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων όταν καπνίζεται και εισπνέεται, και μέσω του στοματικού βλεννογόνου όταν ο καπνός μασιέται, ή όταν πρόκειται για πούρο.

Η νικοτίνη χαρακτηρίζεται ψυχοτρόπος ουσία που ενισχύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Αναγνωρίζεται επιστημονικά ότι έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα ειδικά σε στιγμές και περιόδους στρεσογόνους για τον καπνιστή.

Επιπτώσεις έχει επίσης η νικοτίνη στο ορμονικό σύστημα και σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Το κάπνισμα των δόσεων νικοτίνης που προσλαμβάνει ο καπνιστής με ένα τσιγάρο ενεργοποιεί τα «κέντρα ευχαρίστησης» στον εγκέφαλο τα οποία και βοηθούν στον εθισμό στο κάπνισμα.

 

Οι δόσεις, «τσιγάρο το τσιγάρο»...

Ανοχή στη νικοτίνη αναπτύσσει ο καπνιστής εύκολα και γρήγορα και συνήθως μπορεί «να αυξήσεις τις δόσεις», να καπνίσει δηλαδή πολύ περισσότερο χωρίς βιολογική ενόχληση.

  • Ο καπνός είναι ανεκτή και ήπια ουσία για την απορροφησιμότητά του από τους πνεύμονες. Λόγω της μεγάλης επιφάνειας των πνευμόνων, η νικοτίνη απορροφάται γρήγορα, διοχετεύεται τάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε 7 δευτερόλεπτα - πιο γρήγορα από ό, τι μετά από μια ενδοφλέβια ένεση.
  • (..."nicotine fix")
  • Με τον τρόπο αυτό ο καπνιστής παίρνει μια -τύπου ενδοδφλέβιας- δόση νικοτίνης μετά από κάθε εισπνοή:
    • 20 τσιγάρα την ημέρα επί 10 παφ, συμπληρώνουν περισσότερες από 70.000 δόσεις κάθε χρόνο.
    • Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές λαμβάνουν περίπου 1 mg νικοτίνη  από κάθε τσιγάρο, αν και μερικοί φτάνουν τα 2 χιλιοστόγραμμα και περισσότερο, ενώ άλλοι ικανοποιούνται με με 0,5 mg ή λιγότερο.
    • Διαμορφώνοντας τον ρυθμό και τον αριθμό των παφ, το μέγεθος της κάθε τζούρας και το μέγεθος της εισπνοής τους , οι καπνιστές ρυθμίζουν ασυνείδητα τις απαιτούμενες δόσεις νικοτίνης που τους κάνουν εξαρτημένους καπνιστές , και καθιερώνουν την ημερήσια δόση και τις δόσεις τους σε πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας.

Αυτό εγκαθιστά τον εθισμό, μια και οργανισμός μαθαίνει δραματικά εύκολα ότι επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα με συνεπή χρονισμό.

Οι θεριακλήδες...

Η περιεκτικότητα των τσιγάρων δεν παίζουν τόσο ρόλο στην καθημερινή πρόσληψη των δόσεων νικοτίνης, όσο ο τρόπος ποιυ καπνίζει κανείς.

Καπνίζει βαριά κανείς, όταν εισπνέει επίμονα και βαθιά την κάθε τζούρα, και το τσιγάρο μέχρι το τέλος. Μπορεί να εισπράξει έτσι 2 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης, ή και περισσότερο, από τσιγάρο χαμηλής περιεκτικότητας.

Οι ακριβέστερες (εργαστηριακές ) μηχανές καπνίσματος τσιγάρων πάντως, δεν κατάφεραν, σημειωτέον, να «εισπνεύσουν» ποτέ μέχρι τώρα περισσότερο από 0,6mg νικοτίνης. Τα ανθρώπινα πνευμόνια είναι, αναμφίβολα, υπερδύναμη!...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ